Go to main navigation
Extrior_sida_crop.jpg

Foto: Helena Landstedt / Sida

nyhet

Sida överraskade av flyttbeskedet: ”Det här är nyheter för oss”

Regeringen vill flytta Sidas huvudkontor från Östermalm till Botkyrka. Totalt berörs 500 tjänster. För Sida-anställda kommer planerna som en överraskning.
– Det här är nyheter för oss, säger pressekreterare Inga-Lill Hagberg.

Regeringen kommer i dag meddela att 900 statliga tjänster utlokaliseras från Stockholm. Bland annat handlar det om 500 tjänster från biståndsmyndigheten Sidas huvudkontor som flyttas från Valhallavägen på Östermalm till Botkyrka söder om Stockholm, samt 50 jobb från Tullverket som flyttas till Malmö.

”Nyheter för oss”

På Sida har regeringens planer inte varit kända sedan tidigare. När Expressen ringer hänvisar pressekreterare Inga-Lill Hagberg till regeringen.
– Vi har inga kommentarer till det här. Du får ringa till regeringen, säger hon.

Hur är stämningen efter det här beskedet?

– Vi har inte pratat om det här. Det här är nyheter för oss.

Under måndagsmorgonen har personalen på Sida informerats av genraldirektör Carin Jämtin.

”Det handlar om legitimitet”

Regeringen har som målsättning att utlokalisera 2 000 statliga tjänster under den här mandatperioden. Anledningen är att skapa arbetstillfällen utanför huvudstaden.

– Sverige ska hålla ihop. Det är viktigt med statlig närvaro i olika områden, det handlar om legitimitet. Där staten är fysiskt närvarande ökar förtroendet och nöjdheten bland allmänheten. Detta gäller såväl landsbygd och storstad som innerstad och ytterområden, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen är Sida en myndighet som har goda förutsättningar att verka på ett annat håll än den nuvarande huvudsakliga lokaliseringen i Stockholms innerstad. Sidas verksamhet är emellertid av den karaktären att regeringen bedömer att myndigheten fortsatt bör vara lokaliserad inom Storstockholm.

10 000 jobb ska utlokaliseras

I augusti meddelade regeringen att 500 statliga jobb flyttas, det gällde delar av Strålsäkerhetsmyndigheten som flyttades till Katrineholm, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som flyttades till Växjö, Polarforskningssekretariatet som flyttades till Luleå, samt delar av ESF-rådet till Gävle, delar av Universitets- och högskolerådet till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund.

Den parlamentariska landsbygdskommittén, som innefattar samtliga riksdagspartier, presenterade i januari ett förslag om flytt av 10 000 statliga jobb i Stockholmsregionen till mindre orter och glesbygd. Detta under fem till sju år.

Kritik från flera håll

Men utlokaliseringarna har också fått kritik från flera håll, bland annat från facket.

– Detta ger inte fler jobb, det är bara att flytta jobb, sa ST-fackets ordförande Britta Lejon i samband med flyttbeskedet i augusti.

I en rapport från 2009 visade Riksrevisionen att varje flyttat jobb kostade en miljon kronor, samt att det tog flera år för myndigheten att återhämta sig när det gällde själva verksamheten. I en rapport från 2016 visade Statskontoret att utlokaliserade jobb inte bidrog fler arbetstillfällen än just de jobb som flyttats.

– Det blir inte särskilt mycket mer effekt på arbetsmarknaden än just de jobben som man flyttar ut, säger utredaren Susanna Johansson till Arbetsvärlden.

Statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) besöker i dag Malmö. På en presskonferens klockan tolv från Tullverket i Malmö väntas utlokaliseringen presenteras.

OmVärlden har sökt Carin Jämtin för en kommentar.

Mikael Färnbo