Go to main navigation
Carole 2.jpg

Carole gjorde en lång och svår resa från Kamerun till Frankrike. Där hoppas hon på att få arbetsdokument och ett bättre liv.

Foto: UNDP

Nyhet

Drömmar om ett bättre liv driver migration: "I slutändan vill vi  ha samma saker i livet"

De är unga, utbildade och vill göra något bra av sina liv. Trots att de vet om hur farligt det är att resa till Europa så lockar ändå migration. Det visar en ny stor rapport. 

Liksom drömmen om Amerika, där tusentals svenskar under början på 1900-talet migrerade över Atlanten för att bygga upp ett bättre liv, söker många afrikaner nu lyckan i Europa. 

– Min far trodde inte att det fanns något värde i att flickor skulle gå i skolan. Men jag visste att han hade fel. Jag längtade efter en utbildning. Till slut tog jag mig till Frankrike. Jag trivs här. Oavsett vad, vet jag att min son kommer att ha en bättre framtid än vad jag hade, säger Carole som migrerat från Kamerun. 

Hon är en av de cirka 2000 papperslösa migranter som intervjuas i en ny rapport från UNDP. Rapporten lyfter fram berättelser från personer som inte har asylskäl eller ser sig själva som flyktingar utan har migrerat av andra orsaker. 

– Det handlar om människor som mött olika slags väggar i sin vardag, vare sig det gäller sociala, politiska eller ekonomiska väggar så har det någonstans tagit stopp. Det finns en stark kraft i drömmar. Vi förminskar ibland människors behov till de mest basala för överlevnad och undervärderar att många behöver mer i livet. De flesta som migrerar är unga och ambition och äventyrslust överskrider ofta riskerna de möter, säger rapportförfattaren och chefen för UNDP i Nigeria, Mohamed Yaya.

Mohamed Yaya, rapportförfattare och chef för UNDP Nigeria kom 25 oktober till lanseringen av rapporten i Stockholm. Foto: Sofie Axelsson

Musikern Aziz från Senegal migrerade 2008 till Frankrike.

– I slutändan vill vi alla ha samma saker i livet: god hälsa, anständiga jobb, frihet och friheten att söka möjligheter för våra familjer och oss själva. Och eftersom många känner att de inte har det i Afrika, kommer de till Europa, berättar Aziz för UNDP.

"Min tro höll mig vid liv under den svåra resan hit, och hopp gör att jag kan se fram emot en ljusare framtid", säger Aziz. 

– Jag vill fortsätta mina studier och bygga upp min yrkeskarriär. Jag är avsedd för mycket större saker i livet. Och jag vet att jag kommer att uppnå mina mål, säger Helen från Nigera som migrerat till Italien. 

Helen migrerade från Nigeria för fem år sedan. Efter ett år som barnflicka i Libyen tog hon sig vidare till Italien där hon drömmer om att studera och utvecklas i sin karriär. 

Vetskap om risker gör ingen skillnad  

Trots att ökade inkomster motiverar många att migrera så uppger en majoritet av de som intervjuats av UNDP att det inte var det som avgjorde deras beslut att resa.

De flesta av de irreguljära migranterna är utbildade och har möjlighet att få arbeten i hemlandet. Män som migrerar har nästan tre år längre utbildning än sina jämnåriga i hemlandet och kvinnor har generellt sett hela fem år längre utbildning. 

Över 90 procent tar sig över Medelhavet istället för landsvägen och lika många uppger att de upplevt faror under resan. Kvinnor drabbas i högre grad än män av brott under resan, framförallt sexuella övergrepp. Ändå skulle endast två procent ha gjort ett annat val om de hade haft en större medvetenhet om riskerna innan resan.

– Att stanna i Afrika betydde en av två saker: att gifta sig i ung ålder eller bli gravid i ung ålder. Båda skulle ha krossat mina drömmar, säger Helen från Nigeria i UNDP:s rapport.

Remitteringarna ökar och majoriteten av de afrikaner som migrerat till Europa, cirka 80 procent skickar hem en tredjedel av sin lön vilket motsvarar nästan 90 procent av lönen i hemlandet. 

Rapporten visar att de inkomster man kan tjäna genom att arbeta i Europa kan förändra en hel generations levnadsstandard i hemlandet. Den klarlägger även att det finns en viss könsskillnad. Kvinnor tjänar 11 procent mer än män som migranter medan de i hemländerna tjänar 26 procent mindre än männen. Kvinnor skickar sedan hem mer av sin intjänade lön. 

Europa stänger gränserna 

Unga afrikaners ambitioner krockar idag med ett starkt europeiskt motstånd. Allt större del av EU-bistånd går nu exempelvis till bevakning och avtal med gränsländer för att stoppa migrationen.  

Mohamed Yaya förklarar att rapportens syfte är att informera om vilka de irreguljära migranterna som kommer till Europa är och vad de motiveras av. Han tror att det finns en rädsla för det som är främmande i Europa men att man genom kunskap kan bidra till att spräcka hål på en del av de fördomar som ligger till grund för oron.

– Vi vill kunna skapa en bro av förståelse mellan beslutsfattare i både Europa och i Afrika. Just nu är situationen ödesmättad, både för afrikanska irreguljära migranter och européer. Genom rapporten så kan vi visa vilka som kommer och varför de kommer. En sådan kunskap kan förhoppningsvis leda till att utforma säkrare vägar för dessa migranter, säger Mohamed Yaya.   

Även ifall många vill migrera till Europa bör tilläggas att de allra flesta afrikaner som vill migrera vill flytta någon annanstans inom Afrika, främst på grund av demokrati- och korruptionsproblem som finns i hemlandet. Hela 80 procent av de som migrerar i Afrika gör det inom kontinenten. 

Sofie Axelsson