Go to main navigation
TT-bild. A woman holds a placard during a demonstration against changes of the country's abortion law in Oslo, Norway November 17, 2018. Sign reads "My body, my rights". REUTERS/Lefteris Karagiannopoulos

Under hösten förra året hölls det protester mot de förändringar som föreslås i Norges abortlag. Här håller en kvinna en skylt under en demonstration i Oslo: "Min kropp, mitt val". 

Foto: REUTERS/Lefteris Karagiannopoulos

NYHET

Aborträtten hyllas och hotas – länderna som gör framsteg och backar

Den 13 juni röstar Norge om att begränsa aborträtten och under våren har allt fler delstater i USA infört skärpta abortlagar. Men det finns också de länder som tar steg framåt – och står upp för rätten till abort.

I 26 länder är abort helt förbjudet. I ytterligare 39 länder tillåts abort enbart när kvinnans liv är i fara. Ungefär 40 procent av världens kvinnor (i fertil ålder) lever i länder med repressiva abortlagar. 

Se en karta över världens länders abortlagar här.

I slutet av förra året öppnade Norges statsminister Erna Solberg upp för att diskutera aborträtten efter påtryckningar från stödpartiet Kristelig Folkeparti. Den 13 juni röstar Stortinget om ett lagförslag om att begränsa aborträtten.

Men de senaste årtiondena har också stora framsteg gjorts i världen vad gäller kvinnors rätt till abort, många länder har helt eller delvis hävt väldigt stränga abortlagar. 

Här går utvecklingen framåt

Island 

På Island har abort länge varit tillåtet men i maj röstades ett lagförslag som tillåter fri abort till och med vecka 22 igenom. Tidigare gick det att göra abort fram till vecka 16. Den nya lagen träder i kraft i september senare i år.

Sydkorea

I slutet av 2020 kommer Sydkoreas abortlagstiftning att ändras – författningsdomstolen beslutade i april i år att häva abortförbudet. 

I dagsläget gäller en gammal abortlag från 1953 som innebär att abort är olagligt, förutom vid fall av våldtäkt, incest, risk för fosterskador eller vid risk för moderns hälsa. De som utför abort kan dömas till fängelse eller böter.  

Människorättsorganisationer beskriver beslutet som en historisk seger för kvinnors rättigheter i Sydkorea.

Nordmakedonien 

I mars antog Nordmakedoniens parlament en ny abortlag. Den nya lagen välkomnas av HERA, RFSU:s motsvarighet i Makedonien: "den sätter kvinnors behov i centrum och gör abort säker, laglig och tillgänglig." Gränsen för abort flyttas från tio till tolv veckor. Därefter kan abort utföras i fall av exempelvis våldtäkt eller incest upp till vecka 22.

Tidigare tvingades kvinnor att gå igenom ledande rådgivning med målet att övertyga kvinnorna att inte genomgå abort. Läkare som inte ställde upp på den här typen av rådgivning kunde då få böter. 

Läs mer: "Det har lönat sig att vara feminist"

Irland 

Den 25 maj förra året röstade Irlands befolkning ja till att ändra landets abortlag som förut varit en av världens strängaste. Då var det förbjudet att göra abort även när man blivit våldtagen eller blivit utsatt för incest, endast i särskilda fall när kvinnans liv var i stor fara kunde det tillåtas. För den som trotsade lagen väntade ett fjorton år långt fängelsestraff.

Viljan att förändra lagen har under en längre tid växt allt starkare, främst från unga irländare och efter flera uppmärksammade fall – bland annat en kvinna som trots missfall nekats abort och som följd dog av blodförgiftning. I december antog parlamentet en ny lag som gör det lagligt att göra abort upp till vecka 12. 

Läs mer: Fem bra saker som hände i maj 2018

Här går utvecklingen bakåt – eller står stilla

Den senaste tiden har vi också kunnat se hur ett abortmotstånd vuxit fram som vill begränsa kvinnors rättigheter, däribland rätten till abort. Abortfrågan blev en het debatt även i Sverige i samband med EU-valet när det avslöjades att Kristdemokraternas Lars Adaktusson röstat emot aborträtten över tjugo gånger.

De strängaste abortlagarna finns främst i länder i Afrika, Asien och Latinamerika men det finns flera sätt att inskränka aborträtten. Lagstiftning är ett sätt men det finns också exempel där akut preventivmedel receptbeläggs eller där samvetsklausuler införts – vilket bland annat sker i flera europeiska länder. 

USA 

USA har hamnat i centrum för abortfrågan de senaste månaderna. Än så länge är abort fortfarande lagligt i de 50 delstaterna men åtta stater har inom kort tid röstat igenom lagar som kraftigt begränsar tillgången till säkra aborter. 

Högsta domstolen i USA slog 1973 fast att kvinnor har rätt till abort fram till 24:e veckan. Därför förväntas delstaternas nya lagar ogilitgförklaras. Men det är redan svårt i flera av USA:s delstater att genomföra en abort. Det finns i dagsläget för få kliniker som tillhandahåller abort, i 93 procent av Alabamas kommuner går det inte att få den tjänsten, enligt Guttmactcher Institute. Det förekommer också regelverk som gör det svårare för abortkliniker att hålla öppet. 

I samband med att staterna röstat fram de repressiva lagarna har FN gått ut och varnat USA om att ifall lagarna införs kan det leda till fler osäkra och livshotande aborter.

Guatemala

En av de regioner i världen där aborträtten är som mest begränsad är Latinamerika. Under de senaste 20 åren har flera länder infört totalt abortförbud.

Ett av dessa länder är Guatemala som just nu driver en process i parlamentet för att skärpa den redan stränga lagstiftningen ännu mer, bland annat genom att kriminalisera missfall. 

El Salvador är ett annat land i regionen som 1998 kriminaliserade abort. När Teodora del Carmen Vásquez födde ett dödfött barn 2007 anklagades hon för abort och dömdes till 30 år i fängelse. Efter protester och internationella påtryckningar friades i februari tidigare i år. Även fler kvinnor dömda för mord efter missfall har friats under våren.  

Läs mer om Teodora del Carmen Vásquezs kamp

2006 införde Nicaragua en lag som totalförbjöd abort och i Dominikanska republiken skärptes 2014 straffet för den som gör abort samt för den som hjälper till att utföra den.

Malta

Malta är i dagsläget enda landet i EU som har ett totalförbud mot abort som inte får genomföras även om kvinnans liv är i fara. Den som genomgår en abort riskerar fängelsestraff på mellan 18 månader och tre år, för vårdpersonal som hjälper till finns det också en risk för fängelse samt kan portas från att arbeta inom sjukvården igen.

Under våren har en debatt om aborträtten blossat upp på ön. Olika grupperingar av läkare har skapats, Doctors For Life står upp för förbudet medan Doctors for Choice tillsammans med flera människorättsorganisationer menar att lagen är repressiv och uppmanar Maltas regering att häva den repressiva lagen.

Fler länder i Europa har stränga abortlagar. Däribland Andorra, som också har ett totalförbud samt exempelvis Polen, Nordirland och Liechtenstein.  

Louise Gårdemyr