Go to main navigation
Linnea Claesson, Greta Thunberg, Fatemeh Khavarai. Collage Tova Jertfelt

Linnea Carlsson, Greta Thunberg och Fatemeh Khavari.

Foto: Lars Pehrson / SvD /TT, Klatka Grzegorz /CTK/TT, Joakim Berndes

NYHET

Tre unga påverkare att räkna med

Flera unga röster har varit tongivande i Sverige under året. Vi listar tre unga kvinnor som samtliga gör skillnad i sitt världsförbättrande arbete.

Klimatet, migration och kvinnors rättigheter. Tre stora debattämnen hos politiker och andra opinionsbildare under året som också påverkat och samlat den unga befolkningen i Sverige. De unga stjärnskotten Greta Thunberg, Fatemeh Khavari och Linnea Claesson har alla gjort ett stort avtryck i debatten.

Alla tre har fått utstå både hot och hat som en följd av sitt engagemang. De har förringats och hånats av vuxna människor för sin vilja att förändra världen till det bättre.

De finns alla med på Makthavare.se:s lista över framtida makthavare 2018. Kanske kommer de i framtiden att finnas med på listan över biståndsdebattens mäktigaste.

Foto: Klatka Grzegorz / CTK / TT

Greta Thunberg

Klimatet, en av årets stora frågor, är också 15-åriga Greta Thunbergs hjärtefråga. Hennes kamp för klimatet har påverkat en hel värld. Det började den 20 augusti med att hon strejkade från skolan för att få svenska politiker att inse allvaret och föra en klimatvänlig politik i linje med Parisavtalet. Hela hösten har hon fortsatt sin strejk och varje fredag suttit utanför riksdagen. Hennes strejk för klimatet har inte bara spritt sig runt om i Sverige utan också till flera andra länder.

Läs mer: Världens unga oroar sig för klimatet

Greta Thunberg är med på Time Magazines lista över världens mest inflytelserika tonåringar, hon har hyllats av Arnold Schwarzenegger och Leonardo di Caprio och talat till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Att hon redan som 15-åring lyckats åstadkomma sådant eko över världen och fått många med sig i sitt engagemang för klimatet är klart inspirerande.

Foto: Lars Pehrson / SvD /TT

Fatemeh Khavari

2017 blev 18-åriga Fatemeh Khavari känd i Sverige som ledargestalt för rörelsen som sedan blev organisationen “Ung i Sverige”. Hennes och Ung i Sveriges arbete handlar framförallt om rätten till amnesti för ensamkommande ungdomar från Afghanistan. Under förra året fick många av de unga afghaner som kom till Sverige 2015 besked om att de inte fick stanna i landet. Fatemeh Khavari har varit med och lett sittstrejker, demonstrationer och protesterat mot utvisningar.

I år kom hon ut med självbiografin “Jag stannar till slutet”. Hon har även belönats med Martin Luther King-priset och utsågs till “Årets gräsrot” av ETC.

Med ett outtröttligt engagemang ger hon allt för att unga människor inte ska behöva skickas tillbaka till krigets Afghanistan.

Foto:Joakim Berndes

Linnea Claesson

Från handbollsspelare till kvinnorättsaktivist. Hon har fått stort genomslag via sitt instagramkonto Assholesonline där hon avslöjar det näthat hon dagligen utsätts för. Det är en strid ström av hat och hot hon får men hon fortsätter sin kamp för människors lika värde.

Som kolumnist hos Aftonbladet och samhällsdebattör i stort säger Linnea Claesson gärna vad hon tycker om mäns våld mot kvinnor, om nazister och (bristen på) jämställdhet. Hon har även sommapratat om sexuella övergrepp och trakasserier.

Hon har mottagit både FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter och IM-priset för sitt arbete för flickors och kvinnors rättigheter i Sverige och världen och mot näthat. Hon är goodwill-ambassadör för organisationen Kvinna till Kvinna.

Louise Gårdemyr