Go to main navigation
Ebola Kongo

Läkare utan gränsers behandlingscenter i Katwa efter attacken då delar av centret sattes i brand.

Foto: Läkare utan gränser

NYHET

Ebola når miljonstad i Kongo – sprids utom kontroll

Attacker på behandlingscentrum försvårar insatserna för att begränsa smittspridningen.

– Det är katastrofalt, säger Anneli Eriksson, sjuksköterska.

Nu har ebolan även nått miljonstaden Bunia.

Kvällen den 24 februari började okända personer kasta sten mot Läkare utan gränsers ebolacenter i Katwa i den konfliktdrabbade Nordkivu-provinsen i Kongo-Kinshasa. Personerna satte sedan eld på delar av byggnaden varpå både utrustning och hela avdelningar förstördes. En anhörig till en av de inlagda patienterna dog när han försökte fly. Detaljerna bakom attacken, såsom motivet och vem som låg bakom, är fortfarande oklart.

– Attacken var traumatiserande för patienterna, deras anhöriga och personalen. Vi lyckades förflytta alla patienter till närliggande behandlingscenter, men attacken har drastiskt försvårat vår möjlighet att tackla utbrottet, säger Emmanuel Massart, akutkoordinator i Katwa.

Ebolan fortsätter spridas

Efter attacken har Läkare utan gränser avbrutit arbetet på centret i Katwa. Anneli Eriksson, sjuksköterska som arbetat länge för Läkare utan gränser och som i september arbetade på ebolacentret i Beni i Kongo-Kinshasa, säger att det är ”katastrofalt”.

– Det här är i epicentrum av ebolautbrottet och det här gör det ännu svårare att få bukt med smittan. Om du blir sjuk i dag och vet att behandlingscentrum attackeras så kanske du inte vågar ta dig dit för att söka vård, säger hon.

Nyligen attackerades även ett behandlingscenter i Butembo, men där fortsätter insatserna, liksom i Bunia, Bwena Sura, Kayna och Biena.

Ebolautbrottet i provinserna Nordkivu och Ituri har pågått i över sex månader och Anneli Eriksson konstaterar att utbrottet inte är under kontroll.

– Ebolan har fortsatt att sprida sig. Även om vi inte sett någon enorm ökning av fall så är utbrottet inte under kontroll. Vi vet inte heller fullt ut hur smittspridningen ser ut.

Den senaste oroande nyheten är att utbrottet nu har spridit sig till miljonstaden Bunia där en sexmånaders bebis har bekräftats bära på smittan.

Inte lyckats bygga förtroende 

Enligt Läkare utan gränser har tidigare ebolautbrott visat att det är viktigt att skapa förtroende hos lokalbefolkningen. Utan det förtroendet vågar inte sjuka söka vård och sjukvårdspersonal riskerar att hotas eller attackeras.

Anneli Eriksson säger att människorna som bor i det här området, som plågats av decennier av konflikt, inte känner något större förtroende för myndigheter.

– Här kan vi konstatera att det ebolasvar som omvärlden tillsammans med myndigheter jobbat för att implementera inte har nått ända fram. Vi har gjort väldigt mycket för att få bukt med utbrottet men vi har inte lyckats få människors förtroende, utan det finns en misstänksamhet mot insatserna.

Hittills har Läkare Utan Gränser tagit emot över 870 bekräftade fall och 540 personer har dött. Smittspridningen har stoppats i Mangina och Beni – där utbrottet startade – samt i Tchomia, Mutwanga och Masereka. Nu fortsätter dock epidemin att spridas i flera nya områden och människor dör utan att ha uppsökt vård eller smittas på vårdcentraler. Majoriteten av de nya fallen kan inte spåras till kända ebolafall.

Axel Kronholm