Go to main navigation
Carin Jämtin Sida Amira Miller

Foto: Sida & Ylva J Bergman

nyhet

Sida larmade inte om Oxfam-mannens sexköp

Redan 2008 fick Sida information om den aktuella huvudmannen i Oxfam-härvan. Men myndigheten gick inte vidare med informationen.
– Att Sida inte tog upp frågan med Oxfam är naturligtvis fel, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

För några veckor sedan avslöjade tidningen The Times att flera anställda på den brittiska biståndsorganisationen Oxfam köpte sex från prostituerade i arbetet efter jordbävningskatastrofen på Haiti år 2010. Sexköpen ska ha skett i organisationens villa i huvudstaden Port-au-Prince. Bland annat ska Oxfams dåvarande landchef på Haiti ha varit inblandad.

LÄS MER: Sexköpsskandal skakar brittiska Oxfam - riskerar indraget bidrag

I rapporteringen har det även framkommit att samma man flera gånger tidigare ertappats med sexköp i samband med biståndsprojekt på flera platser i världen. Den första som larmade om mannens sexköp var den svenska biståndsarbetaren Amira Malik-Miller, som OmVärlden intervjuat. Det var år 2005 i Liberia. Informationen från Malik-Miller ska då ha lett till att mannen fick lämna sin anställning.

LÄS MER: Svenska biståndsarbetaren Amira Malik- Miller avslöjade Oxfam-mannen redan 2005

Fyra år senare, år 2008, stötte Amira Malik-Miller återigen på mannen i ett biståndssammanhang. Den här gången arbetade hon som handläggare på Sida och läste mannens namn i en ansökningshandling från Oxfam i Tchad där han nu blivit landchef.

Amira Malik-Miller berättar för OmVärlden hur hon slog larm till sin chef Per Byman, numera generaldirektör för Radiohjälpen. Per Byman har berättat att han minns att han tog ärendet vidare till Sidas juridiska avdelning, men att han sedan inte har något minne av vad som hände.

LÄS MER: Sida visste om anklagelser mot Oxfam - nu stoppas pengarna

OmVärlden har bett Sida ta reda på vad som egentligen hände med informationen från Amira Malik-Miller. Enligt pressekreterare Fredrik Sperling kan Sida inte hitta någon skriftlig dokumentation kring ärendet, och därför inte kan säga med säkerhet om informationen gick vidare till Oxfam eller inte.

– Om det är så att informationen inte fördes vidare till Oxfam så är det allvarligt och naturligtvis helt oacceptabelt. Vi har de senaste tio åren stärkt våra system för att hantera oegentligheter rejält, och sannolikheten för att något liknande skulle kunna inträffa i dag är mycket liten, skriver Fredrik Sperling i ett mejl.

LÄS MER: Oxfam-skandalen: utpekade män hotade vittne med våld

I en replik på en ledartext i Svenska Dagbladet är Sidas generaldirektör Carin Jämtin dock tydlig med att informationen inte delgavs Oxfam.

– Att Sida inte tog upp frågan med Oxfam är naturligtvis fel, och mycket allvarligt. Någon förklaring till varför det inte skedde har vi inte lyckats hitta, skriver hon.

Trots det vidhåller pressekreterare Fredrik Sperling att Sida inte kan säga exakt vad som hände med informationen, men att man ”får anta att Oxfam inte kontaktades”. Oxfam själva skriver i ett mejl att händelsen ligger tio år tillbaka i tiden och att de inte kunnat hitta någon information om Sida kontaktade dem eller ej.

Mikael Färnbo