Go to main navigation
McDonalds i Delhi

Snabbmat är politiskt – i alla fall i Indien där frågan om olika religiösa slaktmetoder har rört upp heta känslor.

Foto: Paul Prescott / Shutterstock.com

NYHET

Därför bojkottar indiska nationalister McDonalds

Snabbmatskedjan har hamnat i blåsväder i indiska sociala medier och väckt debatt om religiösa slaktmetoder.

Allt började med en oskyldig upplysning till kunderna. Snabbmatskedjan svarade på en fråga på Twitter att alla deras restauranger i Indien serverar halal-mat. Svaret gav upphov till en hätsk debatt där folk ifrågasatte varför maten ska vara anpassad till muslimer i ett land där 80 procent är hinduer.

 

Snabbt började hashtaggen #boycottmcdonalds att trenda i indiska sociala medier. Flera användare kritiserade McDonalds för att inte använda den hinduiska slaktmetoden ”jhatka”, där djuret avlivas genom att man hugger av huvudet. Detta till skillnad från halal-slakt där djuret, enligt islamisk tradition, får halspulsådern snittad.

 

 

På kedjans indiska restauranger serveras inget nöt- eller fläskkött, bara kyckling, fisk och vegetariska rätter.

Attacker på muslimer

Ända sedan delningen av Indien år 1947 har spänningarna mellan hinduer och muslimer varit närvarande, och utmynnat i såväl våldsamheter som krig.

Det är inte heller ovanligt att det är just kring mat som konflikter uppstår. Organisationer som Human Rights Watch har larmat om hur hinduiska medborgargarden attackerat och dödat människor, ofta muslimer, efter att de misstänkts handla eller äta kött från kor. Inom hinduismen finns ett religiöst förbud mot att slakta kor, som ses som heliga.

En aktivist säger till Al Jazeera att bråket kring McDonalds bara är ännu ett sätt för hindunationalister att attackera muslimer.

– Det råder en fullkomligt islamofob atmosfär i Indien just nu, där högerextrema hinduer tar varje tillfälle att attackera muslimer, säger Shabnam Hashmi i New Delhi.

Hindunationalism på frammarsch

Det senaste året har gett flera exempel på ökade spänningar mellan religionerna. I Assam i nordöstra Indien har många muslimer stämplats som illegala invandrare och riskerar att förlora sina medborgarskap.

Premiärminister Narendra Modi som tidigare i år blev omvald har flera gånger beskyllts för att elda på religiösa spänningar och bidra till islamofobi. Partiet han företräder, Bharatiya Janata Party (BJP), har nära band till den högerextrema rörelsen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) och står för en tydlig hinduisk nationalism.

I början av augusti tog den indiska regeringen bort de särskilda rättigheterna som gett Jammu- och Kashmirområdet visst självstyre. Regeringen har också stängt ner internet och telefoni i delstaten, med muslimsk majoritet, och satt in tusentals militärer och poliser på gatorna. Politiska ledare och aktivister har arresterats och många av invånarna lever i rädsla.

Axel Kronholm