Go to main navigation
Afrobarometer Round 8 fieldwork in Ghana 3

En man i Ghana deltar i Afrobarometerns senaste undersökning som kommer vara klar i december 2020.

Foto: Afrobarometer

LISTA

Afrobarometern: Fem trender i afrikansk opinion

Ja till demokrati och sätt press på korruptionen. Det tycker en majoritet afrikaner i stora opinionsundersökningar över kontinenten – som vill lyfta "den vanliga afrikanens" röst.

Afrobarometern vill fånga upp röster från hela kontintenten – både i staden och på landsbygden. Här är ett team på väg ut att göra intervjuer i Mokhotlong i Lesohoto. En vandring som tog två timmar enkel väg. Foto: Afrobarometer

I 20 år har nätverket och forskningsinstitutionen Afrobarometern samlat in allmänhetens åsikter om demokrati och samhällsstyrning på den afrikanska kontinenten. 

– Vi ville fånga upp vanliga afrikaners röster – människor på gatan, gräsrötterna – helt enkelt ge allmänheten en röst. Länge var det bara elitens åsikter som räknandes, säger professor Gyimah-Boadi, en av grundarna till Afrobarometern, en opinionsundersökning som idag undersöker allmänhetens uppfattning i 35 afrikanska länder. 

Vad har då hänt sedan den afrikanska allmänhetens åsikter började samlas in för 20 år sedan? Vi listar fem trender.

1. Stödet för demokratin ökar

I tider när vi ofta pratar om att demokratin i världen är under hot finns det ett stort stöd för demokrati som styrelseskick hos afrikaner. I den senaste barometern som genomfördes mellan 2016 och 2018 föredrar 68 procent demokrati. 

Ännu fler, över 70 procent, vill inte ha en auktoritär president, ett en-parti-styre eller militären som den styrande makten. 

– Dessutom är stödet för allmänna val stort, vi kan se att det har blivit en afrikansk norm. Och allt fler vill att presidenten inte ska kunna sitta kvar för evigt utan att det ska vara begränsat till två omgångar, säger professor Gyimah-Boadi. 

2. Fler vill flytta – inom regionen

En av tre afrikaner har funderat på att emigrera. Framförallt är det unga med en utbildning som är sugna på att flytta utomlands och de senaste tio åren har antalet afrikanska migranter i världen ökat.  

Framförallt handlar orsakerna om att hitta arbete och få en bättre ekonomisk trygghet. Barometern har sett att just arbetslöshet är det främsta problemet som afrikaner vill att deras regeringar ska ta tag i.

– Många fler vill migrera till ett grannland eller ett annat land på kontinenten, än till Europa och Nordamerika – vilket kanske inte alltid kommer fram i media, säger professor Gyimah-Boadi.

3. Korruptionen ökar – fler betalar mutor

En majoritet av medborgarna i de 35 afrikanska länderna som medverkar i undersökningen tycker att korruptionen har blivit värre. De menar också att deras regeringar gör ett dåligt jobb för att hantera korruptionen.  

Framförallt drabbas fattiga människor som behöver betala mutor dubbelt så ofta som de rika för att få tillgång till offentlig service såsom sjukvård och hjälp från polisen. 46 procent ser de flesta poliser som korrupta.

4. Stödet för fri media sjunker

Trots att stödet för demokrati är stort och stabilt bland afrikaner minskar stödet för pressfrihet. I den senaste undersökningen tycker färre än hälften att media ska vara fria att publicera utan myndigheters kontroll.  

Även i länder som Senegal och Ghana, som tidigare varit kända för sin pressfrihet minskar medborgarnas stöd, berättar professor Gyimah-Boadi. 

– Vi är förvånade över resultatet och håller på att analysera vad det kan bero på. En anledning kan vara att media i dag innefattar mer än radio, tv och print – alltså även olika digitala medier och sociala medier vilket i större utsträckning används felaktigt, säger han.

5. Fler länder deltar = ett öppnare Afrika 

I Afrobarometerns första upplaga av undersökningen fanns bara 12 länder med. I dag samlas åsikter in i 35 länder. 

– Undersökningen är politiskt känslig. När vi började 1999 kunde vi bara utföra den i 12 länder, att det i princip tredubblats visar på hur pass mycket öppnare Afrika har blivit, säger professor Gyimah-Boadi och tillägger: 

– Idag täcker barometern 75 procent av den vuxna befolkningen i Afrika och 85 procent av kontinentens landmassa. Det gör att det går att prata om vad ”den vanliga afrikanen” tycker och tänker. Vi har som mål att få med fler länder – Sydsudan och Kongo till exempel. 

Louise Gårdemyr