Go to main navigation
African elephants Creative Commons flickr 
https://www.flickr.com/photos/rayinmanila/30502862557/in/album-72157650311250051/

Vilda afrikanska elefanter har nu fått bättre skydd, nu är det inte längre tillåtet att fånga in och exportera elefanterna till zoo eller cirkus i övriga världen. 

Foto: Ray in Manila

NYHET

Fem bra saker som hände i augusti

Stopp för export av afrikanska elefanter, förbud mot att slå sin fru i Liberia och Bangladesh blir bättre på att hantera klimatförändringar. Det är några av augusti månads goda nyheter.

Förbud för export av vilda elefanter till djurparker

Nu är det slut på handeln med vilda afrikanska elefanter. De ska inte längre få fångas in och exporteras till fångenskap, såsom djurparker och cirkusar, runt om i världen. Efter en hetlevrad debatt under den internationella artskyddskonventionen Cites konferens i Genéve i augusti togs ett beslut om ett nästintill totalt handelsförbud. Endast i ”exceptionella fall” med syfte att bevara arten kommer elefanterna få flyttas, detta ska i så fall godkännas av Cites.

Beslutet möttes av starkt motstånd från Zimbabwe och Botswana, som är de största exportörerna av vilda afrikanska elefanter. Zimbabwe har exempelvis fångat och skickat fler än 100 elefantkalvar till kinesiska zoo sedan 2012, enligt djurrättsorganisationen Humane Society International.

I ett nytt projekt omvandlas plastflaskor till proteser – bra för både människor och miljö. Foto: Pixabay

Vattenflaskor blir till proteser

Forskare på De Montfort University i Leicester har kommit på ett sätt att använda plastflaskor för att tillverka proteser. Uppfinningen kan minska både kostnaden för världens sjukvård samt föroreningar och nedskräpning.

Genom att mala ner plastflaskor kunde materialet användas för att tillverka protester till en kostnad av ungefär 10 pund. Mycket billigare än övriga protester på marknaden. 

– Att återanvända plast och förse världen, särskilt utvecklingsländer, med prisvärda proteser är två stora globala utmaningar som vi måste ta tag i, säger Dr Karthikeyan Kandan, forskaren som ligger bakom projektet. 

Läs mer: Sju skräpiga sätt att rädda världen

Kvinnorättsorganisationen WANEP/WIPNET har kämpat länge för att våld i nära relation ska bli olagligt i Liberia. Foto: Kvinna till Kvinna

Förbjudet att slå sin fru i Liberia

I augusti blev det klart att Liberia får en lag mot våld i hemmet. Kvinnorättsrörelsen i landet har jobbat länge med att få igenom lagen som nu har undertecknats av Liberias president George Weah.

I den nya lagen kriminaliseras allt våld mot kvinnor, män och barn. Dessutom blir det obligatoriskt för skola, vårdpersonal och socialarbetare att rapportera misstankar om fysiskt och eller sexuellt våld.

En partnerorganisation till Kvinna till Kvinna, WANEP/WIPNET, är en av de organisationer som varit drivande bakom att lagen nu antagits. 

– Den här lagen kommer att leda till verklig förändring, men först när alla kvinnor och flickor, speciellt de på landsbygden, får klart för sig att de har fått nya rättigheter, säger WANEP/WIPNET:s påverkansrådgivare Bernice Freeman.

Efter en översvämning tar sig bybor till den lokala affären i Satkhira, södra Bangladesh. Foto: DFID/Rafiqur Rahman Raqu

Minskad dödlighet i naturkatastrofer i Bangladesh 

Bangladesh är ett av de länder som är i riskzonen för att drabbas hårt av klimatförändringar framöver. År 1970 dog en halv miljon människor i en cyklon. I början på 1990-talet dog 150 000. År 2007 och 2014 drabbades landet av ytterligare cykloner i liknande omfattning – då med dödstal på färre än 100. 

– Idag är dödligheten extremt låg jämfört med tidigare, bland annat tack vare bättre varningssystem och stormskydd, säger Mamunur Rashid, specialist på klimatförändringar på FN:s utvecklingsprogram, till Vetenskapsradion.

Även lokalt har Bangladesh satsat på klimatanpassning. På vissa platser har odlingsmarker blivit översvämmade vilket har gjort det allt svårare att odla exempelvis ris. Med hjälp av biståndspengar från FN:s utvecklingsprogram UNDP och Sida har befolkningen kunnat byta sysselsättning och istället börjat föda upp krabbor i saltvattensdammar.

Evelyn Hernández (t.h.) omfamnas av Teodora Vasquez efter rättegången. Båda har suttit i fängelse dömda för mord efter komplikationer vid graviditet. Foto: Teodora Vasquez 

21-årig kvinna dömd för mord efter missfall nu frikänd i El Salvador

Den 19 augusti släpptes 21-åriga Evelyn Hernández fri efter att ha suttit två år i fängelse för mord efter missfall.

Evelyn Hernández drabbades av komplikationer under sin graviditet 2016. Hon fördes till sjukhus och blev polisanmäld av personalen. Ett år senare dömdes hon till 30 års fängelse för ”mord under försvårande omständigheter”. 

– Domen är otroligt viktig på flera sätt. Först och främst för Evelyn som inte längre riskerar årtionden i fängelse för ett brott hon inte begått. Domen bekräftar att ingen kvinna ska anklagas för mord på grund av att de fått missfall, drabbats av dödfödslar eller andra komplikationer under sin graviditet, säger Katarina Bergehed, Amnestys sakkunniga på kvinnors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter.  

medverkade vid rättegången, hon satt själv fängslad i över 10 år efter att ha blivit dömd för mord efter en dödfödsel.

Läs mer: Födde dött barn och fängslades i tio år - kämpar nu för att få andra fria 

Louise Gårdemyr