Go to main navigation
Hungerprojektet Silvia Ernhagen

Silvia Ernhagen är ny vd på Hungerprojektet.

Foto: Emil Fagander

NYHET

Årets digitaliseringsledare är Hungerprojektets nya VD

Från kommunikationschef på Bris till vd på Hungerprojektet. Silvia Ernhagen är digitaliseringsexperten som har bytt sakfråga men som vill fortsätta göra skillnad.

Silvia Ernhagen tillträdde sin nya tjänst på Hungerprojektet i februari. Hur har de första månaderna varit?

– Det har varit väldigt lärorikt! Jag har bytt från en större organisation till en mindre och har även bytt frågor vilket har varit en spännande omställning.  

Silvia Ernhagen kommer senast från tjänsten som kommunikations- och påverkanschef på barnrättsorganisationen Bris. Hon har även arbetat som presschef på Folkhälsomyndigheten och inom RFSU i nästan tjugo år.

– Jag tycker det är väldigt kul att jobba med att få ut sakfrågor, att få ihop en bra extern kommunikation. Att hitta det där mellanläget där man kan lyfta sakkunskap utan att det blir för tungt.

Hon rekryterades till Hungerprojektet för sin kommunikationsbakgrund och hoppas nu på att stärka upp organisationens varumärke och kommunikation.

– Vi ska komma ut som en tydligare aktör i biståndsfrågor och satsa mer på påverkan och opinion. Driva på engagemanget för våra frågor, för Agenda 2030 och lyfta fram det globala gemensamma ansvaret vi har för världen. Det civila samhället ska ta mycket plats, vi måste synas och fortsätta ta vara på ungas engagemang.

Silvia Ernhagen utsågs till Årets Digitaliseringsledare 2018 på chefsgalan.

Hur viktigt är digitala satsningar i den här branschen?

– Det digitala är viktigt för organisationers möjlighet att få spridning i sina kampanjer. På Hungerprojektet ska vi satsa på digitalisering för att dels underlätta för givare att skänka pengar men jag skulle också vilja ta ut det digitala till våra programländer. Hur kan vi till exempel genom att använda digitala verktyg underlätta för småbrukare i Uganda?

Hungerprojektet arbetar med att utrota fattigdom och hunger med särskilt fokus på kvinnor. Allt från att stötta småbrukare till kvinnors politiska representation. Silvia Ernhagen var nyligen i Uganda, ett av tolv programländer, för att få större inblick i organisationens verksamhet där man använder sig av så kallade "epicenter".

– Jag var där för att bland annat förstå i praktiken vad ett ”epicenter” är och man kan jämföra det lite med miljonprogrammen i Sverige där det var viktigt med ett centrum med service på lagom avstånd för de boende i närheten. Det epicentret jag besökte i Uganda har till exempel en mikrobank, en förskola, en hälsoklinik, förlossningsvård och tandläkare.

Silvia berättar också om hennes möte med Lydia Jjemba som lånade pengar till en ko, kunde börja sälja mjölk, investerade i en biogasmaskin, kunde kyla mjölken, köpte ytterligare en ko, började göra yoghurt, köpte ett hus och som har fortsatt investera i sin och familjens framtid.

– Nu är de fler kvinnor som gått ihop och som arbetar tillsammans och det visar verkligen hur lönsamt det är att investera i kvinnor för att skapa en hållbar utveckling.

Som en av organisationerna bakom civilsamhällets granskning av Politik för global utveckling (PGU) menar Silvia Ernhagen att en viktig biståndsfråga är att uppmana till samstämmighet. 

– Nu inför valet är det viktigt att partierna fortsätter ställa sig bakom PGU och säkerställer resurser för att genomföra Agenda 2030. Det är också viktigt att se till så att de mänskliga rättigheterna efterlevs i alla led och att den feministiska utrikespolitiken finns med i biståndspolitiken.

Vad inspirerar dig?

– Jag blir engagerad av orättvisor och inspireras när jag möter människor som jag ser vi har gjort skillnad för. Jag tror också mycket på att skapa förändring på strukturell nivå för att individer ska få det bättre.

Louise Gårdemyr