Go to main navigation
Janus face save the children ©Tova Jertfelt 2018
Ingen republicering utan tillåtelse

Även på internationella Rädda barnen förekommer sexuella trakasserier.

Foto: Tova Jertfelt

NYHET

Biståndsskandalen växer: ursäkter och avsked från Save the Children

Brittiska Rädda barnen avskedade i fjol elva personer för sexuella ofredanden. Organisationen ber också om ursäkt för en tidigare chefs “opassande beteende”, som sedan dess gått vidare till Unicef.

Det var under tisdagen som de nya uppgifterna blev kända. Rädda barnens Storbritannienchef Kevin Watkins vittnade inför parlamentet och berättade då att elva personer avksedades inom organisationen 2017 efter utredningar om sexuella ofredanden.

– Det är svårt att veta om det är toppen av isberget, sa Kevin Watkins enligt Omni.

Samma dag gick organisationen också ut med en ursäkt till de kvinnliga medarbetare som upplevt vad som beskrivs som opassande beteende från en tidigare chef på hjälporganisationen.

Justin Forsyth, som senare gått vidare till att bli vice vd för Unicef i New York, utreddes vid två tillfällen, 2011 och 2015, för sitt beteende gentemot totalt tre kvinnor. Enligt BBC och Radio 4 som undersökt anklagelserna handlade det om textmeddelanden och verbala kommentarer till kvinnorna om hur de såg ut och vad han kände för dem.

– Andra kvinnor varnar dig för vissa överordnade personer och man hör rykten om vissa i ledningen, men innan man själv råkar ut för dem förstår man inte hur svårt det är att hantera, säger en av kvinnorna till BBC.

– Det är fullständigt oacceptabelt att en chef beter sig på det sättet. Det får inte förekomma någonstans och absolut inte i den globala Rädda Barnen-familjen, skriver Carl Lagerquist, presschef på Rädda barnen i Sverige i en kommentar till OmVärlden.

Informationen om fallet kommer bara några dagar efter att en annan tidigare Rädda barnen-medarbetare, Brendan Cox, erkänt att han begått “misstag” och betett sig opassande mot kvinnor. Händelserna omskrevs redan 2015, varpå Cox lämnade sitt uppdrag på Rädda barnen men förnekade anklagelserna. I samband med erkännandet har Cox nu lämnat sina övriga uppdrag på hjälporganisationer. 

Louise Gårdemyr
Axel Kronholm