Go to main navigation
shatila.jpg

UNRWA ansvarar bland annat för driften av flyktinglägret Shatila i Libanon.

Foto: OmVärlden

nyhet

UNRWA bankrutt - nu försöker Sverige hjälpa

FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, UNRWA, har länge dragits med finansiella problem– men läget har aldrig varit så mörkt som nu. Tillsammans med Jordanien och Egypten försöker nu Sverige mobilisera pengar genom en ministerkonferens i Rom.

UNRWA har sedan det bildades 1949 lidit av kroniskt ekonomiskt underskott – men aldrig har läget varit så akut som nu. Israels fortsatta ockupation, det desperata läget i Gaza och det förödande Syrienkriget har på senare år kraftigt försämrat situationen för tusentals palestinska flyktingar i området.

Det ökade behovet har fått underskotten att växa. Organisationen står nu med ett budgetunderskott på 446 miljoner dollar.

Nu bjuder Sverige tillsammans med Jordanien och Egypten in till en ministerkonferens i Rom den 15 mars. Förhoppningen är att mobilisera pengar och stöd som säkerställer att UNRWA kan fortsätta genomföra sitt uppdrag.

– UNRWA utför en viktig humanitär gärning och har en stabiliserande effekt på en region som är hårt drabbad av konflikt och extremism, säger biståndsminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Sverige har ett långt och nära samarbete med UNRWA. Förra året var Sverige organisationens fjärde största givare.

UNRWA bistår idag 5,3 miljoner palestinska flyktingar i Jordanien, Libanon, Syrien och Palestina med humanitärt stöd. Organisationen tillhandahåller bland annat skolgång för över en halv miljon barn, sjukvård för 3,5 miljoner flyktingar, mat- och livsmedelstödsprogram för de mest utsatta flyktingarna och riktade insatser för att värna utsatta kvinnor.

Inbjudan till ministerkonferensen har gått ut till ett 90-tal länder. Bland annat har USA aviserat deltagande, skriver UD.

Mikael Färnbo