Go to main navigation
sdljLHW3z8bwbM-nh.jpg

Ovanpå ruinerna av sin bostad i Idlib-provinsen i Syrien står en man och vrålar rakt ut. Rasmassorna har begravt hans fru, och några meter bort dinglar hans sju månader gamla dotter över den avgrund som bomben slitit upp i huskroppen. Hans äldsta dotter, fem år gammal, har kilats fast under bråten. Hon håller ett krampaktigt tag om sin lillasysters t-shirt. Den fasansfulla bilden fick stor spridning i sociala medier under sommaren 2019.

Foto: AFP PHOTO / HO / SY24 / BASHAR AL-SHEIKH

nyhet

10 händelser som skakade världen under sommaren 2019

Samtidigt som många har haft semester och njutit av sol och bad har sommaren kantats av oroande nyheter som hotar global utveckling och säkerhet. OmVärlden listar tio nyheter som skakade världen under sommaren 2019.

Syrien: Miljontals civila fast under bombregn i Idlib

Under hela sommaren har den syriska regimen, med understöd av Ryssland och Iran, ryckt fram över provinsen Idlib, de sista viktiga rebellkontrollerade områdena i nordvästra Syrien.

Minst 460 människor har dödats i vad FN kallar medvetna och brottsliga attacker mot civila mål. Hundra av dem är barn. Flera sjukhus, skolor, bagerier och marknader har träffats av flygbomber.

Sedan januari i år kontrolleras nästan hela området av jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som domineras av tidigare al-Qaidaanknutna al-Nusrafronten. Över tre miljoner civila tros befinna sig i området. En miljon av dem är barn, enligt FN.

Det internationella samfundet har länge varnat för en fullskalig attack mot Idlib, eftersom risken för omfattande civila förluster är hög. I området finns många internflyktingar som tvingats på flykt undan strider i andra delar av landet.

Foto: CIFOR

Brasilien: 1 000 kvadratkilometer regnskog avverkade på 15 dagar

Under sommaren uppgav Brasiliens rymdforskningsmyndighet att över 1 000 kvadratkilometer regnskog hade avverkats i Amazonas under bara 15 dagar i juli. Satellitbilder visar att avverkningen har ökat med 88 procent sedan för ett år sedan. Flera tidigare regeringar har gjort stora framsteg med att minska avverkningen av regnskogen under det senaste decenniet genom att exempelvis införa ett bötessystem.

Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans ministrar har kritiserat straffen och sedan han tillträdde i januari har han gjort det betydligt lättare att avverka i regnskogen – något som fått hård kritik av miljöaktivister. Han anklagas för att ha omintetgjort de framsteg tidigare regeringar gjort vad beträffar illegal avverkning.

Indien visar upp en av sina medeldistansrobotar under en militärparad år 2009. Foto: Public.Resource.Org

Kashmir: Kärnvapenmakter i konflikt

Indiens beslut att häva den indiska delen av Kashmirs autonoma status har snabbt eskalerat konflikten med grannlandet Pakistan. Internet och telefon har stängts av i delstaten och hundratals har gripits av indisk polis. Pakistan har svarat med att utvisa diplomater och avbryta all handel.

Kashmir är den enda muslimskt dominerade delstaten i Indien och har sedan delningen 1947 åtnjutit visst självbestämmande. En majoritet av invånarna i Kashmir vill ha självständighet eller alternativt ansluta sig till Pakistan.

En av sommarens skogsbränder på Grönland betraktat från rymden. Foto: Satelliten Copernicus Sentinel / Pierre Markuse

Arktis i brand under den varmaste månaden någonsin

Under sommaren har flera hundra bränder rasat i mark- och skogsområden på Grönland, i Sibirien och i Alaska. Bränderna har varit så omfattande att röken från dem har gått att se från rymden. Enligt den Meteorologiska världsorganisationen, WMO, saknar bränderna motstycke.

Juli månad var globalt den varmaste månaden någonsin och i Arktis har temperaturerna ökat snabbare än det globala snittet. Bränderna i Arktis släpper även ut enorma mängder koldioxid. Enligt WMO släppte skogsbränderna bara i juni ut lika mycket koldioxid som hela Sveriges årliga utsläpp. Samtidigt rapporteras att issmältningen i regionen, särskilt på Grönland, når nya rekordnivåer.

Foto: Studio Incendo / Flickr

Enorma demonstrationer i Hongkong

Enorma demonstrationer och strejker mot ett lagförslag att tillåta utlämnandet av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina har under sommaren lamslagit staden och ökat spänningarna med Peking.

Trots att lagförslaget har dragits tillbaka har demonstrationerna fortsatt växa och kommit att handla om att generellt minska Kinas inflytande. Dessutom ställs krav på ledningen i Hongkongs avgång. Samtidigt har Peking höjt tonläget mot demonstranterna.

