Go to main navigation
10 barn som gjort skillnad i världen

Saknar du inspiration och vill engagera dig för världen? Här kan du imponeras av 10 barn som gör och gjort skillnad i världen!

Foto: Kollage

LISTA

10 barn som gjort skillnad i världen

Det är inte bara Greta Thunberg som får vuxna att lyssna. Här är tio barn som berört världen och fått många att se orättvisor och skillnader som vi ofta blundar för.

Foto: Torbjørn Kjosvold/FMS 

1. Malala Yousafzai

2012 utsattes Malala Yousafzai för ett mordförsök av talibaner i Swatdalen i Pakistan. Anledningen var hennes aktivism och kamp för flickors rätt att utbilda sig. Talibanerna förbjöd periodvis flickor att gå i skolan där Malala bodde vilket hon vägrade lyssna på. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvudet och hennes tillstånd var den närmsta tiden efter det kritiskt. Men hon överlevde och har sedan dess fortsatt arbeta med flickors rätt till utbildning.

Hon har fått Sacarovspriset för tankefrihet 2013 och mottog 2014 Nobels fredspris tillsammans med Kalisash Satyarthi. De fick priset för sitt arbete med att stoppa förtrycket av barn och unga och för deras kamp för barns rätt till utbildning. Malala Yousafzai, som då var 17 år, blev den yngsta att någonsin ta emot fredspriset. Hennes liv har blivit dokumentärfilm, hon har fått en asteroid uppkallad efter sig och hon har skrivit tre böcker, däribland ”I am Malala” som fick stort genomslag globalt. I dag studerar Malala vid Oxfords universitet.

Foto: Wikimedia Commons

2. Iqbal Masih

Iqbal Masih föddes 1982 i Muridke, Pakistan och växte upp som skuldslav. Hans mamma tog på sig en skuld efter att ha genomgått en operation – en skuld som Iqbal sedan behöde betala av. Han såldes som slav för motsvarande 100 kronor och började som fyraåring arbeta som mattknytare i en fabrik utanför staden Lahore. Efter sex års arbete lyckades Iqbal Masih rymma och fick hjälp av organisationen Skuldslavarnas befrielsefront. Han blev sedan organisationens frontfigur och en känd internationell aktivist mot barnarbete och slaveri.

”Barn ska ha pennor i händerna, inte verktyg” blev ett av hans slagord. Iqbal Masih besökte bland annat Stockholm och kunde då i en mattaffär peka ut vilka mattor som knutits av barn. 12 år gammal sköts han till döds med ett hagelgevär på väg till kyrkan när han var i Pakistan för att fira påsk med sin familj. Masih blev efter sin död en internationell symbol för barn som tvingats in i slaveri. 1994 mottog han ett människorättspris från Reebok. År 2000 fick han postumt priset "The World's Children's Honorary Award".

Foto: KidsRights

3. Nkosi Johnson

Nkosi Johnson föddes hiv-positiv i Sydafrika 1989. Några år senare dog hans mamma i aids. Då adopterades Nkosi av Gail Johnson som arbetat på vårdcentralen Nkosis mamma gått till fram till att hon dog. Han var ett av hundratusentals barn i Sydafrika som blivit föräldralösa på grund av aids. När han var sju år gammal och skulle börja i en skola i en förort till Johannesburg började andra föräldrar protestera och skolan förbjöd honom från att börja. När det sedan blev rättsak vann Nkosi, man fick inte diskriminera av medicinska skäl.

På internationella aids-konferensen i Durban år 2000 blev Nkosi internationellt känd. Sydafrikas president Thabo Mbeki hade där stått fast vid sin ståndpunkt att det inte var säkert att det fanns ett samband mellan hiv och aids. När Nkosi Johnson talade på samma scen tog han upp vikten av att hiv-positiva kvinnor skulle få bromsmedicin för att hindra att viruset fördes över till barnen och att vi alla var människor – och skulle behandlas lika. Senare samma år blev han inbjuden att tala på en konferens i USA. Nkosi Johnson dog 2001 i aids efter att sjukdomen långsamt förvärrats genom åren. Han har postumt fått det internationella fredspriset för barn samt World Children’s Prize. 

