Go to main navigation
Efter att miljövårdare slagit fast att den indokinesiska tigern är utdöd lanseras nu en plan för att återinföra den och undanröja hoten mot dess existens.

Experter har slagit fast att tigern i Kambodja är utdöd.

Foto: Francois Savigny / WWF

NYHET

Tigern på väg tillbaka

Efter att miljövårdare slagit fast att den indokinesiska tigern är utdöd lanseras nu en plan för att återinföra den och undanröja hoten mot dess existens. Men samtidigt har tigerantalet i världen ökat de senaste åren.

Tigern är “funktionellt utdöd i Kambodja”. Det slog miljövårdare fast för första gången någonsin i april förra året. I samma veva initierades en handlingsplan för att återinföra de stora kattdjuren till kungarikets skogar och nu ger även Kambodjas premiärminister sitt stöd till projektet.

Ingen har sett en tiger i Kambodja sedan 2007, då ett av djuren fotograferades av en kamerafälla i östra delarna av landet. Jakten i skogarna under Pol Pots regim på 1970-talet och osäkerheten som följde, tjuvjakt och illegal handel har bidragit till att de magnifika djuren i praktiken har utrotats.

– Att återinföra tigrarna är ett bidrag i arbetet för att öka antalet tigrar i världen. Men nu krävs också mer insatser mot tjuvjakt, illegal handel och samarbete med lokalbefolkningen, säger Ola Jennersten, tigerexpert på WWF.

Antalet tigrar ökar

I flera år har Kambodjas premiärminister Hun Sen stängt ner oberoende medier och fängslat människorättsförsvarare som en del av en systematisk offensiv mot landets opposition och regeringskritiker.

Men samtidigt som det styrande Cambodia People’s Party kämpar för att säkra sin egen maktställning inför valet i juli 2018 har regeringen vid ett flertal tillfällen tagit upp frågan med tigrarna. Nu har man nyligen godkänt en plan att återinsätta åtta tigrar – två honor och resten hanar – i Mondulkiri miljöreservat, samma plats som den senaste sedda tigern fotograferades 2007. 

Det finns idag ett brett politiskt stöd för att återinföra tigern, framförallt för att det skulle kunna öka landets turismintäkter men också för att bevara den biologiska mångfalden.

Djuren ska importeras från Indien eller Nepal och kan sättas ut redan under 2020, enligt chefen för WWF:s miljövårdsgrupp i Kambodja, Un Chakrey. Under hösten 2017 genomförde berörda parter studiebesök i Indien som en del av arbetet med att planera återinförandet.

Antalet tigrar i världen har de senaste hundra åren minskat från bedömt 100,000 till omkring 3,900 idag. Men för första gången på decennier är det nu en uppåtgående trend, och antalet antas ha ökat med ungefär 700 tigrar sedan 2010.

Ett globalt mål idag är att tigerländerna ska öka antalet vilda tigrar till minst 6000 fram till år 2022. Beslutet togs under tigertoppmötet i S:t Petersburg 2010 när antalet vilda tigrar uppskattades till rekordlåga 3 200 djur.

Även i Kazakstan finns det planer på att återinföra tigern, där har den varit utdöd i 70 år. Nya naturreservat måste skapas och i dagsläget ser det ut att bli först år 2025 som tigrar kan få ett nytt hem i landet. 

Björn Widmark/Louise Gårdemyr