Go to main navigation
Swaziland småbrukare kvinnor och män möts för att prata klimatfrågan 2016 inför SADC-konferensen

Flera länder har redan utlyst ett så kallat klimatnödläge. I dag, torsdag, röstade så också EU-parlamentet för att utlysa klimatnödläge.

Foto: Tova Jertfelt

NYHET

EU-parlamentet utlyser klimatnödläge

En majoritet i EU-parlamentet har röstat för att utlysa klimatnödläge. Men vad innebär det?

Under året har flera länder, däribland Storbritannien, Irland, Portugal, Frankrike, Kanada, Argentina och Bangladesh, utlyst ett så kallat klimatnödläge. Många städer, från Budapest till Auckland, har gjort detsamma. I dag, torsdag, röstade så också EU-parlamentet för att utlysa klimatnödläge.

Idén med klimatnödläge har förts fram av klimataktivister som ett sätt att understryka det akuta i klimatkrisen.

”Att utlysa klimatnödläge skulle innebära att vi som samhälle kan börja behandla klimatkrisen som den kris den är”, skriver Greenpeace och uppmanar Sverige att också följa efter.

Förespråkarna menar att ett klimatnödläge kan underlätta att genomföra åtgärder som krävs eller att mobilisera resurser. Jessica Stegrud, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, är kritisk till den idén.

– Vi kan inte gå förbi de vanliga demokratiska vägarna, det är inte så att EU-parlamentet eller kommissionen kan få någon extra makt bara för att vi utlyser klimatnödläge, sa hon i en debatt i Sveriges Radios program Studio Ett i P1.

Får inte bli "bara tomma ord"

Att utlysa klimatnödläge innebär dock inte per definition att något särskilt händer, mer än att just ett klimatnödläge utlyses. Pär Holmgren, Europaparlamentariker för Miljöpartiet, röstade för, men säger att det måste följas upp med konkreta åtgärder.

– Det är bra att EU utlyser klimatnödläge, men om det inte kombineras med verklig handling blir det bara tomma ord. Klimatet har inte tid med innehållslösa deklarationer, det krävs verklig handling. Många vill prata om hur viktigt det är med klimat, få partier i här i parlamentet vill göra det som krävs, säger han.

En ny rapport från Världsmeteorologiska organisationen visar att halterna av växthusgaser i atmosfären nådde nya rekordnivåer förra året och ökar i allt snabbare takt. Enligt rapporten har halterna av koldioxid inte varit så höga på flera miljoner år.

Läs mer: Världens storstäder utlyser klimatnödläge

Axel Kronholm