Go to main navigation
Demonstrationer Nicaragua augusti 2018

Protester och demonstrationer har varit återkommande inslag i Nicaragua de senaste månaderna.

Foto: EPA/ESTEBAN BIBA

NYHET

Sida återupptar stöd till Nicaragua

Det våldsamma läget i Nicaragua oroar världen över. Nu satsar Sida 10 miljoner kronor som ska gå till projekt som fokuserar på demokrati och mänskliga rättigheter.

– Vi har följt situationen och är sorgsna och oroade över allt dödande och våld som har utövats. Därför har vi velat ge stöd för att Nicaragua ska komma vidare och komma över det här, säger Torgny Svenungsson, enhetschef på Sida, till Sveriges Radio.

I april blossade våldsamma protester mot försämringar i Nicaraguas socialförsäkringssystem upp och därefter har situationen varit fortsatt orolig. 

OmVärlden pratade i maj med demokratiaktivister från Nicaragua som då såg en risk att våldet skulle komma att öka ännu mer i landet. Nicaraguanska myndigheter har länge använt en strategi av förtryck, övervåld och utomrättsliga avrättningar, visade en rapport från Amnesty International som publicerades i slutet av maj.

Sedan dess har läget förvärrats och 450 personer dödats, enligt människorättsorgansiationer. Tusentals personer har också gripits och många sitter häktade. De senaste dagarna har allt fler människor demonstrerat och krävt att president Daniel Ortega ska avgå.

För fyra år sedan drogs det svenska biståndet in till Nicaragua, men nu återupptas stödet som framförallt ska fokusera på demokrati och mänskliga rättigheter. 10 miljoner kronor är avsatta och Sida arbetar nu med att bestämma vilka projekt i landet som pengarna ska gå till.

Louise Gårdemyr