Go to main navigation
World Children Prize Ashok Indien

Barnrättshjälten Ashok Dyalchand fick ett varmt mottagande av eleverna på Ålstensskolan i Bromma.

Foto: Louise Gårdemyr

NYHET

Ashok Dyalchand: “Idag ser vi inte längre 11-åriga flickor bli bortgifta”

Han är barnens favorit. Ashok Dyalchand har arbetat i över 40 år för att stoppa barnäktenskap och nu har barnen röstat fram honom till årets barnrättshjälte. 
– När vi började vårt arbete blev många 11-åriga flickor bortgifta. Men det ser vi inte längre, säger han vid besöket på Ålstenskolan i Bromma.

På skolgården på Ålstensskolan i Bromma i Stockholm står skolbarn i årskurs ett till sex uppradade längs två vita kritstreckslinjer. De har tillverkat flaggor från olika länder i världen som de viftar med. Många föreställer Indiens flagga. Några barn ropar ”Ashok, Ashok, Ashok”. 

Det är en tålamodsprövande väntan för flera av barnen men till slut kör en bil upp framför skolan och ut kliver Ashok Dyalchand, läkare och förkämpe för flickors rättigheter i Indien. Tillsammans med sin kollega Manisha G Khale och 13-åriga Diviya tar han sig upp genom allén av barn. Det blir många high-fives och kramar på vägen för årets barnrättshjälte.

Innan de ska möta dagens första klasser i Ålstensskolans aula blir det en paus i lärarrummet.

– Vilket fantastiskt mottagande, och överväldigande, säger Ashok Dyalchand och pustar ut.

Det har varit hektiska dagar med flera skolbesök sedan de landade i Sverige för att ta emot priset från World Children Prize. Väl i skolans aula blir det både sånguppträdande och teater från några av skolans femteklassare. Bland annat en modern version av Askungen.  

Ashok Dyalchand berättar om sitt arbete i Indien, som började för över 40 år sedan. Om organisationen Institute of Health Management Pachod (IHMP) och verksamheten med tjej- och killklubbar där man får lära sig om barns rättigheter och om konsekvenserna med barnäktenskap. 

– Hur många här inne av er flickor är 11 år? frågar han barnen som sitter och lyssnar. Ett dussintal elever räcker upp handen. 

– När vi började vårt arbete blev många 11-åriga flickor bortgifta. Fler än 8 av 10 var under 18 år. Men det ser vi inte längre idag.

Bredvid Ashok på scenen står 13-åriga Diviya som vägrade gå med på att bli bortgift. Diviya kan ingen engelska så Ashok drar kort hennes historia. Hon ifrågasatte varför hon inte hade samma möjligheter som sin bror och är idag med och leder tjejklubbar i staden Pachod i västra Indien.  

– Hon är inte lika priviligerad som ni, säger Ashok. Men idag är både hon och hennes mamma engagerade i tjejklubbarna. Hon är dessutom en fantastisk poet, spelar volleyboll på hög nivå och studerar. Hennes dröm är att jobba som officer inom militären. 

I tjejklubbarna kan flickor få råd och stöd av varandra. De lär sig bland annat om sina rättigheter, om hur samhället fungerar och om hur man kan få hjälp om man blivit utsatt för övergrepp. Foto: Johan Bjerke/WCPF 

Tillbaka till lärarrummet innan nästa omgång i aulan. Vi pratar om hur flickor diskrimineras och konsekvenserna av att barn gifts bort. Bara i Indien utsätts varje dag över 15 000 flickor för barnäktenskap. 

Hur kommer det säg att så många flickor i världen fortfarande utsätts för barnäktenskap?

– Det har att göra med ekonomiska faktorer, social press och säkerhet, menar Ashok Dyalchand.

Orsakerna är samma som för 40 år sedan. Flickans familj betalar hemgift, dowry, till mannens familj när det är dags för bröllop. Ju äldre flickan är desto större hemgift. Föräldrar är också rädda för flickornas säkerhet, vägen till skolan kan till exempel vara farlig - men att ett äktenskap istället kan skapa trygghet.

– Men framförallt handlar det om social press. Vad kommer grannarna säga om vi inte får vår dotter bortgift? Så tänker fortfarande många, säger Ashok Dyalchand vars organisation även håller utbildningar om flickors rättigheter för föräldrar.

Men det har blivit bättre. Tidigare var genomsnittsåldern 14 år, idag är den 17. Andelen flickor som gifts bort innan de fyllt 18 har halverats sedan Ashok Dyalchand påbörjade sitt arbete.

–Fler flickor har fått tillgång till utbildning, det är avgörande, säger han. 

Ashok Dyalchand sätter sin tilltro till dagens unga generation.

– Vi har skapat en generation som vill vara med och förändra, det är hoppfullt. Och jag hoppas att jag under min livsstid får se ett totalt stopp på barnäktenskap.

Ashok Dyalchand blev nominerad av en barnjury bestående av barn från 15 länder. Årets övriga nominerade var Spès Nihangaza från Burundi och Guylande Mésadieu från Haiti. Under våren har barn från skolor i hela världen fått lägga sin röst på den person man tycker ska bli årets barnrättshjälte. I år blev Ashok Dyalchand barnens favorit.

Varför tror du barnen har röstat på dig?  

– Jag har ingen aning. Det här kom verkligen som en överraskning, för några månader sedan visste jag inte ens vad World Children Prize var. Men vad jag har förstått efter att ha träffat skolbarn här i Sverige så förstår de vilka allvarliga konsekvenser barnäktenskap kan ha - och varför vårt arbete är viktigt, säger Ashok Dyalchand.

Louise Gårdemyr