Foto: Wikimedia commons: Ggia

Dödligheten ökar på Medelhavet

I takt med att EU avvecklat alla större räddningsoperationer och utvecklat samarbetet med den libyska kustbevakningen har migrantrutten över Medelhavet blivit allt farligare. År 2015 miste en en av 269 migranter livet. År 2018 hade dödligheten femfaldigats, och hittills i år är det en av 45 personer som korsar havet som dör på vägen.

I början av augusti höjde Italien bötesbeloppet för fartyg som olovligen tar sig in på italienskt farvatten från 50 000 till 1 miljon euro (motsvarande nästan 11 miljoner kronor). Kaptener som trotsar order ska gripas och myndigheter ska automatiskt beslagta skeppen. Bakom dekretet står landets inrikesminister Matteo Salvini och hans främlingsfientliga parti Lega.

Samtidigt sitter tusentals migranter godtyckligt fängslade under omänskliga förhållanden i inbördeskrigets Libyen. Tusentals befinner sig nu i akut fara på grund av striderna och dussintals har redan dött när förvar träffats av bomber.

Foto: Baz Ratner / Reuters

Kongo-Kinshasa: Ebola når miljonstaden Goma

Ett år efter att ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa officiellt bekräftades skördar viruset nu allt fler liv. Enligt Rädda barnen har nu över 500 barn dött till följd av viruset. Dödsfallen har ökat drastiskt under de senaste sex månaderna.

Tidigare i vår rapporterades hur viruset nått miljonstaden Bunia. Under sommaren har även fyra fall upptäckts i Goma, en stad med en befolkning på över en miljon, vilket ledde till att grannlandet Rwanda tillfälligt stängde gränsen mot Kongo.

Afghanska säkerhetsstyrkor tar position bakom en byggnad efter en attack mot Rädda barnens kontor i Kabul förra året. Foto: EPA/Ghulamullah Habibi /TT

Upptrappat våld i Afghanistan

På onsdagen den 7 augusti detonerade en bilbomb utanför en polisstation i Afghanistans huvudstad Kabul där minst 14 personer dog och 145 skadades. Under sommaren har attackerna i landet ökat kraftigt och under juli månad dog och skadades 1 500 civila.

Samtidigt pågår samtal mellan talibanerna och USA i Qatar om ett amerikanskt tillbakadragande. Enligt USA går samtalen ”starkt framåt”. Ett av amerikanernas krav för sitt tillbakadragande är en vapenvila och fredssamtal mellan regeringen och talibanerna. De ökade attackerna menar bedömare är ett försök från talibanerna att stärka sina positioner inför de samtalen. Samtidigt i Stockholm har afghanska utvisningshotade barnfamiljer sittstrejkat för permanent uppehållstillstånd.

De amerikanska krigsfartygen USS John C. Stennis och USS Mobile Bay patrullerar Hormuzsundet i april 2019. Foto: US Army

Hormuzsundet – geopolitisk krutdurk

Världens viktigaste oljepassage, Hormuzsundet mellan Persiska viken och Omanbukten, har under sommaren blivit en geopolitisk krutdurk. Sedan USA år 2017 drog sig ur Iranavtalet och återinförde sanktioner mot landet har området präglats av mer eller mindre oroliga perioder. Iran har utfört flera attacker mot fartyg och drönare i området och USA har förstärkt sin truppnärvaro och hotat med militära vedergällningsattacker.

Konflikten har under sommaren trappats upp, bland annat efter att det iranska revolutionsgardet beslagtagit den svenskägda brittiska oljetankern Stena Impero. Storbritannien har kallat agerandet ”en fientlig handling” och vill se ett europeiskt säkerhetssamarbete i Hormuzsundet. Regeringen har ännu inte bestämt om Sverige ska delta i en internationell insats.

Foto: anasalhajj / shutterstock.com

Jemen: Världens värsta humanitära kris har förvärrats

I Jemen dödades minst 40 personer i en missilattack mot en militärparad, medan minst 11 dödades när en självmordsbomb exploderade på en polisstation i staden Aden i början av augusti.

Samtidigt som våldet fortsätter förvärras och fördjupas den humanitära kris som av FN bedöms som världens värsta. 12 miljoner människor, 40 procent av landets befolkning, befinner sig på gränsen till svält enligt FN:s livsmedelsprogram WFP och 80 procent är beroende av humanitär assistans. Över 7 000 människor har dött, tiotusentals skadat och många tvingats på flykt. Både den saudiledda koaltionen och huthirebellerna har attackerat civila men merparten av dödsfallen beror på den saudiledda koalitionens flygbombningar, enligt FN-observatörer.

Mikael Färnbo