Foto: Libris

4. Bana-al Abed

Den 24 september 2016 började Bana-al Abed, då sju år, twittra med hjälp av sin mamma från Aleppo, i Syrien. Twittrandet var ett sätt att beskriva det som hon och hennes familj var med om mitt i krigets Syrien. Den 2 oktober 2016 skriver hon ”Jag är väldigt rädd för att jag kommer att dö i natt”. Hon dokumenterade allt från flyganfall, hunger, rädsla och längtan efter fred och tweetade direkt till Rysslands, USA:s och Syriens presidenter. Syriens president har kallat kontot för propaganda.

I december 2016 stängdes twitter-kontot tillfälligt ner under en stor offensiv vilket fick en hel värld att hålla andan. I slutet på samma månad evakuerades Bana-Al Abed tillsammans med sin familj till Turkiet och de har idag turkiskt medborgarskap. 2018 publicerade hon boken ”Hallå världen!” tillsammans med sin mamma – en bok som ger exempel på hur ett barn påverkas av en humanitär kris. Hon fortsätter twittra och har i dag över 300 000 följare. Den 15 september skrev hon ”Jag är ledsen efter 8 år av krig. Människor har förlorat allt. Tusentals barn har dött och världen bara ser på.”

Foto: Save the Children 

5. Anoyara Khatun

Anoyara Khatun växte upp i delstaten West Bengal i östra Indien men tvingades börja arbeta som hembiträde i New Dehli när hon var 12 år gammal. Efter sex månader rymde hon tillbaka till sin hemby och har sedan dess arbetat med barns rättigheter. Nu driver hon ett nätverk genom Rädda Barnen med barn i 80 byar och hennes mål är att informera barn och unga om deras rättigheter och stoppa att fler barn utsätts för trafficking, barnäktenskap eller barnarbete.

Enligt den internationella fackorganisationen ILO finns det i dag runt sex miljoner barnarbetare i Indien, men aktivister menar att det är många fler än så. Eftersom området där Anoyara Khatun växte upp i är fattigt är det inte alltid så lätt att övertyga föräldrar om att äktenskap och trafficking inte är rätt väg att ta. 2017 fick hon det indiska priset Nari Shakti Puraskhar för hennes kamp mot barnarbete och barnäktenskap. Hon har blivit inbjuden av FN som barn-representant för Indien, deltagit i FN-forum om globala målen och träffat Ban Ki-Moon, Nadia Murad och Bill och Melinda Gates.

Foto: UN Photo/Rick Bajorna 

6. Xiuhtezcatl Martinez

Xiuhtezcatl Martinez (uttalas “Shu-TEZ-caht) är en miljöaktivist och hiphopartist från USA. Han är en av grundarna till miljöorganisationen Earth Guardians som i dag finns över hela världen. Som sexåring talade han på ett nationellt event i USA om hur viktigt det var att vi skyddade jorden. Sedan dess har han varit engagerad i klimatfrågan och i hur ursprungsfolk påverkas av klimatförändringar. 

Xiuhtezcatl Martinez har talat vid FN:s toppmöte i Rio De Janeiro och vid FN:s generalförsamling i New York. Tillsammans med 21 andra ungdomar stämde han 2015 USA:s regering för att inte göra tillräckligt mot klimatförändringarna, ett fall som tagit sig ända till Högsta domstolen som ännu inte beslutat om man ska ta upp fallet eller inte. Xiuhtezcatl Martinez har fått flera priser, bland annat Children’s Climate Prize i Stockholm 2016. Han använder också musiken som en del av sin aktivism och har skrivit boken ”We Rise”. 

 Foto: James Duncan Davidson/TED 

7. Melati och Isabel Wijsen

Systrarna Melati och Isabel Wijsen från Bali, Indonesien startade organisationen”Bye bye plastic bags” år 2013, då 12 och 10 år gamla, för att få bukt på ett problem som de sett under hela sin uppväxt. Genom namninsamlingar, strandstädningar och hungerstrejk lyckades systrarna till slut få Balis guvernör Made Mangku Pastika att lyssna. Han som först hade kallat skräpsäsongen för ett ”naturligt fenomen”. Guvernören lovade ett Bali fritt från plastpåsar till 2018, något som ännu inte helt förverkligats men Melati och Isabel Wijsen fortsätter att lobba för sin sak.

