Go to main navigation
Yves Leterme, Deputy-Secretary General of the OECD.

Efter en rad skandaler får generalsekreteraren Yves Leterme nu lämna Idea.

Foto: OECD/Michael Dean/Flickr

Nyhet

Yves Leterme får lämna Idea

Efter en rad missförhållanden, som OmVärlden kunnat avslöja, på demokratiinstitutet Idea har styrelsen beslutat att inte ge generalsekreteraren Yves Leterme förlängt förtroende. Nu inleds rekryteringen av en ny generalsekreterare.

Generalsekreteraren för det Stockholmsbaserade demokratiinstitutet Idea, den före detta belgiska premiärministern Yves Leterme, kommer inte att få förlängt förtroende att leda organisationen. Det har styrelsen, bestående av de 32 medlemsländerna, beslutat enhälligt, bekräftar Utrikesdepartementet, UD, till OmVärlden.

Yves Leterme kommer att få sitta kvar tills hans nuvarande kontrakt löper ut nästa sommar. Därefter ska en ny generalsekreterare vara på plats. Styrelsen har nu inlett en rekryteringsprocess.

Svenska UD har samtidigt beslutat att betala ut det årliga kärnstödet på runt 55 miljoner kronor ur biståndsbudgeten. Pengarna har hittills legat frusna på grund av den turbulens som skakat institutet.

Beskrivs som ”auktoritär” och ”lynnig”

OmVärlden har i en serie artiklar avslöjat en rad missförhållanden och allvarliga ledningsproblem på Idea.

Under våren avslöjade OmVärlden att Idea låtit biståndsmedel bekosta advokater i en tvist för att generalsekreteraren Yves Leterme skulle slippa inkomstbeskattning i hemlandet Belgien. Yves Leterme hade också ersatts av Idea för en upptaxering av sin inkomstskatt med nästan en halv miljon kronor.

Läs mer: Chef använde biståndsmedel för att slippa betala skatt

Uppgifterna, som först kom till styrelsens kännedom via ett anonymt brev, fick svenska UD att frysa utbetalningen av bistånd och en extern granskning tillsattes.

Senare avslöjade OmVärlden att generalsekreteraren Yves Leterme även polisanmält den anonyme visselblåsare som slagit larm om skatteaffären.

Läs mer: Idea-chefen Yves Leterme polisanmälde visselblåsare

Efter sommaren kunde OmVärlden avslöja resultatet av den externa granskningen. Bland annat uppgavs generalsekreteraren leda demokratiinstitutet "auktoritärt" och stundtals ”lynnigt”. Anställda vittnade om en utbredd brist på förtroende, mobbning och diskriminering av kvinnor på arbetsplatsen. Enligt rapporten präglades Idea av en tystnadskultur där anställda fruktade repressalier om de framförde kritik.

Läs mer: Idea-anställda vittnar om mobbning och diskriminering

Däremot slog rapporten fast att inget formellt fel hade begåtts när Idea ersatt Yves Leterme för upptaxeringen samt betalat advokater att driva skattetvisten gentemot det belgiska skatteverket.

Upprepade samma svar 15 gånger

När OmVärlden, efter att i månader blivit nekade en intervju, fick tag på Yves Leterme valde han att upprepa exakt samma fras oavsett om frågan handlade om ersättningen för upptaxeringen, arbetsmiljöproblemen, polisanmälan mot visselblåsaren eller kritiken mot den egna ledarstilen. Sammanlagt 15 gånger upprepade Yves Leterme samma svar:

– Revisionsrapporten som du uppenbarligen har läst, åtminstone delar av, friar mig helt från alla falska anklagelser i det anonyma brevet. Som journalist är du skyldig att skriva och publicera sanningen. Det har jag nu informerat dig om, sa Yves Leterme.

Lyssna när Idea-chefen upprepar samma svar 15 gånger

När OmVärlden nu når Yves Leterme för en kommentar efter styrelsens beslut är han fåordig.

Medlemsstaterna har beslutat att inleda en process för att rekrytera en ny generalsekreterare. Har du någon kommentar kring det?

– Nej.

Har du fått sparken?

– Nej.

Varför vill de inte förlänga ditt kontrakt?

– Inga kommentarer.

Ångrar du någonting du gjort som generalsekreterare för Idea?

– Absolut inte.

OmVärlden har även sökt Ideas styrelseordförande och ansvariga tjänstemän på Utrikesdepartementet.

Mikael Färnbo