Go to main navigation
ståuppkomikern Zinat Pirzadeh, Fairtrade Sveriges generalsekreterare Hewan Temesghen samt experten och grundaren till Järvaveckan Ahmed Abdirahman, prästen och bildkonstnären Kent Wisti
Almedalen 2019

Under årets Almedalsvecka snackar vi om skam och orättvisa tillsammans med Kent Wisti, Zinat Pirzadeh, Ahmed Abdirahman och Hewan Temesghen. I samtalet om klimatkrisen deltar också Åsa Romson, Anders Wijkman och Emil Jensen.

Foto: 22blocks

NYHET

Skam i Almedalen? Välkommen till klimatkrisens och orättvisans skamvrå!

Skäms du över vad du gör eller inte gör för världen? OmVärlden och Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) med gäster bjuder in till uppriktiga samtal om skam.

Flygskam, flerbarnsskam, köttskam... De nya orden symboliserar tiden vi lever i. I snart ett år har 16-åriga Greta Thunberg skolstrejkat för klimatet och inspirerat en hel värld av ungdomar att göra detsamma. De beskyller tidigare generationer för att ha förstört planeten och kräver att fler tar ansvar.

Klimatförändringarna har kommit allt närmre men drabbar de fattigaste och mest sårbara hårdast. Samtidigt blir världens rika människor allt fler och klyftorna ökar. Många av svenskarnas populära resmål är också till länder som är diktaturer och kläderna vi köper produceras många gånger under usla arbetsförhållanden i länder med utbredd fattigdom. 

Det är en ojämlik och orolig värld vi har att förhålla oss till och det är lätt att plocka fram skämskudden. Hur hanterar vi skammen? Kan den omvandlas till förändring?

Två kvällar under Almedalsveckan 2019 bjuder vi in till annorlunda arrangemang med uppriktiga samtal, scenframträdanden och bekanta ansikten. Humor och allvar blandas när vi grottar ner oss i världens skam.

Det första samtalet kan ses live här måndagen den 1 juli klockan 18.00-18.45:  

I tre år har vi biktat, botat och bejakat vår världsångest på olika teman. Förra året tog vi oss an klimatet, #metoo och migrationen.

I år sätter vi oss tillsammans med kända profiler i skamvrån och snackar klimatkris och global orättvisa.

På temat klimat gästas vi i år av artisten och poeten Emil Jensen, experten och tidigare språkröret Åsa Romson samt författaren och samhällsdebattören Anders Wijkman.

På temat orättvisa medverkar ståuppkomikern Zinat Pirzadeh, Fairtrade Sveriges generalsekreterare Hewan Temesghen samt experten och grundaren till Järvaveckan Ahmed Abdirahman.

Båda kvällarna deltar dessutom prästen och bildkonstnären Kent Wisti

– Tanken med de här uppriktiga snacken är att vrida och vända på vår skam. Vad tjänar det egentligen till att köpa rättvisemärkta produkter eller sortera vårt skräp? Och när allt känns meningslöst och skammen har fått fäste - hur kan vi använda den som drivkraft? undrar Ylva Bergman, OmVärldens chefredaktör och moderator under arrangemangen i Almedalen.

Välkomna till våra uppriktiga samtal om SKAM!

När? klockan 18 på måndagen och tisdagen under Almedalsveckan 2019.

Var? På Sverige i Världen-scenen på Donners plats 6 i Visby.

Evenemangen är både gratis och barnvänliga.