Go to main navigation
Brasilien_ministrar.jpg

Brasiliens nya president Jair Bolsonaro har tillsatt en rad kontroversiella ministrar i regeringen. Flera av dem är yrkesmilitärer, som försvarsministern general Fernando Azevedo e Silva.

Foto: Illustration: Lisa Jansson

NYHET

Det här är Brasiliens nya kontroversiella regering

En pingstpastor, yrkesmilitärer och högerradikala. Här är nyckelpersonerna i president Jair Bolsonaros nya regering.

Brasiliens nya president Jair Bolsonaro har tillsatt en rad kontroversiella ministrar i regeringen. Flera av dem är yrkesmilitärer, som försvarsministern general Fernando Azevedo e Silva. Andra kommer från Brasiliens kristna höger.

Läs mer: Civilsamhället bestört efter Bolsonaros seger

Sérgio Moro, som nu blivit justitieminister, är domaren som satte den tidigare presidenten Lula da Silva i fängelse. OmVärlden listar här några av de mest kontroversiella och uppmärksammade personerna i det nya brasilianska styret.

Ernesto Araújo, utrikesminister

Har hyllat Donald Trumps nationalistiska retorik och hävdar att klimat- förändringarna är en kulturmarxistisk sammansvärjning för att underminera västvärlden. En av hans politiska förebilder tycks vara nationalisten José de Alencar, som verkade på 1800-talet bland annat som justitieminister och då motsatte sig avskaffandet av slaveri i Brasilien. Enligt Jornal GGN har Araújo uppmanat utrikesdepartementets tjänstemän att läsa mer José de Alencar och mindre New York Times.

 

Ricardo Salles, miljöminister

Kritisk till Paris-avtalet. Dagens Nyheter rapporterar att Salles under sin valkampanj lät sätta upp flygblad med bilder på ammunition som han menade borde användas mot vildsvin, sociala rörelser och boskapstjuvar. Salles är också anklagad för att i tidigare ämbeten ha tummat på naturskyddade områden i delstaten São Paulo.


Damares Alves
, minister för mänskliga rättigheter

Pingstpastor, ansvar för mänskliga rättigheter och kvinnofrågor. Vill förbjuda abort även vid våldtäkt. Djupt kritisk till feminism och “genusideologi”.

– I denna regering kommer en flicka att vara en princessa och en pojke prins, sa Damares Alves när hon tillträdde.


Ricardo Vélez Rodríguez
, utbildningsminister

Kommer liksom minister Alves från pingströrelsen och vill förbjuda genusfrågor i skolan.


Nabhan Garcia
, ordförande för det särskilda utskottet för urfolkens mark

Jordbruksdepartementets ansvariga för landets 672 urfolksreservat. Garcia är tidigare ordförande för den högerradikala organisationen UDR som företräder storgodsens intressen i Brasilien.

– Från och med nu är det slut på dessa indianer som invaderar privat mark. Äntligen får vi lag och ordning i Brasilien, säger han till DN.

 

Tereza Cristina, jordbruksminister

Vill möjliggöra skövling i Amazonas på ett område större än Frankrike. Vill tillåta förbjudna cancerframkallande växtgifter i jordbruket och har därför fått öknamnet "Fröken Gift" av miljöaktivister.

 

Axel Kronholm