Go to main navigation
Kay Kimsong
Phnom Penh Post
Chief editor Kay Kimsong fired
Kambodja
Cambodia

Kay Kimsong, tidigare chefredaktör på kambodjanska dagstidningen Phnom Penh Post, efter att han fått sparken.

Foto: Leonie Kijewski

NYHET

Slutet för den fria pressen i Kambodja

Sista oberoende tidningen i Kambodja har sålts till en PR-byrå med kopplingar till det styrande partiet. Minst 16 reportrar har sagt upp sig i protest.

– Phnom Penh Post var verkligen den sista riktigt oberoende tidningen. Detta kommer som ett hårt slag mot pressfriheten i Kambodja, säger en av tidningens tidigare reportrar, som önskar vara anonym, till OmVärlden.

Det var i början av maj i år som den engelskspråkiga dagstidningen Phnom Penh Post i Kambodja såldes till den malaysiska PR-byrån Asia PR. Journalister på tidningen publicerade då en nyhetsartikel om försäljningen som bland annat beskrev PR-byråns tidigare uppdrag. Ett av dessa uppdrag handlade om att ta fram strategier för nuvarande premiärminister Hun Sen att få en plats i Kambodjas regering, vilket också går att se på PR-byråns egen hemsida

Tidningens nya ägare bad då Phnom Penh Posts chefredaktör Kay Kimsong att plocka ner artikeln eftersom de menade att den innehöll faktafel. Kimsong vägrade och fick då sparken från sitt jobb men ångrar inte publiceringen av artikeln: ”Jag menar att det är vad journalistik handlar om – att berätta sanningen”, säger han i en artikel i Phnom Phen Post i samband med att han lämnade tidningen.

Därefter har minst sexton av tidningens anställda avgått i protest och visar nu sitt missnöje och sin oro på sociala medier. En ny chefredaktör, Joshua Purushotman, utsågs snabbt och alla artiklar ska nu godkännas av honom innan publicering, skriver Phnom Pehn Post.

Huruvida den vanliga kambodjanen känner till affären är svårt att säga, enligt den tidigare reportern som OmVärlden varit i kontakt med. 

– Det finns helt enkelt inget nyhetsmedium som skulle rapportera om de kambodjanska medborgarnas reaktioner. Post Khmer, den kambodjanska versionen av Phnom Penh Post, har såvitt jag vet inte rapporterat om det här. Jag är säker på att det inte är någon tillfällighet. Men på sociala medier är det många som uttrycker ilska och säger att de inte litar på Phnom Penh Post längre.

Med en stor del av personalstyrkan borta har den färdiga produktens kvalitet försämrats, menar den tidigare reportern.

– Om du jämför tidningen före och efter den nya ledningen så går det att se en kraftig försämring i kvalitet.

Yttrande- och pressfriheten i Kambodja har backat kraftigt sedan mitten av förra året, vilket bland annat Reportrar utan gränser uppmärksammat i en rapport från februari. Fler än 30 radiostationer stängdes ner under 2017 och Cambodia Daily, en annan stor engelskspråkig dagstidning, tvingades stänga när de stod inför att betala över femtio miljoner i restskatt. 

Två journalister från Radio Free Asia sitter för närvarande i fängelse efter att ha anklagats för spioneri. Kambodja befinner sig nu på plats 142 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2018, och har halkat ner tio platser sedan förra årets bedömning.

– Den här utvecklingen måste ses i en kontext där vi närmar oss det nationella valet den 29 juli. Det känns som att regeringen försöker tysta alla kritiska röster inför valet. Det är därför svårt att känna hopp för Kambodjas demokrati i en nära framtid när oppositionen har lösts upp, oppositionens ledare sitter i fängelse och när media och civilsamhället hotas, säger den tidigare reportern på Phnom Penh Post.

Louise Gårdemyr