Go to main navigation
Joseph Hing and Rebecca Olul introducing the children of Epi to the magic of drones and how they will be part of a world first drone delivery of vaccines trial to be held in Vanuatu.

En av decembers goda nyheter var en lyckad drönarlevereans av vaccin på ögruppen Vanuatu. Joseph Hing och Rebecca Olul visar barn på ön Epi hur drönaren transporterar vaccinet.

Foto: Jason Chute/Unicef

NYHET

Fem bra saker som hände i december

Över 150 nya arter har upptäckts i Sydostasien, världen kom överens om regler för klimatet och drönare ger fler tillgång till vaccin. Det är några av decembers goda nyheter.

1. Drönare ger fler tillgång till vaccin

13 barn och fem kvinnor på den svårtillgängliga ön Erromango, en del av Vanuatu, kunde i december vaccineras med vaccin som levererats av en drönare. Vanuatus regering har tillsammans med Unicef ingått i ett samarbete med en kommersiell aktör för att flyga ut vaccin till ögruppens befolkning, där ett av fem barn i dagsläget saknar fullt vaccinationsskydd. 

Vaccinet är beroende av att hålla en särskild temperatur, något som är svårt att tillgodose på många avlägsna platser i världen. December månads testflygning på Vanuatu innebar en 50 kilometers flygning över ett antal öar och vaccinet landade som planerat. Landets regering är intresserade av att integrera drönarleverans som en del av deras nationella vaccinprogram och testdatan kan komma till nytta för fler länder.


Diagrammet visar antalet dödsfall på grund av terrorism, det minskade med 27 procent mellan 2016 och 2017. Källa: IEP

2. Antalet döda som följd av terrorism minskar

Mellan 2016 och 2017 minskade antalet dödsfall på grund av terrorism med 27 procent, enligt Global Terrorism Index 2018 som släpptes i december. Att antalet döda i terrordåd minskar beror på ett större arbete mot terrorism men också till stor del på ett svagare IS, vilket särskilt märks i Irak och Syrien. I Irak minskade dödsfallen med över 5000 och i Syrien med över 1000 mellan 2016 och 2017. 

Det är institutet för ekonomi och fred (IEP), en oberoende tankesmedja med bas i Australien, som ligger bakom Global Terrorism Index som årligen sammanfattar globala trender gällande terrorism.


Ordförande för COP24, Michal Kurtyka, tar ett glädjeskutt efter att världens länder till slut enats om nya regler för klimatet. Foto: cop24.gov.pl 

3. Ny global regelbok för klimatet

Efter övertid på klimattoppmötet, COP24, i Polen lyckades till slut världens länder komma överens om en ny regelbok för klimatet, Katowice Climate Change Package. Det handlar om hur länderna ska planera, kommunicera, genomföra, rapportera och följa upp sina åtaganden enligt Parisavtalet. Regelboken ska möjliggöra att jämföra ländernas klimatarbete och reglera exempelvis hur man ska mäta och redovisa utsläpp. Det är långt ifrån ett perfekt regelverk men att överhuvudtaget komma överens beskrivs av många som en seger för det internationella samarbetet. 

– Utifrån förutsättningarna är detta ett kraftprov från världssamfundet, sa klimatminister Isabella Lövin till TT. 

Läs mer om klimat och miljö här.


Jemens utrikesminister Khaled al-Yaman och rebellernas förhandlare Mohammed Abdelsalam har kommit överens på vissa punkter. Med på bilden finns också utrikesminister Margot Wallström och FN:s generalsekreterare Antonió Guterres. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP 

4. Framgång för Jemen-samtal 

I början på december hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och den saudistödda regeringen i Sverige. Ett möte lett av FN:s sändebud Martin Griffiths med målet att bana väg för vidare samtal och förhandlingar för att få slut på det snart fyra år långa kriget i Jemen.  

Efter åtta dagars samtal kom parterna överens om ett eldupphör i hamnstaden al-Hudaydah, om att båda sidorna skulle dra tillbaka sina styrkor från tre olika hamnar och om ett utbyte av fångar. Den 18 december inleddes en vapenvila och FN-flaggade fredsobservatörer har sedan dess anlänt till Jemen för att se till att det parterna kom överens om i Sverige följs. Efter ganska låga förväntningar från omvärlden inför fredssamtalen har de små stegen mot fred beskrivits som framsteg för att nå ett slut på den humanitära katastrofen.


En av de nyupptäckta arterna, en gibbonapa som fått namnet Skywalker. Foto: Fan Pengfei

5. Över 150 nya arter har upptäckts i Mekongregionen

157 nya arter presenteras i en ny rapport från Världsnaturfonden. Det är i Mekongregionen, det vill säga i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam, som de nya arterna har upptäckts. 

De nya upptäckterna är en positiv nyhet för den biologiska mångfalden i världen, som på många platser är under hot. Bland de nya arterna finns en gibbonapa med namnet Skywalker, en fladdermus med guldfärgat hår och en padda med skarpa horn som namngetts efter en alv.

Louise Gårdemyr