Go to main navigation
Tanzania saknad journalist 100 dagar

I över hundra dagar har den granskande journalisten Azory Gwanda varit försvunnen och läget är allt hårdare i Tanzania; civila försvinner, lik flyter i land på stränderna och medier tystas. Här en manifestation av Gwandas kollegor på Mwananchi Communication Limited, Dar es Salaam.

Foto: OmVärlden

NYHET

Tanzania: Journalisten Azory Gwanda spårlöst försvunnen – granskade mord på civila

Media är under hård press i Tanzania. I över hundra dagar har frilansjournalisten Azory Gwanda varit försvunnen – hans sista gräv handlade om dödade civila och lik som flöt upp på stränderna.

Det var en tisdag i november förra året och Anna Pinoni, 35 år gammal, gravid i sjätte månaden, rensade ogräs på en liten åker, när en vit Toyota Land Cruiser med fem personer i körde fram till henne. I bilens baksäte satt hennes man Azory Gwanda, 42 år gammal. De andra männen var okända för Anna. Genom bilrutan frågade Azory Anna var nyckeln till deras hus var. Azory Gwany sa sedan att han var tvungen att resa bort akut men att han skulle komma tillbaka dagen efter.

Men Azory hörde aldrig av sig.

När Anna kom tillbaka hem på kvällen den 21 november, låg papper och kläder utspridda på golvet, som om huset hade genomsökts. Anna Pinoni visste att hennes man arbetat med mycket känsliga ämnen och när han inte kom tillbaka befarade hon det värsta. Två dagar senare, när Azory fortfarande inte hade hört av sig, tog hon sig till polisen för att anmäla sin man försvunnen. Fem dagar senare kontaktade hon Azorys arbetsgivare Mwananchi Communication Limited, och meddelade att deras korrespondent i området var försvunnen. Tidningen hörde sig för hos polis och sjukhus men fann inga spår efter Azory. De publicerade en första artikel om försvinnandet den femte december 2017. Sedan dess har Azorys bild med det antal dagar han varit borta legat på förstasidorna av tidningarna Mwananchi och The Citizen. 

Döda kroppar med fastbundna händer

Dagen innan Azory Gwana försvann, skickade han in sin sista text till redaktören för grävgruppen på Mwananchi Communication, ett bolag som ger ut två tidningar. Grävgruppen som Azory ingick i arbetade med att undersöka hundratals försvinnanden som rapporterats i Kibiti, Rufiji och Mkuranga tre granndistrikt som ligger drygt 12 mil söder om Dar es Salaam. Under hösten 2017 flöt uppsvullna lik i land på några av de vackra badstränderna som mångmiljonstaden Dar es Salaam har.  Kropparna hade fastbundna händer och fötter. Polis och myndigheter rapporterade att de inte visst var kropparna kom ifrån men sa sig misstänka att det var fråga om båtflyktingar eller kriminella som slängts ut i havet. Inga namn på brottsoffer eller förklaringar om polisundersökningarna har rapporterats sedan dess. Faktum är att media i Tanzania nu knappt rapporterar försvinnanden eller makabra likfynd längs med stränderna i Dar es Salaam. Media är under enorm press från President Magufulis regering och kvaliteten på journalistiken har sjunkit drastiskt som ett resultat av självcensur. 

Medierna har samlar in pengar till Azory Gwandas fru och barn – nu vill de att världen uppmärksammar fallet. Reportrar utan gränsar är oroade över utvecklingen i Tanzania och det hårdnade klimatet mot medier.

100 dagar har gått 

Den 28 februari när hade det gått 100 dagar sedan journalisten Azory Gwana fördes bort från Kibiti kallade Mwananchi till en presskonferens:

– Det har gått 100 dagar sen Azory Gwanda försvann och sen dess har hans fru Anna Pinoni fött en dotter som mår bra. Det Mwananchi har beslutat göra är att stödja familjen och vi ber andra att hjälpa till, sa Francis Nandi Chef för Mwananchi Communication Limitied. 

Mycket mer än så berättade han inte för medierna som samlats. Men i en intervju med Omvärlden berättar han:

 – Vi är i kontinuerlig kontakt med polisen som säger att de arbetar med fallet, och att om ´någon som har information om Azorys försvinnande så ska de kontakta polisen så att de kan följa upp uppgifterna. 

De två tidningarna som Mwananchi Communication Limited ger ut hör till mest prestigefyllda i landet och ingår i Nations Media Group, Östafrikas främsta nyhetsmediegrupp. Tidningen Mwananchi ges ut på swahili och The Citizen på engelska. Tidningarna har hotats med nedstängning sedan juni 2017, eftersom de inte har fått sitt medietillstånd godkänt av staten, vilket är nödvändigt enligt den nya medialagen som togs förra året. 

Stor missnöje bakom, våld och polismord

Innan det började försvinna civila i Rufiji och Kibiti hade 41 personer varav 15 poliser mördats i olika attentat sedan januari 2015 men våldet nådde en kulmen april, maj och juni 2017. I det värsta attentatet sköts åtta poliser ihjäl. Efter massakern på poliser uttalade sig distriktspolischefen:

– Vi kommer att jaga dem (polismördarna, reds. anm) varhelst de befinner sig. Och vi kommer att ta hand om dem fullt ut och inte spara någon. Allmänheten bör förlåta oss och samtidigt stödja oss, eftersom detta gör att vi måste visa polisens rätta ansikte. 

Efter attentatet mot poliserna i april inleddes en massiv poliskampanj. Människor fördes bort och försvann. I en polisoperation sommaren 2017 dödades 13 så misstänkta brottslingar vid en räd. 

Azory Gwanda bidrog med sin kunskap och kontaktnät i området vilket ledde till att The Citizen kunde publicera en rad mycket bra artiklar där bakgrunden till det stora missnöjet beskrevs.  Artiklarna tog också upp problemet med att det i en del moskéer framfördes radikala och våldsamma budskap vilket skulle kunna viglat uppvigla unga män i områdena att attackera myndighetspersoner. 

Under hösten började lik flyta upp och driva norrut längs med kusten. Enligt fiskare i trakten bör de döda ha flutit norrut längs med kusten och kan då ha kommit från just Rufijideltat. 

Azory och hans kollegor försökte ta reda på om dessa händelser, försvinnandena och liken i havet, var kopplade till polisoperationerna i områdena där lokalpolitiker och poliser dödats. 

Oppositionspolitiker skjuten och flera försvunna

Men demokratin och respekten för mänskliga rättigheter har försämrats radikalt i landet. EU, FN, USA samt en hel del människorättsorganisationer har markerat att situationen i Tanzania är alarmerande. I oktober sköts Tundu Lissu, en välkänd oppositionspolitiker och ordförande för advokatsamfundet, med ett dussin skott genom bildörren när han var på väg hem från ett möte i huvudstaden Dodoma. Han fördes till sjukhus och befinner sig nu i Bryssel för läkarvård. Ett flertal andra oppositionspolitiker har försvunnit, och ännu fler hotas av åtal för vad de sagt vid möten. Möten får inte hållas och om någon bryter mot mötesförbudet så häktas de. Två lokala politiker dödades de senaste två veckorna och en ung kvinna sköts till döds efter det att öppnade eld mot oppositionsmedlemmar som försökte protestera mot valmyndigheten i Dar es Salaam. Nyhetsmedia vågar inte rapportera händelser för att de riskerar antingen att åtalas för uppror eller få tidningen avstängt. Chefredaktörer kallas ständigt upp till möten hos informationsministeriet för att förklara varför de publicerar artiklar. 

Petter Bolme