Go to main navigation
Cecilia Birgerson Nordling Youmo.se.

På Youmo.se går det att söka information om kroppen, sex och relationer på flera olika språk. Sajten som riktar sig till unga som är nya i Sverige har fått stor spridning i länder som Iran och Afghanistan.

Foto: Cecilia Birgerson Nordling/Youmo.se.

NYHET

Fem bra saker som hände i mars

Svensk sajt om kroppen och sex drar trafik i Mellanöstern, EU-parlamentet förbjuder engångsplast och demokrati är bra för hälsan. Det är några av mars månads hoppfulla nyheter.

På youmo.se går det bland annat att lära sig om könsorganens uppbyggnad - och få instruktioner om hur man sätter på en kondom. Illustration: Cecilia Birgerson Nordling/Youmo.se. 

1. Succé för sexualupplysning i Mellanöstern

Sajten youmo.se är en slags ungdomsmottagning på nätet för ungdomar som söker asyl eller har fått uppehållstillstånd i Sverige. Sajten drivs på uppdrag av regeringen. Det går att ta del av information om kroppen, sex och relationer på flera olika språk, bland annat somaliska och arabiska. 

Förra året upptäcktes att mycket av trafiken till sajten kom från andra länder än Sverige, så mycket som 80 procent. Framförallt är det IP-adresser från Egypten, Saudiarabien, Afghanistan, Irak och Algeriet. Mest trafik kommer från Iran. Den mest besökta sidan är den om snippan på arabiska.

– Det är frågor där Sverige har en viktig roll att spela, internationellt, sa jämställdhetsminister Åsa Lindhagen till Sveriges radio och menade att sajten är ett bra komplement till det svenska biståndsarbetet.  

Indiens eldrivna fordon ska bli fler. Här en elbuss i staden Bangalore i södra Indien. Foto: Wikimedia Commons

2. Indien satsar på elbussar

Den indiska regeringen har avsatt 1,4 miljarder dollar på att uppdatera sin kollektivtrafik med eldrivna bussar, bilar och rickshaws. Målet är att förbättra luftkvalitén där Indiens städer har bland den sämsta i världen. Många indier utsätts i dag för svåra luftföroreningar som påverkar deras hälsa.

Senast i raden av städer som satsar på elbussar är Dehli som beställt 1 000 elbussar, den största beställningen utanför Kina. År 2017 fanns 99 procent av alla elbussar i Kina. 

Satsningen går ut på att subventionera köp av elfordon, såsom mopeder och rickshaws, men också på att utveckla infrastrukturen och bygga laddningsstationer. Indiens mål är att 30 procent av kollektivtrafiken ska vara elektrisk till år 2030.

Runt 70 procent av sugrör, bestick och annan engångsplast hamnar i havet. Här städar Greenpeace volontärer en strand på Freedom Island i Filippinerna. Foto: Daniel Müller / Greenpeace 

3. EU-parlamentet förbjuder engångsplast

Efter flera månaders förhandlingar mellan EU:s medlemsländer, EU-kommissionen och EU-parlamentet godkände slutligen EU-parlamentet en ny lag som ska förbjuda engångsbruk av olika plastprodukter. En stor majoritet av ledamöterna, 560, röstade ja. 35 röstade nej och 28 la ner sina röster. Lagen träder i kraft år 2021. 

Sugrör, bestick, bomullspinnar och snabbmatsförpackningar är sådant som kommer förbjudas. Produkter som utgör runt 70 procent av allt skräp som hamnar i världens hav.

Läs mer. Skräpområdet i Stilla havet större än befarat

Enligt Europaparlamentet kommer lagstiftningen att minska kostnaderna för miljöförstöring med 22 miljarder euro.

Fria och rättvisa val leder till bättre tillgång till hälsa och sjukvård, visar ny studie. Foto: UN Photo/Omar Abdisalan 

4. Demokrati är bra för hälsan

Demokrati är bra för ditt hjärta och din hälsa – och du lever längre, enligt en stor studie publicerad i The Lancet.

Utifrån existerande demokrati-mätningar har forskare satt dessa i relation med länders statliga hälsoutgifter och sjukdomsutfall. Länder som har skiftat från diktatur till demokrati sedan 1970 jämfördes med länder som inte har gjort någon demokratisk övergång. Totalt ingick 170 länder i studien.

Studien visar att människors livslängd har ökat snabbare i länder som har gått över till demokratiskt styre de senaste femtio åren. Forskarna såg också att befolkning i demokratiska länder i lägre utsträckning fick hjärt- och kärlsjukdomar och cancer eller var med om trafikolyckor. En av anledningarna som pekas ut är att fria och rättvisa val är viktigt för att förbättra hälsan eftersom det ökar regeringars skyldighet att leverera en bra sjukvård.

– Det här är goda nyheter i en tid när hoten mot demokratin blir allt fler. Hälsa och fria val hänger ihop, sa Thomas Bollky, en av studiens författare, till The Guardian.

Alba Lorena Rodriguez är en av de fyra kvinnor som friades i mars. Hon var dömd för mord efter att ha fått missfall. Foto: Marvin Recinos / AFP

5. Fängslade frias – i El Salvadaor, Azerbadjan och Kongo

I början av mars frigavs fyra kvinnor i El Salvador som suttit fängslade för missfall. Högsta domstolen i landet beslutade att benåda kvinnorna som avtjänat tio av de trettioåriga fängelsestraffen. Enligt El Salvadors abortlagstiftning dömdes kvinnorna som fått missfall för mord . 

Azerbadjan har 400 personer som suttit fängslade på felaktiga grunder benådats efter att landets president skrev under ett dekret med anledning av det persiska nyåret. En av de som friats är 18-åriga Ilkin Rustamzade som 2014 dömdes till åtta års fängelse för att ha skapat ett Facebook-event om en protest.  

Även i Kongo har samvetsfångar benådats. Frigivningarna är en del av presidentens löfte att, under sina första 100 dagar i tjänst, frige politiska aktivister som fängslats efter att ha uttryckt sina åsikter eller deltagit i demonstrationer.

Louise Gårdemyr