Go to main navigation
Ann Linde

Foto: Kristian Pohl/Regerinskansliet

nyhet

Ann Linde ny utrikesminister, erfar SVT

Enligt källor till SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson blir det Ann Linde över som utrikesminister efter Margot Wallström. Definitivt besked kommer vid regeringsförklaringen i morgon tisdag.

Socialdemokraten och nuvarande utrikeshandelsministern Ann Linde, 57, fanns snabbt med i spekulationerna om vem som ska ta över som utrikesminister efter Margot Wallström, som meddelade sin avgång i fredag. Då nämndes hon av flera medier som möjlig efterträdare, tillsammans med bland andra EU-minister Hans Dahlgren och Sidas generalsekreterare Carin Jämtin.

Svaret: ”hedrande”

I fredags var Ann Linde i Sydafrika på World Economic Forums Afrikamöte. Till reportrar på plats sa hon att det var ”hedrande” att nämnas i spekulationerna.

Linde har länge arbetat nära Margot Wallström. Sent 1980-tal anställdes hon, 27 år gammal, som opolitisk tjänsteperson på dåvarande civildepartementet där Margot Wallström, då 34 år, var biträdande statsråd. Linde fick ansvar att arbeta med ungdomsfrågor och Europafrågor.

Ann Linde ansvarar i dag som minister både över svensk utrikeshandel och för nordiska frågor. Innan regeringsombildningen i januari var Linde EU- och handelsminister.

Under hela 1990-talet arbetade hon i regeringskansliet, som sakkunnig i EU-frågor på utrikesdepartementet, på försvarsdepartementet och civildepartementet.

I början av 2000-talet var hon internationell sekreterare i Socialdemokraterna. Under samma period satt hon i styrelsen för Olof Palmes Internationella Center, sista tiden som vice ordförande.

Feministisk handelspolitik

Så sent som i augusti lanserade Ann Linde konceptet ”feministisk handelspolitik” som en fortsättning på Margot Wallströms omskrivna feministiska utrikespolitik.

– Som feminist är det självklart att alltid verka för att den ekonomiska utvecklingen ska komma både män och kvinnor till del. Därför kommer jag växla upp arbetet med feministisk handelspolitik, sa Ann Linde i ett pressmeddelande då.

Den feministiska handelspolitiken skulle fokusera på sex åtgärder: Jämställda handelsavtal, standarder, inre marknad, representation, arbete i låginkomstländer och insamlande av jämställdhetsstatistik inom handelsområdet.

– Det finns utredningar som visar att en sidenblus har sex gånger högre tull än en sidenskjorta. Sportkläder för kvinnor har 21 procents tull medan sportkläder för män har sju procents tull och alla undrar ”varför då?”. Där är jag kanske en del av problemet som handelsministern som gått med på alla sådana här tariffer i handelsavtalen för vi har inte ens tänkt tanken att det är olika tullsatser, sa Ann Linde till DN i fredags apropå konceptet feministisk handelspolitik.

Fortsättning på Margot-eran

Enligt SVT-kommentatorn Mats Knutsson kommer Sveriges utrikespolitik troligen inte förändras särskilt mycket under Ann Linde.

– Sveriges utrikespolitik ligger relativt fast, det märks knappt någon skillnad om regeringen är socialdemokratisk eller borgerlig. Det man kan förvänta sig är att det blir viss skillnad på budskap och tilltal – kanske med mer tonvikt på EU. Sannolikt kommer det inte heller lika många kontroversiella uttalanden om andra länder från Ann Linde som det gjort från Margot Wallström, säger han till SVT.

Mikael Färnbo