Go to main navigation
För att öka ungas engagemang för mänskliga rättigheter har Civil Rights Defenders – inför FN-dagen 24 oktober 2018 – tagit fram seriestrippar tecknade av den välkända serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom.

Bakom karaktären "Mirembe" finns en verklig människorättsförsvarare som dagligen hotas för sitt arbete med hbtq-personers rättigheter.

Foto: Lisa Wool-Rim Sjöblom/Civil Rights Defenders

NYHET

Serie uppmärksammar situationen för människorättsförsvarare

På FN-dagen lanserar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders seriestrippar för att öka ungas engagemang för mänskliga rättigheter.

Noor kämpar för kvinnors och barns rättigheter i Azerbajdzjan, Adam för arbetares rättigheter i Thailand och Mirembe för hbtq-personers rättigheter i Uganda. De är alla karaktärer i Civil Rights Defenders nya serie-satsning "Hello Hero" som uppmärksammar människorättsförsvarares situation globalt. Bakom seriefigurerna finns riktiga människor som dagligen arbetar med rättighetsfrågor under hot.

– Serierna är baserade på verkliga människor som kämpar för mänskliga rättigheter. Genom att använda illustrationer har vi hittat ett sätt att kommunicera vårt arbete så att det inte utsätter folk för fara, säger Marcin de Kaminski, programchef för arbetet med stöd till människorättsförsvarare på Civil Rights Defenders, som för tillfället befinner sig i Nairobi.

Kenya är ett av många länder där Civil Rights Defenders arbetar med att hjälpa människorättsförsvarare som lever under hot.

Jag träffade till exempel nyligen en organisation som utmanar Kenyas homofoba lagstiftning, de lever väldigt farligt, säger Marcin de Kaminski.

På den organisationen skulle en av seriens karaktärer kunna arbeta. “Mirembe” kämpar nämligen för hbtq-personers rättigheter i ett nätverk i Uganda genom att bland annat hjälpa till med att skydda aktivister i landet. Hon lever i en samkönad relation och utsätts ofta för hatbrott och tvingas ibland lämna sitt hem.

Seriestripparna är tecknade av serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom. 

Engagera fler unga

Förra året dödades mellan 300-400 människorättsförsvarare i världen, och många fler tvingades lämna sina uppdrag.

Hoten mot människorättsförsvarare är ett globalt problem. En av de största utmaningarna  i och med det krympande demokratiska utrymmet – är att det ofta är svårt för dem att organisera sig, säger Marcin de Kaminski.

På FN-dagen lanseras seriestripparna digitalt på svenska. Till hösten ska de även distribueras som en aktivitet i Sidas projekt “Globala kommunen” och ett samarbete med Sveriges elevkårer har påbörjats.

Alla FN:s medlemsstater har förbundit sig att skydda och stärka de mänskliga rättigheterna, någonting som är viktigt att påminna om. Inför FN-dagen vill vi informera om det viktiga arbete världens människorättsförsvarare gör. Vi vill även uppmärksamma de globala målen, särskilt mål 16 om fredliga och inkluderande samhällen, säger Marcin de Kaminski och fortsätter:

– Förhoppningen är att vi sedan kan öka ungas engagemang och uppmuntra gymnasieelever att söka vidare till studier med inriktning på mänskliga rättigheter.

"Hello Hero" heter Civil Rights Defenders nya serie-satsning.

Louise Gårdemyr