Go to main navigation
Teodora del Carmen Vásquez

Teodora del Carmen Vásquez tilldelas Per Anger-priset 2018 för sin kamp för kvinnors rättigheter i El Salvador.

Foto: Markus Strömqvist

NYHET

Födde dött barn och fängslades i tio år - kämpar nu för att få andra fria

Teodora del Carmen Vásquez dömdes för mord för att ha fött ett dött barn. Hon anklagades för abort vilket är olagligt i El Salvador. Nu kämpar hon i motvind för andra kvinnor som drabbats. Hon är årets Per Anger-pristagare.

2007 födde Teodora del Carmen Vásquez ett dödfött barn efter att ha blivit misshandlad när hon var i sista graviditetsmånaden. Hon anklagades då för abort, för att ha mördat sitt barn. Domen blev 30 år i fängelse.

De stränga abortlagarna i El Salvador har länge kritiserats av människorättsorganisationer. Den som blir våldtagen eller om graviditeten utgör ett hot mot hälsan har i El Salvador inte rätt att göra abort.

Efter internationella påtryckningar släpptes Teodora del Carmen Vásquez, efter tio år och sju månader i fängelse, fri i februari.

– Jag är ett bevis på att det faktiskt fungerar när andra länder bryr sig, att namninsamlingar kan leda till att det händer något.

Efter drygt 10 år i fängelse frigavs Teodora del Carmen Vásquez den 15 februari 2018. Foto: Amnesty International

Arbetar för att få fler fria

Idag sitter 24 kvinnor fängslade för abort i El Salvador – i fall som liknar Teodoras – och hon arbetar dagligen med att få dem fria och för att i längden legalisera abort. Hon har bland annat ett radioprogram som belyser situationen och sänds i hela landet.

– Det är många som inte alls vet vad som pågår, men jag och många med mig, både män och kvinnor, talar om hur det ligger till. Det har hjälpt folk att förstå, känna medkänsla och organisera sig.

Hon sitter också med i olika grupper med fängelsechefer och utländska ambassadörer för att förhandla fram bättre villkor för de som sitter i fängelset, det rör allt från tillgång till vatten och sanitet till att minska diskrimineringen. Hon besöker medfångar och sitter med på rättegångar – eller står och skriker utanför.

Den 12 november börjar en rättegång mot en kvinna som blivit våldtagen av sin styvfar och som anklagas för att försökt mörda barnet, som lever, efter att ha fött det hemma och sedan tvingats åka till sjukhuset efter komplikationer.

Hon har suttit i fängelse i ett och ett halvt år och har en dotter som är lika gammal som hon inte får träffa, nu hoppas vi på att få henne frigiven.  

"Som en örfil till mitt land"

Nu befinner sig Teodora del Carmen Vásquez i Stockholm för att ta emot Per Anger-priset, för hennes mod och kamp i arbetet med kvinnors rättigheter i El Salvador.

– Jag känner mig väldigt stolt! Jag visste vad jag höll på med, men jag visste inte att det fått ett så stort eko utomlands. Det är som en örfil till mitt lands lagar, för det land som borde stötta mig har vänt mig ryggen.

Att tala och arbeta fritt på det sättet som Teodora gör för kvinnors rättigheter kommer inte utan motstånd.

Religionen, både katolicism och kristendom, har stor betydelse i landet och är ett stort hinder för förändring. Kyrkan har mycket makt och använder sitt inflytande över staten för att lagen inte ska ändras.

Hon berättar att det just nu ser ganska mörkt ut för att få till en lagförändring men att hon inte är rädd att fortsätta kämpa och har stort stöd från familj och vänner.

– Nej, jag är inte rädd, jag är arg! Den orättvisa som jag andra utsätts för gör att jag inte kan hålla tyst. Jag är väldigt stolt över det jag gör.

Teodora del Carmen Vásquez fängslades för att ha fött ett dött barn, vilket hon sedan utsattes för diskriminering för i fängelset. Foto: Amnesty International

Under sin tid i fängelset upplevde Teodora del Carmen Vásquez både fysisk och verbal diskriminering. Hon berättar att fängelsepersonalen uppmanade de andra fångarna att trakassera de som var anklagade för abort och att de ofta blev nedpetade i “kön” för att till exempel få sjukvård och tilläts inte träffa sina barn.

Jag kände att jag behövde försvara mig själv och mina medfångar.

Via människorättsjurister som kom på besök till fängelset lärde Teodora känna fler kvinnor i samma sits som hon själv.

Vi hittade kraft i varandra och i det faktum att det var någon utanför stängslet som brydde sig. Då började jag engagera mig i att förändra situationen i El Salvador, både i och utanför fängelset.

Louise Gårdemyr


Tack till tolk Maria Gustafsson.