Go to main navigation
United Nations Special Envoy for Syrien Staffan de Mistura briefs the press on the latest developments in the country.

Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferré

NYHET

Syrien: Kritiskt läge för freden

Kriget i Syrien har lett till en av världens värsta humanitära kriser. I veckan möttes några av de största givare i Beirut, Libanon, som tagit emot mest flyktingar per capita, och i torsdags inledde FN nya fredsförhandlingar.

I onsdags mötte några av världens största givare i Beirut för ”12th Syria Top Donors Group”.  På plats fanns några av de viktigaste FN-aktörerna för regionen, representanter för USA:s ambassad och EU kommissionen, och flera andra.

En stor oro är hur finansiering för de palestinska flyktingarna ska säkras sedan USA dragit in sitt stöd till UNWRA liksom långsiktig finansiering för Syrienkrisen stora effekter på regionen, och inne i landet. 

Läs mer om att FN chockas av USA:s indragna stöd

– Den värsta cocktailen (för regionen) är om det uppstår givartrötthet...i kombination med trötta och försvagade mottagarländer, samt att krav på att de syriska flyktingarna ska återvända ökar inför det libanesiska valet i maj, sa Philippe Lazzarine, FN:s koordinatör för Libanon (UNSCOL) , till the Daily Star.

” Det är uppenbart att det handlar om en utdragen kris i Syrien och vi måste vidhålla vårt stöd och hitta nya vägar att samarbeta”, sa Jean-Louise De Brouwer, ansvarig för EU:s humanitära respons.

I torsdags, den 24 januari, började också den nionde omgången av de FN ledda fredsförhandlingarna i Wien där representanter för de olika stridande partnerna träffas. Frankrikes utrikesminister sa inför förhandlingar att det var ”sista hoppet”.

Tidigare fredsförhandlingar har misslyckats och Syriens regim har återtagit flera områden, backade av Ryssland och Iran.


Turkiet bombar Afrin och tidigare allierade

Syriska regeringsstyrkor har ökat trycket mot de två kvarvarande rebellkontrollerade områden kring Ibil, i nordvästra Syrien, och i östra Ghouta, nära Damaskus. Återigen har regimen anklagats för att ha använt kemiska stridsvapen, denna gång i Ghouta, där 20 barn skadades. USA har också aklagat Ryssland för attackerna. 

I nordvästra Syrien har Turkiet satt in trupper mot de syriska kurderna i Afrin-enklaven. De syriska kurderna har varit viktiga, en del menar avgörande, i kampen mot IS i landet norra delar. Men Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, anser att den kurdiska milisen YGP är terrorister, och att det stöder PKK, den kurdiska gerillan. Området har också blivit självständigt under kriget.

I flera dagar har Afrin nu bomats och markstrupper har satts in. Turkiet säger att IS är kvar i området, men detta förnekas av den syriska oppositionen, enligt Reuters.

– Fram tills nyligen var vi del i kampen mot IS, al-Nusra, al-Qaida och andra salafister. Nu när IS är borta så är det vi som har blivit Turkiets mål. Efter allt vi bidragit med för att eliminera IS i Syrien, säger befälhavaren Bahjat Abdo som leder militärgruppen YGPs försvar av Afrin, till VG.

 

Två parallella fredssamtal

Staffan di Mistura, FN:s särskilda sändebud för Syrien, leder tvådagarssamtalet i Wien. Huvudförhandlaren för den syriska oppositionen sa till Reuters att det blir en test för alla inblandade att visa att de är för en politisk lösning, istället för en militär.

Om några dagar inleds också fredssamtal i Sotji, ledda av Ryssland. Det ryska iniativet, Astanaprocessen, tros vara mer villigt att skapa en fred som är fördelaktig för den syriska regimen, Assads regering i Damaskus.

Det är i skrivande stund inte klart om den syriska oppositionen kommer att delta vid fredssamtalen i Sotchi.

Ylva Bergman