Go to main navigation
bd protest.jpg

På söndagsmorgonen gick polis och civilklädda män till attack med järnrör och träpåkar mot demonstranter i huvudstaden Dhaka.

Foto: "Ahmed". (Fotografens fulla namn hemlighållet av säkerhetsskäl)

NYHET

Skolbarn, studenter och journalister attackerade i Bangladesh

Polis och ligister har attackerat skolbarn och studenter som i över en vecka demonstrerat för ökad trafiksäkerhet i Bangladesh. Ett hundratal människor skadades i helgens våldsamheter, bland dem flera journalister.

Tiotusentals skolbarn och studenter har demonstrerat på gatorna i Bangladesh huvudstad Dhaka sedan förra söndagen. Protesterna bröt ut efter att en pojke och en flicka blev överkörda av en buss. Trafiken i Dhaka är kaotisk med gravt eftersatt infrastruktur och underfinansierad kollektivtrafik.

Demonstranterna, många av dem tonåringar i skoluniformer, har helt stoppat trafiken i vissa delar av huvudstaden och själva upprättat trafikkontroller i vilka de kontrollerar körkort och registreringsbevis för passerande fordon.

– Vi vill inte ha oregistrerade fordon på gatorna. Olämpliga förare ska inte få körkort, och vi vill inte se minderåriga busschaufförer i kollektivtrafiken, sa Mohammad Sifat, en av demonstranterna, till nyhetsbyrån AFP.

Brutal reaktion från regimen

Under helgen har polis och civilklädda ligister, som sägs tillhöra regeringspartiets studentorganisation Bangladesh Chhatra League (BCL), gått till attack mot de demonstrerande skolbarnen och studenterna. Ett hundratal demonstranter ska ha skadats. Enligt myndigheterna har omkring 300 fordon vandaliserats sedan demonstrationerna inleddes.

Flera journalister som bevakat demonstrationerna har också attackerats, bland annat nyhetsbyrån AP:s fotograf AM Ahad. I en video som fångade attacken ses hur ett tiotal män, som sägs tillhöra BCL, sparkar och slår honom med järnrör och träpåkar.

Ahmed Deepto, reporter för Prothom Alo, slogs blodig i dag, söndag.

– Det här är skandal, en attack på pressfriheten och ett hot mot yttrandefriheten. Attackerna utfördes av ligister lojala med regeringspartiet i ett medvetet försök att avskräcka media från att rapportera något annat än regeringens officiella linje. Ett dussintal reportrar skadades under söndagen medan de bevakade demonstrationerna, säger Taib Ahmed, journalist på Prothom Alo, till OmVärlden.

Under söndagen greps även den bangladeshiske fotografen Shahidul Alam efter att ha medverkat på länk i en intervju med Al Jazeera. Alam fördes bort från sitt hem av civilklädda poliser och befinner sig nu i häkte. Enligt polisen förhörs han om de Facebook-uppdateringar han gjort rörande demonstrationerna.

Det förekommer även obekräftade uppgifter om att kvinnliga studenter ska ha våldtagits och trakasserats av ligister från BCL under de senaste dagarna.

Oroligt inför valet

Det politiska läget i Bangladesh är mycket spänt inför valet som är tänkt att hållas i december. I flera lokalval under våren och sommaren har utbrett och flagrant  valfusk avslöjats och den politiska oppositionen är så gott som tillintetgjord. Oppositionsledaren Khaleda Zia sitter sedan februari i fängelse, liksom tusentals oppositionella aktivister och partiarbetare.

Under våren demonstrerade universitetsstudenter för reform av det kvoteringssystem för offentliga tjänster som finns i Bangladesh, och som studenterna menade favoriserade anhängare av regeringen. Dessa demonstrationer möttes också med våld.

Axel Kronholm