Go to main navigation
toalett wateraid.jpg

Många sanitetsarbetare hamnar i direktkontakt med avföring – något som kan vara direkt livsfarligt. Munirju, 37, hjälper Kaverappa, 54, upp från en latrin i Bangalore, Indien.

Foto: WaterAid/CS Sharada Prasad/Safai Karmachari Kavalu Samiti

NYHET

De gör skitgörat som räddar liv – "Vi får inte blunda"

Arbetet är farligt, lågavlönat och tabubelagt – sanitetsarbetare världen över stoppar sjukdomar från att spridas men får allt annat än uppskattning för det.

Två miljarder människor lever i dag utan tillgång till toaletter och endast 45 procent av världens befolkning använder toaletter med en säker sanitetshantering. Det betyder att en majoritet av människor i världen utför sina behov där bakterier och parasiter lätt kan frodas vilket leder till att sjukdomar som astma, kolera och tyfoid snabbt sprider sig.

Hjältarna är förstås sanitetsarbetarna som tömmer latriner, ser till att avföring förs till en säker förvaring utan att komma i kontakt med människor och förhindrar att sjöar och floder förgiftas. Men arbetet ger sällan ära och beröm utan ses snarare som något skamligt. 

Wendgoundi Sawadogo, 45 har arbetat med manuell latrintömning i över 15 år i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Han berättar i en ny rapport från WaterAid om arbetets nästan obefintliga status. 

– Du har inget papper som visar att det här är ditt yrke. Du går med din hink och din spade utan erkännande, utan att lämna ett spår någonstans. När jag tänker på det blir jag ledsen. Jag önskar att mina barn aldrig behöver göra det jag gör, säger Wendgoundi Sawadogo

Rapporten beskriver hur sanitetsarbetare i låginkomstländer ofta får en låg eller en informell lön som till exempel kan vara mat istället för pengar. På grund av hur tabubelagt arbetet är i till exempel Indien så arbetar många sanitetsarbetare på natten och saknar skyddskläder, handskar och verktyg. I flera länder som till exempel Bangladesh, Burkina Faso och Tanzania arbetar många manuellt och kommer i direktkontakt med avföring vilket innebär en stor risk för att smittas av och sprida sjukdomar.

Marginaliserade grupper utför sanintetsjobben 

Riskerna och den låga statusen gör att det oftast är de allra fattigaste och mest utsatta grupperna utan utbildning och hygienkunskaper som tar sanitetsjobben i låginkomstländer. Flera sanitetsarbetare uppger i WaterAid:s rapport att de använder alkohol eller droger för att göra arbetet mer uthärdligt.

– I början brukade jag bli illamående. Men nu har jag vant mig vid den avskyvärda lukten. Fattigdom ger dig inget val. Ge oss ett annat jobb och vi kommer lämna det här direkt, säger Mendeevi, 58, från Indien.

WaterAid framhäver i rapporten att det behövs fler sanitetsarbetare men att deras arbetsförhållanden måste uppmärksammas av regeringar och människorättsorganisationer världen över.  

– Vi får inte blunda. Vi måste se hur fruktansvärd många sanitetsarbetares situation är. Vi måste se det och vi måste förändra det, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid Sverige.  

Sofie Axelsson