Go to main navigation
Police_escort_detained_Reuters_journalist_Wa_Lone.jpg

Journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo har nu dömts till sju års fängelse efter att ha rapporterat om militärens övergrepp mot rohingyafolket i Myanmar.

Foto: Wikimedia Commons

NYHET

Sverige ”djupt bekymrat” över fängslade journalister i Myanmar

På måndagen dömdes Reuters-journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo till sju års fängelse i Myanmar.

– De är journalister som gjort sitt jobb och borde aldrig ha åtalats, säger Johan Hallenborg vid Sveriges sektionskansli i Yangon.

En domstol i Myanmar dömde på måndagen två journalister från nyhetsbyrån Reuters till sju års fängelse, efter att de funnits skyldiga till brott mot landets ”Official Secrets Act”, en repressiv lagstiftning från kolonialtiden. De två journalisterna, Wa Lone och Kyaw Soe Oo, greps i december 2017 efter att ha undersökt och rapporterat kring militärens övergrepp mot rohingyafolket i Rakhinestaten. 

– De här fängelsedomarna är ett nytt lågvattenmärke för pressfriheten och en fortsatt tillbakagång för mänskliga rättigheter under Aung San Suu Kyis regering, säger Brad Adams, Asienchef för Human Rights Watch. 

Sverige har i flera decennier stöttat burmesiska medier, först i exil och på senare tid även på plats inne i Myanmar. Johan Hallenborg, ministerråd vid Sveriges sektionskansli i Yangon, var på plats utanför domstolen under måndagen. 

– Sveriges regering, liksom EU:s medlemsstater, är djupt bekymrade över vad som hände här i dag. Vi anser att de här två journalisterna bara utförde sitt arbete, och de borde överhuvudtaget aldrig ha ställts inför rätta, säger han till The Irrawaddy.

I ett pressmeddelande skriver EU:s utrikeschef Frederica Mogherini att de två journalisterna bör släppas omedelbart och villkorslöst. 

Läs Sara Schulmans krönika om sin fängslade vän Wa Lone här.

Axel Kronholm