Go to main navigation
Lesbos flyktingläger UNHCR refugees

Den mentala hälsan blir allt sämre hos asylsökande på de grekiska öarna.

Foto: André Larsson

nyhet

Usla förhållanden skördar dödsoffer i grekiska flyktingläger, varnar NGO

17 dödsfall bland asylsökande i Grekland förra året kan härledas till usla förhållanden i överfulla läger på de grekiska öarna. Det menar frivilligorganisationen Advocates abroad som bland annat dokumenterat fall där människor frusit ihjäl.

I mars 2016 slöt EU en migrationsöverenskommelse med Turkiet. Sedan dess har alla asylsökande som tagit sig över Medelhavet till Grekland tvingats stanna på de grekiska öarna tills de fått ett beslut om sin asylansökning.

Greklands öar längs med den turkiska kusten är nu därför hem för tusentals asylsökande. Lägren på öarna är som ett resultat överbefolkade. Lägret Moria på ön Lesbos har till exempel kapacitet för 1 500 personer. Just nu bor uppemot 5 500 personer där enligt Läkare utan gränser.

17 dödsfall under 2017

Frivilligorganisationen Advocates abroad arbetar med juridisk hjälp till de asylsökande på flera av öarna. Genom sin tillgång till lägren har organisationen kunnat dokumentera självmordsförsök, dödsfall, upplopp och andra typer av incidenter.

– Vi dokumenterar för att kunna anmäla till polisen. Men eftersom vi även berättar om fall där polisen har gjort fel eller där UNHCR inte agerat har vi blivit svartlistade av UNHCR som är med och driver lägren. Det försvårar vårt arbete, säger Ariel Ricker, grundare av Advocates abroad.

Under 2017 har Advocates abroad dokumenterat totalt 17 dödsfall relaterade till förhållanden i lägren. Enligt organisationen frös bland annat flera asylsökande ihjäl under vintern och minst två personer dog på grund av bristande sjukvård. Organisationen har också noterat 27 självmordsförsök, elva fall av polisbrutalitet och även ett fall av tortyr av en asylsökande utförd av polisen på ön Samos.

– Självmordsförsöken är ett tecken på nedbrytning. Det är så illa att människor upplever att det inte finns någon annan utväg, säger Ariel Ricker.

I december 2017 erkände Greklands migrationsminister Yiannis Mouzalas att fler personer kan komma att dö på grund av förhållandena i lägren under vintern.

UNHCR tillbakavisar kritik

FN:s flyktingorgan, UNHCR, tillbakavisar Advocates abroads uppgifter och säger att de inte är del av ledningen av interneringslägren och därmed inte kan svartlista någon enskild organisation.

– Sedan sommaren 2017 har grekiska myndigheter helt övertagit ansvar för lägren. Vi har aldrig varit en del av ledningen, men vi assisterade tidigare ledningen med att upprätthålla lägrens infrastruktur, lägerkoordinering med mera, säger UNHCR:s talesperson på Lesbos, Boris Cheshirkov.

Officiell statistik saknas

Några siffror för antalet döda i interneringslägren på de grekiska öarna har inte UNHCR. Organisationen samlar bara data för antalet döda och saknade till havs. Boris Cheshirkov hänvisar istället till grekisk polis.

På polisens huvudkontor i Aten hänvisar presstalespersonen till polisens officiella statistikhemsida. Där finns dock ingen statistik kring dödsfall bland asylsökande. När OmVärlden begär ut statistiken från polisen får vi inget svar.

I mars 2017 gick flera biståndsorganisationer gemensamt ut för att varna om den allt sämre mentala hälsan hos de asylsökande på de grekiska öarna. Kort därefter hittades en syrisk man som hängt sig själv bredvid färjan som går till fastlandet. Självskadebeteende hos barn har även dokumenterats.

André Larsson