Go to main navigation
11 April 2019, Sudan, Khartoum: Sudanese demonstrators celebrate the arrest of long-time President Omar al-Bashir by the armed forces, outside the Defence Ministry. People continue to demonstrate against the army's decision to form a military council for a two-year transitional period, the cancellation of the constitution and a three-month state of emergency. Photo: Ala Kheir/dpa

Folket i Sudan firar att Omar Al-bashir har avsatts av militära styrkor den 11 april 2019.

Foto: Ala Kheir/dpa

NYHET

Fem bra saker som hände i april

Sudans president Omar Al-bashir har avsatts, barn i Malawi har fått världens första vaccin mot malaria och rymdstyrelsen Nasa ska hjälpa till med att stå emot klimatförändringar. Det är några av aprils goda nyheter.

En mamma med sin dotter som precis har fått den första dosen av malaria vaccinet vid Mitundu Community Health Center i Malawi. Foto: PATH 

Världens första vaccinprogram mot malaria i Malawi 

Vaccinationsförsök mot malaria har nu påbörjats i Malawi. Landet är tillsammans med Kenya och Ghana med i ett storskaligt pilotprojekt som går ut på att vaccinera barn under två år mot malaria. Det har tagit över 30 år att ta fram det nya vaccinet som ska få immunförsvaret att känna igen och attackera malariaparasiten. Dock har det nya vaccinet i dagsläget inget heltäckande skydd. Flera globala hälsoaktörer har gått samman för att finansiera projektet.

Varje år kräver sjukdomen nästan en halv miljon människors liv. Barn under fem år är de som löper störst risk att drabbas och dö av malaria. 

– Vi har sett stora framsteg i att med hjälp av sängnät och andra åtgärder kontrollera malaria, men dessa framsteg har nått vägs ände. I vissa områden har de till och med gått tillbaka, därför behövs nya lösningar för att den positiva utvecklingen ska fortsätta. Det här malariavaccinet har potential att rädda tiotusentals barns liv, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, i ett pressmeddelande.

Alaa Salah. Foto: Lana Haroun / Via Twitter: @lana_hago 

Sudans president Omar al-Bashir har avsatts 

30 år med Omar al-Bashir som ledare räckte för det sudensiska folket. Efter långvariga demonstrationer där tusentals människor varit ute och protesterat på gatorna avsattes till slut presidenten som styrt Sudan med järnhand. Han är bland annat efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen ICC för krigsbrott. Den 11 april störtades han i en militärkupp.

Unga kvinnor har varit bland de drivande i protesterna, och de har hyllats internationellt för sin kamp. När al-Bashir föll firade demonstranterna genom att bland annat ropa ”Det har fallit, vi har vunnit”.

Läs mer: Kvinnorna som fick en av världens mest seglivade diktatorer på fall

Halima Issoufou (i mitten) hämtar vatten till sin familj som lever på sitt jordbruk. De bor i en by utanför Nigers huvudstad Niamey.  Foto: Ezra Millstein/Mercy Corps 

Nasa ska hjälpa jorden stå emot klimatförändringar

I samarbete med biståndsorganisationen Mercy Corps ska rymdorganisationen Nasa nu hjälpa till med att motverka klimatförändringar och naturkatastrofer. 

Med hjälp av data från satelliter och andra analysverktyg hoppas Nasa kunna assistera människor i utsatta områden. Via satelliterna kan Nasa förutse var klimatförändringarna utgör ett större hot och var det finns en ökad risk för naturkatastrofer. 

I ett pilotprojekt har organisationerna analyserat grundvattennivån i Nigeria. Där är torka ett stort problem för många bönder. I informationen från satelliterna gick det att se förändringar i vattennivåer under jord och hitta vattenreserver.

Det har skett en kraftig minskning av antalet avrättningar globalt. Graf: Amnesty International

Färre avrättningar i världen 2018

Antalet avrättningar globalt föll med 31 procent förra året, den lägsta siffran på tio år enligt Amnesty Internationals årliga sammanställning över hur dödsstraffet använts i världens länder. Totalt avrättades minst 690 personer under 2018, jämfört med minst 993 under 2017. 

Vissa länder har tagit ett steg tillbaka till en hårdare lagstiftning men det har blivit bättre på många håll. Bland annat minskade antalet avrättningar kraftigt i Iran, Irak, Pakistan och Somalia. I juni förra året antog Burkina Faso en ny strafflag och avskaffade samtidigt dödsstraffet

– Det är ett hoppfullt tecken på att det bara är en tidsfråga innan det här grymma straffet har förpassats till historien, säger Kumi Naidoo, Amnesty Internationals internationella generalsekreterare.

Rwandas president Paul Kagame har hyllats för sitt beslut att benåda de kvinnor som suttit fängslade för att ha gjort abort. Foto: Russell Watkins/Department for International Development

Över 300 kvinnor fängslade för abort frias i Rwanda

I april har hundratals kvinnor som sitter fängslade för abort i Rwanda släppts fria. I Rwanda som i andra avseenden ofta beskrivs som ett av världens mest jämställda länder har det länge varit en strid kring de stränga abortlagarna. Förra året reviderades lagen så att abort nu är lagligt i särskilda fall.

Nu har de 367 kvinnor som suttit fängslade benådats av Rwandas president Paul Kagame. De flesta är under 40 år och hade fängelsestraff på runt 10-15 år, några hade livstid.

– De ska inte sitta i fängelse. De har inte begått någon terrorattack eller bankrån. Det är inte kriminella människor, säger Rwandas justieminister Johnston Busingye till Svenska Dagbladet.

Beslutades välkomnades av människorättsorganisationer i Rwanda och globalt. 

Louise Gårdemyr