Go to main navigation
filantroper_listan_ivatroj.jpg

Några av de största privata givarna i världen.

Foto: Ill:Iva troj, foto: wikipedia

NYHET

De är världens största filantroper

OmVärlden listar några av de människor som skänker mest pengar till välgörenhet och biståndsprojekt.

De senaste decennierna har den filantropiska sektorn växt kraftigt. Länder som USA erbjuder generösa skattelättnader för dem som skänker pengar, och av världens rikaste har många egna stiftelser som förmedlar pengar till välgörande ändamål och biståndsprojekt. 

OmVärlden listar här några av de största privata givarna i världen. Siffrorna som presenteras är uppskattningar baserade på rapportering från 2015 och 2016 i tidningarna Business Insider och Forbes.   

Läs mer: Så mycket ger världens rikaste människor i bistånd 


Bill Gates

Förmögenhet: 734 miljarder kronor, mdkr
Donationer: 163 mdkr (sedan 2000)

Bill & Melinda Gates Foundation grundades 1994 och är i dag en av världens största välgörenhetsaktörer. De förfogar över ett kapital på 44 miljarder dollar. Stiftelsen satsar framför allt på sjukvårds- och utbildningsprojekt och har jobbat mycket med att bekämpa aids bland barn. 2006 lämnade Bill Gates sitt arbete på Microsoft för att driva stiftelsen på heltid. Stiftelsen har även stöttat projekt som är kontroversiella i amerikansk politik, såsom familjeplanering och insatser för sexuell och reproduktiv hälsa.

 

Warren Buffet

Förmögenhet: 594 mdkr
Donationer: 417 mdkr (sedan 2000)

Investeraren Warren Buffet är en av världens rikaste och också mest generösa filantroper. 2006 lovade han att donera 85 procent av sin förmögenhet till olika välgörenhetsorganisationer, bland annat till Bill & Melinda Gates Foundation.

 

 

 

 

George Soros

Förmögenhet: 221 mdkr
Donationer: 73 mdkr

Finansmannen och valutaspekulanten George Soros är i dag ordförande för Open Society Foundations, som han grundade 1979, som donerar pengar till projekt för utveckling, hälsa och utbildning i världen. De jobbar även med mänskliga rättigheter. Organisationens första projekt handlade om att erbjuda stipendier till svarta sydafrikaner under apartheid. Delvis genom sitt engagemang för mänskliga rättigheter har Soros också blivit måltavla för antisemitiska hatkampanjer och konspirationsteorier.

 

Azim Premji

Förmögenhet: 144 mdkr
Donationer: 73 mdkr

Ordförande för indiska konsult- och it-företaget Wipro. Hans stiftelse jobbar med att förbättra utbildningen i Indien. 

 

 

 

Pierre Omidyar

Förmögenhet: 56 mdkr 
Donationer: 9 mdkr

Iran-amerikan, född i Paris, medgrundare till eBay. Driver Omidyar Foundation med sin fru. Tillsammans donerar de pengar till en uppsjö av frågor, däribland mänskliga rättigheter, entreprenörsskap, mat, energi och teknologi. 2015 ska Omidyar ha sålt 10 procent av sina eBay-aktier till ett värde av närmare 270 miljoner dollar som donerades till olika välgörenheter.

 

Li Ka-shing

Förmögenhet: 241 mdkr
Donationer: 13 mdkr

Investeraren och affärsmagnaten Li Ka-shing är en av Asiens rikaste personer. Han investerar i en mängd områden, från containerterminaler till elektricitet. 1980 upprättade han Li Ka-shing Foundation som stöttar utbildning, sjukvård och kultur. Ett av hans största projekt har varit att finansiera Shantou University i Kina. Han har också donerat pengar till personer med funktionsvariationer och till offer för översvämningar i Kina.

Carlos Slim Helú

Förmögenhet: 247 mdkr
Donationer: 36 mdkr

Den mexikanska affärsmannen Carlos Slim äger konglomeratet Grupo Carso och America Movil, Latinamerikas största telekomföretag. Hans Foundation har bland annat donerat 100 miljoner dollar till Världsnaturfonden. 

 

 

Mark Zuckerberg

Förmögenhet: 369 mdkr (2015)
Donationer: 15 mdkr (2015)

Facebook-grundaren har bland annat donerat 25 miljoner dollar i arbetet mot ebola. Han har också donerat stora summor till sjukhus och skolor i USA.

 

 

 
Axel Kronholm