Bali har nu förbjudit engångsplast. På FN:s havskonferens 2017 gav Indonesien, som den näst största utsläpparen av plastföroreningar i havet, ett löfte om att minska mängden marint skräp med 70 procent till 2025. Melati och Isabel Wijsen har talat för FN:s generalförsamling, för IMF:s världsbanksforum, spelat in ett TED-talk och blivit utsedda till några av världens mest inflytelserika tonåringar av Forbes, Times Magazine och CNN. I dag finns deras organisation på 28 platser i världen, alla ledda av unga människor. 

Foto: The Ocean Cleanup/Yuri van Geenen 

8. Boyan Slat

Som 16-åring var nederländska Boyan Slat i Grekland på dykresa och blev bestört av allt plastskräp han såg där. Han ville göra något åt situationen och kom på en idé för att städa världens hav från skräp. Först hade han svårt att få folk att bli intresserade men efter ett TedX Talk började han långsamt få in sponsorer.

Några år senare har hans projekt The Ocean Cleanup realiserats. En 600 meter lång barriär bogserades i september 2018 ut från San Fransisco i Kalifornien mot den stora plastansamlingen i Stilla havet. Med hjälp av strömmar, vågor och vindar ska plastskräpet samlas ihop och sedan transporteras till land. Målet är att minska plasten i haven med 90 procent fram till 2040. Försöket med städsystemet misslyckades 2018 men i ett nytt försök nu under hösten gick det desto bättre – och nu finns även ett system för att städa världens floder.

Foto: Earth Island Institute (All Rights Reserved, Copyright 2007) 

9. Erica Fernandez 

Erica Fernandez immigrerade från Mexiko till USA när hon var 10 år. Som 12-åring började hon engagera sig i strandstädardagar i Kalifornien och gick sedan med i en lokal grupp för att stoppa BHP Billiton från att dra en naturgasledning genom det låginkomstområde hon bodde i. Flera familjer hade behövt flytta. Hon var med och organiserade protester utanför företagets kontor en gång i veckan, kontaktade media, knackade dörr, pratade på skolor och gav vittnesmål till motsvarande Länsstyrelsen i Kalifornien för att övertyga dem om de negativa konsekvenserna projektet skulle innebära för människor och miljö.Till slut avbröt BHP Billiton projektet 2007.

Sedan dess har Erica Fernandez fortsatt engagera sig för människor och miljö.  Hon har fått flera pris, till exempel Brower Youth Award och Jane Goodall Award samt fått stipendium från Gates Foundation. Idag har hon flera projekt på gång och arbetar bland annat med vattenfrågor i Kalifornien och återplantering av skog i Mexiko.

Foto: Anders Hellberg/Wikimedia Commons 

10. Greta Thunberg 

Greta Thunberg förtjänar ändå en plats på denna lista. Hon behöver i dag ingen närmare beskrivning egentligen. Hon kom på andra plats i en skrivartävling som Svenska Dagbladet anordnade i maj 2018 för sin text ”Vi vet – och vi kan göra något nu” och bestämde sig några månader senare, då 15 år gammal, för att strejka från skolan utanför Sveriges riksdag – för klimatets skull.

Ett år senare är hon Greta med hela världen och antalet skolstrejkare har blivit miljontals genom den globala rörelsen Fridays for Future. Hennes mål? Att få världens länder att lyssna på forskningen och följa Parisavtalet. Hon har inspirerat många till att börja engagera sig och det finns nu "Gretor" i världens alla hörn, till exempel 12-åriga Ralyn Satidtanasarn från Bangkok. Hon har framfört många, redan klassiska, tal på olika globala arenor, hon har skrivit böcker, slutat flyga och träffat makthavare som påven, FN:s generalsekreterare och Arnold Schwarzenegger och fått brev från Dalai Lama. För sitt engagemang har hon redan belönats med många pris och utmärkelser. OmVärlden utsåg henne till biståndsdebattens mäktigaste 2019

Louise Gårdemyr