Go to main navigation
Läkaren Denis Mukwege Nobels fredspris

Läkaren Denis Mukwege är en av årets mottagare av Nobels fredspris.

Foto: Torleif Svensson/Läkarmissionen

NYHET

Svenskt bistånd har stöttat årets fredspristagare Denis Mukwege

Tack vare stöd från Sverige kunde årets fredspristagare Denis Mukwege utbilda sig till läkare. Svenskt bistånd stöttade även byggandet av sjukhuset i DR Kongo där han är verksam. Sedan 2004 har mer än 50 000 kvinnor och barn fått vård där efter att ha utsatts för sexuellt våld.

Nobels fredspris tilldelades i år den kongolesiska läkaren Denis Mukwege och den yazidisk-kurdiska människorättsaktivisten Nadia Murad för deras respektive kamp mot sexuellt våld i krig och väpnade konflikter. 

För läkaren Denis Mukwege har svenskt bistånd spelat en viktig roll. Tack vare ett stipendium från svenska Pingstmissionen kunde Denis Mukwege utbilda sig till läkare. Panzisjukhuset, där han blev chef år 2002, byggdes också med stöd från Sida, Läkarmissionen och Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU. Än i dag står Läkarmissionen och PMU för delar av sjukhusets finansiering, något som bland annat stöttas av Radiohjälpens insamling Världens barn.

Lyssna på OmVärldens specialpodd om konflikten i DR Kongo

– I en mörk värld med hat och konflikter så är och förblir doktor Mukwege en lysande förebild. Vi är stolta över vår långa gemensamma kamp och hoppas att priset ska bidra till omvärldens verkliga uppvaknande kring systematiska övergrepp på kvinnor, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Läkarmissionen.

– Det är svårt att se en mer välförtjänt person få ett sådant pris. Dr Mukwege är en sann hjälte och vi har en lång gemensam historia. Vi är jätteglada och stolta över priset, men hoppas också att det ska påverka för förändring, säger Maria Bard, sakkunnig på PMU.

Sedan 2004 har mer än 50 000 kvinnor och barn vårdats på sjukhuset efter att ha blivit utsatta för sexuellt våld. Projektet kallas SSV, Survivors of Sexual Violence. Fysisk, psykisk och juridisk hjälp ingår i arbetet. Sjukhuset har utvecklat en hög kompetens inom avancerad gynekologisk kirurgi.

– Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem hopp. Panzisjukhuset är en plats för fred dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred, säger Denis Mukwege i ett pressmeddelande.

Denis Mukwege har flera gånger gjort orädda uttalanden om de politiska och ekonomiska intressen som underblåser konflikten i DR Kongo. Han har utsatts mordförsök och dödshot och lever under livvaktsskydd. Han har tidigare fått en rad priser, däribland Right Livelihood Award 2013 och Europaparlamentets Sacharovpris 2014.

– När man ser övergrepp och förstörelse och tiger om det, är det som att man är delaktig. När man inte fördömer det onda och inte säger vad man ser, för att få till en förändring, är det som att man accepterar det som händer. Det räcker inte att ta hand om tiotusentals kvinnor. Vi har behandlat följderna, men det är också mycket viktigt att behandla orsaken, säger Denis Mukwege i pressmeddelandet.

Det har även gjorts en dokumentär om Dr Mukwege, The Man Who Mends Women, som har visats i nära 50 länder.

Mikael Färnbo