Go to main navigation
Kakuma Camp Tedx Talk Kenya

Kakuma Camp, ett flyktingläger i Kenya, står värd åt Tedx.

Foto: TEDxKakumacamp/Tobin Jones

NYHET

Världens första Tedx Talk i ett flyktingläger

Lördagen den 9 juni står Kakuma Camp i Kenya värd för världens första Tedx Talk i ett flyktingläger. Målet är att utmana de stereotyper som flyktingar ofta förknippas med.

– Jag hoppas att vi kan lyfta fram en plats som tidigare var osynlig. Och jag hoppas att vi kan förändra det narrativ vi använder om flyktingar, säger Melissa Fleming, som organiserar eventet tillsammans med Dana Hughes med stöd av UNHCR och volontärer.

Här hittar du TedxKakumaCamps livestream.

Tanken med ett Tedx Talk i Kakuma är enligt arrangörerna att ge en motbild till hur flyktingar ofta porträtteras. Inte förstörelse och lidande utan istället motståndskraft och kreativitet. Berättelser som ska inspirera dels Kakuma med omnejd men också resten av världen. Temat för dagen är "Thrive", det vill säga att utvecklas och frodas. 

Bland de medverkande finns både nuvarande och tidigare boende från lägret, internationella experter och artister.

Exempelvis 20-åriga somaliska Halima Aden som föddes i Kakuma Camp. Hon bor idag i USA och uppmärksammades för att vara den första modellen med hijabi.

Även Pur Biel är en av talarna. Han flydde till Kenya som 10-åring och växte upp i Kakuma Camp. Han var med i det olympiska laget för flyktingar och tävlade i OS 2016.

Uppträder gör bland annat Octopizzo, en hip-hop-artist och aktivist från Kenya, som arbetar med flyktingar från Kakuma och Dadaab.

Eventet hålls i ett tält på en skolgård i Kakuma och publiken består av dels flyktingar och dels av andra gäster från Kenya och omvärlden. Talen kommer också att sändas live på stora skärmar placerade på olika platser i både Kakuma och Dadaab, ett annat flyktingläger i Kenya. Det har också funnits möjlighet att vara värd för att ordna visningar av talen globalt.

Louise Gårdemyr