Go to main navigation
Skärmavbild 2018-01-10 kl. 13.44.35.png

En förolämpning, det tyckte USA:s FN ambassadör Nikki Haley om omröstningen i FN:s säkerhetsråd. Men USA:s fredsplan har läckt ut.

Foto: Credit to the U.S. State Department

NYHET

USA: Stöd till palestinska flyktingar kan dras in – om de inte stödjer den nya fredsplanen

USA vill dra in biståndet till FN-organisationen UNWRA, som bildades 1949 och stödjer fem miljoner palestinska flyktingar. Men det amerikanska stödet till Israel är större.

AMI december 2017 deklarerade USA att de betraktar Jerusalem som Israels huvudstad. Det ledde till ett krismöte i FN:s säkerhetsråd där 14 länder röstade för en resolution som indirekt fördömde USA:s uttalande. USA la då in sitt veto. 

USA:ambassadör Nikki Haley såg omröstningen som en förolämpning.

Läs mer om drömmen om Jerusalem.

Palestina kallade till ett extrainsatt möte i FN:s generalförsamling den 21 december, där en majoritet av medlemsländer (128) röstade för att uttalande om Jerusalems status saknas rättslig betydelse. FN gav redan 1947 Jerusalem en särskild rättslig och politisk status som Corpus Separatum.

Inför omröstningen i generalförsamlingen skrev Nikki Hailey ett brev till ett antal länder, som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av. Där stod att USA kommer att notera vilka som röstar emot dem, något som Haley också twittrat om senare.

Fredsplanen läcker

Men palestinierna tror inte på ett fredsavtal framtaget av USA. Palestinas president, Mahmoud Abbas har blivit övertygad om att Trump går Israels ärende, skriver tidningen Al Monitor, och att fredsplanen anses riggad från början. En del av planen har börjat läcka och lär innehålla tidigare förkastade idéer. Bland annat nämns utbyte av territorier mellan länder som Egypten, Jordanien och Saudi, och att Egypten och Saudi nu skulle stödja detta för att skapa en sunni/israelisk motkraft mot shiadominansen från Iran, den syriska regimen och Hizbollah i Libanon. Den nya staten skulle utgå från Gaza, och delar av Västbanken skulle då ges upp,

Nikki Hailey har sagt att stödet till palestinier bör dras in om de inte går med på fredssamtal och nyligen twittrade också Donald Trump att USA borde dra in stödet, eftersom palestinier inte är beredda till samtal. Den israeliska premiärministern ställer sig också bakom att stödet till UNWRA minskar.

 

"President Trump har saboterat våra försök till fred, frihet och rättvisa. Nu har han mage att skylla konsekvenserna av sina egna oansvariga handlingar på palestinierna!", säger Ashrawi till nyhetsbyrån AFP.

Tidningen Haaretz skriver att det är oklart om hotet om indragna pengar gäller både USA:s stöd till UNWRA, som är cirka 300 miljoner dollar per år, och till den palestinska myndigheten som är ungefär lika mycket.

Läs om vilka som får stöd från UNWRA

Utöver stödet till Palestina ger USA också stöd till Israel som uppskattas till 3 miljarder dollar 2016 och 2017, enligt the Jewish Virtual Library och majoriteten av utgifterna går till militären.

I tisdags dödades en rabbin från Havat Gilad, som klassas som en illegal bosättning, som också skapat het debatt då hus härifrån listas för hyra på Airbnb.

Mannen sköts från en bil och den israeliska militären har nu satt upp checkpoints runt Nablus i jakten på förövarna. Ingen grupp har tagit på sig dådet, men Hamas har berömt attacken.

Sedan 2015 har 51 israeler och fem andra personer dödats i knivattacker och bilattacker, oftast av palestinier. 300 palestinier har också dödats under denna period, enligt Israel, eller dödades i sammandrabbning med militären, enligt BBC. 

Vid slutet av 2017 var 5881 palestinier fängslade, enligt B´Tselem.

Ylva Bergman