Go to main navigation
Kerstin Lundgren och Fredrik Malm (NY)

Mer fokus på demokrati och mänskliga rättigheter. Det kräver Centerns Kerstin Lundgren och Liberalerna Fredrik Malm av nya biståndsministern.

Foto: Pressbilder

nyhet

C och L: Upp till bevis om demokratibiståndet Eriksson

Nu är det upp till bevis för biståndsminister Peter Eriksson att genomföra biståndspolitiken från januariöverenskommelsen. Annars hotar Centern och Liberalerna med "tuff oppositionspolitik".

Centern och Liberalerna kräver nu att nyutnämnde biståndsministern Peter Eriksson (MP) verkar för ett större fokus på demokrati och mänskliga rättigheter i biståndet, i enlighet med januariöverenskommelsen med S och MP.

I överenskommelsen enades de fyra partierna om att en procent av bruttonationalinkomsten (enprocentsmålet) ska gå till bistånd, samt att politiken ska fokusera mer på demokratibistånd. Nu kräver C och L att Peter Eriksson skrider till verket.

– Det som är viktigt för oss i Liberalerna är ett starkare fokus på demokrati och mänskliga rättigheter i svenskt bistånd, och jag hoppas att han tar fasta på de synpunkterna. Annars får vi förstås bedriva en tuffare oppositionslinje mot regeringen i de frågorna om regeringen inte hörsammar det, säger Fredrik Malm som är utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

– Vi har några punkter som är framförhandlade, enprocentsmålet och ett större fokus på demokrati i biståndet, så där är det upp till bevis för Peter Eriksson att verka för det, säger han.

Till OmVärlden säger Kerstin Lundgren att Peter Eriksson är “ett oskrivet blad” i dessa sammanhang:

– Vi får se hur han tar sig an det nya uppdraget. Jämfört med Isabella Lövin har en han mindre portfölj.

Centerpartiet vill att svenskt bistånd ska ha en tydligare svensk nisch på frågor som fattigdomsbekämpning, jämställdhet, demokratikämpar och klimat. Det är något Kerstin Lundgren förväntar sig att Peter Eriksson driver.

– Jag förväntar mig att han ska vara bättre på att lyssna på riksdagen än sin företrädare. Sen är jag nyfiken på hur han kommer att arbeta med klimatfrågorna. Under perioden har vi till exempel sett en påfyllning för den gröna klimatfonden. Förutom detta är det viktigt att vi fokuserar på där vi har ett svensk mervärde. Vi kan inte göra allt, säger hon.

Redaktionen