Go to main navigation
Rhino

Att framtiden ser ljusare ut än på länge för den sydafrikanska noshörningen var något vi kunde glädjas åt i februari.

Foto: Lance van de Vyver/Shutterstock.com

NYHET

Fem bra saker som hände i februari

Småskaliga solceller ger el på landsbygden i Zambia, minröjning med drönare i Tchad och fler tjuvjägare bakom lås och bom ger den sydafrikanska noshörningen en ny chans. Det är några av februaris goda nyheter.

Tjuvjakt på noshörningar i Sydafrika minskar

Antalet tjuvskjutna noshörningar har minskat från 1028 till 769 under 2018, visar nya siffror från Sydafrikas miljödepartement. På fem år har tjuvjakten i landet minskat med 39 procent. Dessutom har fler tjuvjägare arresterats.

Många organisationer som arbetat mot tjuvjakten välkomnar minskningen men menar också att situationen för noshörningen i Sydafrika är fortsatt kritisk. Även om fler tjuvjägare grips är ett stort problem att många släpps mot borgen.

Jakten på noshörningar drivs av efterfrågan på olika produkter. Exempelvis används pulver från hornet som en slags mirakelmedicin i flera asiatiska länder. 

Att odla ekologiskt ger större skördar och stabilare inkomst i utvecklingsländer, enligt FN-organet FAO. Foto: Bogdan Sonjachnyj/Shutterstock.com

Nytt rekord för det ekologiska jordbruket

På världens största branschmässa för ekologiska livsmedel Biofach i Tyskland presenterades ny statistik för världens ekologiska jordbruk 2017. Både jordbruksytor och livsmedel som är ekologiska har ökat.  

Totalt växte den globala ekomarknaden med nio procent under 2017 och den omsätter nu 97 miljarder dollar. 90 procent av konsumtionen sker i västvärlden men flera länder i Asien ökar snabbt sina konsumtionsandelar. 

Antalet producenter har också ökat. De flesta finns i Indien, Uganda och Mexiko och det ekologiska jordbruket har globalt sett växt kraftigt, mellan 2016 och 2017 en ökning på 20 procent. Det finns en återkommande debatt kring hur miljövänligt det egentligen med ekologiskt jordbruk. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, ger ekologisk odling större skördar i låginkomstländer vilket ökar möjligheterna för en stabil inkomst.

I en minröjarinsats i Faya-Largeau, norra Tchad, testas drönare som ett verktyg för att scanna av stora områden efter minor. Foto: John Fardoulis / HI 

Stora ytor har röjts från landminor i Tchad 

Sedan förra året har mer än 400 000 kvadratkilometer röjts från landminor i norra Tchad. Det går att jämföra med 70 fotbollsplaner. 

Minröjningen utförs av ett minröjarteam från organisationen Handicap International som i området kunnat identifiera och förstöra 114 landminor och andra explosiva kvarlevor från kriget. Röjningen möjliggör att landytan kan användas av lokalbefolkningen. 

Mer än 1,5 miljon kvadratkilometer beräknas fortfarande som riskområden i Tchad. För att skynda på röjningen har nu i februari den så kallade ”GCS 100”, en fjärrstyrd pansarklädd skördetröska, börjat användas. Det har även utförts test med drönare som på kort tid kan scanna av stora områden efter minor.

Steven Miyoba visar solpanelen på taket på sitt hem utanför Lusaka i Zambia, en lösning som gjort att han kan dra ner på sina el-kostnader. Foto: Jason Mulikita 

Framgång för satsning på elektricitet i Zambia 

Ett lyckat projekt för småskalig el i Zambia har utvidgats till att nu innefatta även Burkina Faso, Liberia och Mocambique. Det nya stödet från Sida på 500 miljoner kronor ska ge minst fem miljoner människor på landsbygden och i slumområden tillgång till el inom fem år

I Zambia har projektet pågått i drygt två år och hittills har 450 000 människor fått tillgång till el, målet när projektet avslutas 2021 är en miljon människor.

Att bygga ut det traditionella elnätet tar tid och är kostsamt. Projektet som nu får ytterligare stöd går därför istället ut på hållbara lösningar framtagna av lokala företag inom den småskaliga energisektorn. Till exempel solcellssystem som hanteras med mobiltelefonen.

Yang Feng Glan har smugglat tonvis av elfenben från Tanzania till Asien. Nu ska hon avtjäna ett 15-år långt fängelsestraff. Foto: Elephant Action League 

Storsmugglare av elfenben döms till 15 års fängelse 

Under flera år har kinesiska Yang Feng Glan smugglat elfenben från minst 350 elefanter. Hon dömdes i februari av en domstol i Tanzania till 15 år fängelse.

2015 anklagades Yang Feng Glan, kallad ”Ivory Queen”, för att tillsammans med två tanzaniska män smugglat över 800 elfenbensdelar värda över 5,6 miljoner dollar till Asien. Alla tre dömdes mot sitt nekande till 15-åriga fängelsestraff. 

Även om flera naturvårdsorganisationer välkomnade domen som ett bevis på Tanzanias seriösa krafttag mot tjuvjakten tyckte exempelvis WWF:s landsdirektör i Tanzania, Amani Ngusaru, att straffet var för lågt.

Louise Gårdemyr