Go to main navigation
Harp seal arctic canada Nunavut https://www.flickr.com/photos/huntfiona/15007306107/in/photostream/

Goda nyheter för grönlandssälen! Det är en av arter som lever i det område i Arktis som nu ska bli marint naturreservat.

Foto: Fiona Paton

NYHET

Fem bra saker som hände i juli

Område i Arktis skyddas, kvinnor i Saudiarabien får större frihet och Colombia ger migrantbarn medborgarskap. Det är några av sommarens hoppfulla nyheter.

Tuvaijuittuq, "platsen där isen aldrig smälter", kallas ett nytt marint naturreservat i Nunavut, norra Arktis. Här lever människor och djur som är beroende av att havsisen inte smälter. Foto: Peter Prokosch 

1. Nytt marint reservat i Arktis ska skydda både djur och människor

Ett område i Nunavatu i norra Kanada ska bli marint naturreservat. Området har fått namnet Tuvajuittuq som på språket inuktitut betyder ”platsen där isen aldrig smälter” och är ungefär lika stort som Tyskland.

Organisationen Qikiqtani Inuit Association har under flera år arbetat med Kanadas och Nunavuts regeringar för att skapa ett marint naturreservat i den nordligaste delen av Arktis. Den globala uppvärmningen går snabbare i Arktis än i resten av världen och de arter, såsom narvalar, sälar och isbjörnar, som är beroende av havsis får det svårare att överleva.

Men det är inte bara miljön och de marina arterna som ska skyddas utan det handlar också om att se till att lokalbefolkningen får ett kulturellt och ekonomiskt skydd. 

Läs mer: Klimatet styr framtiden för Arktis

Barn till venezuelanska migranter har fått rätt till medborgarskap i Colombia. Foto: UNCHR/Siegfried Modola.

2. Colombia ger medborgarskap till venezuelanska migrantbarn

Fler än 24 000 barn födda av venezuelanska migranter kommer att få medborgarskap i Colombia. Colombias regering vill förhindra att barnen blir statslösa och förbättra barnens tillgång till bland annat utbildning och hälsa. 

Tidigare har FN riktat kritik mot bland annat Colombia för att barn till venezuelanska migranter hamnar i limbo utan något medborgarskap. Men nu kommer alltså de barn som fötts i Colombia sedan augusti 2015 och under de kommande två åren få colombianskt medborgarskap. 

4 miljoner venezuelaner har nu flytt sitt hemland, enligt UNHCR och IOM. Colombia är det största mottagarlandet dit över 1,3 miljoner migranter sökt sig.

Läs fler artiklar om flykt och migration

Tahani Aldosemani tog körkort precis innan förbudet för kvinnor att köra bil lyftes i juni 2018. Nu har kvinnor fått mer frihet och kan till exempel resa utomlands. Foto: Center for International Communication, Ministry of Media, Kingdom of Saudi Arabia 

3. Saudiska kvinnor får resa utomlands

Flera hinder för kvinnors frihet i Saudiarabien kommer att försvinna. Bland annat ska de kvinnor som är över 21 kunna ansöka om pass och därmed resa utomlands. Förändringen gäller även resor utan tillstånd från en manlig förmyndare. 

Förra året tilläts kvinnor i Saudiarabien att köra bil och starta företag. Och nu lättar restriktionerna ytterligare. Förutom möjligheten att resa kommer kvinnor få rätt till att registrera giftermål, skilsmässa och barnafödsel och få vara vårdnadshavare till minderåriga barn. Reformer för jämställdhet ska också ske på Saudiarabiens arbetsmarknad.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed planterar träd för att motverka den globala uppvärmningen. Foto: Office of the Prime Minister - Ethiopia 

4. Etiopien planterade miljontals träd på en dag 

Enligt Etiopiens regering har landet slagit rekord i trädplantering. I slutet av juli kom en rapport om att landet planterat 350 miljoner träd på en dag. Statligt anställda över hela landet fick ledigt för att plantera träd. Indien förlorar därmed sitt rekord från 2016, då 50 miljoner trädplantor sattes i marken under en dag.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed är den som leder projektet med syftet att motverka till exempel erosion och torka. Mycket av Etiopiens skog har försvunnit genom skövling och nu vill premiärministern vara med i kampen mot klimatförändringarna.

Projektet kallas ”Green Legacy Initiative” och Etiopiens medborgare uppmuntras genom till exempel reklamfilmer att plantera och sköta om egna träd. Totalt ska 4 miljarder träd planteras.

Läs fler artiklar om klimat och miljö här

Efter månader av demonstrationer har proteströrelsen och militärjuntan i Sudan skrivit under ett avtal om en demokratisk lösning för landet. På bilden Alaa Salah som blivit en ikon för protesterna i Sudan. Foto: Lana Haroun via twitter @lana_hago 

5. Sudan närmar sig en fredlig lösning

Protestörelsen i Sudan och landets militärjunta har nu undertecknat ett avtal, även kallad en politisk deklaration, om övergång till civilt styre. Överenskommelsen kommer efter månader av demonstrationer och våldsamheter i Sudan och har tagits fram med hjälp av medlare från bland annat Afrikanska unionen och Etiopien.

Kravet från proteströrelsen har sedan Omar al-bashir avsattes i april varit en civil regering och enligt det nya avtalet ska nu makten under tre år delas mellan parterna i ett styrande råd. Förhoppningen är sedan att fria val ska hållas i landet. Det kvarstår en del detaljer kring exempelvis immunitet för de som använt våld mot demonstranter, men att ett avtal nu undertecknats ses av många som historiskt.

Läs mer om vad som händer i Sudan här

Louise Gårdemyr