Go to main navigation
Laiminga dramblė | Happy elephant 
They are just walking round the valley free and happy.
One of eight happy elephants at Elephant Valley Project:

https://www.flickr.com/photos/rimantux/6085544778

En fri elefant i ett reservat i östra Kambodja. Vid det berömda templet Angkor Vat har man förbjudit elefantridning och nu börjat omplacera sina elefanter. Det är en av månadens goda nyheter.

Foto: Rimantė Paulauskaitė/Flickr

LISTA

Fem bra saker som hände i november

Nobelpris-vinnare startar fond för våldtäktsoffer, Angkor Vat i Kambodja förbjuder elefantridning och korallrev i Kenya återhämtar sig. Det är några av novembers hoppfulla nyheter.

1. Kambodja förbjuder elefantridning i Angkor Vat

Efter påtryckningar från djurrättsgrupper tog ansvariga för Angkor Archaeological Park i Kambodja ett beslut i somras om att förbjuda elefantridning från och med år 2020.

Men redan i november har processen med att omplacera elefanter påbörjats. Två av de 14 elefanter som varit en del av turistattraktionen vid Angkor Vat har flyttat till en skog i närheten, rapporterar Khmer Times. Resten av elefanterna kommer att flyttas i början på nästa år.

2016 dog en elefant vid Angkor, troligen på grund av överhettning och utmattning från att ha kånkat runt på alla turister – vilket har ökat pressen på de ansvariga i parken.

Det är osäkert huruvida förbudet kommer att påverka turismen i området, men beslutet ligger rätt i tiden. Allt fler resenärer och turistorganisationer blir mer medvetna om att inte bidra till att djur eller natur skadas. TripAdvisor gick till exempel nyligen ut och sa att de inte kommer sälja biljetter till attraktioner som har delfiner eller valar i fångenskap.

Mamadouba Conté på ett labb i Donka under tester av ebolavaccinet i Guniea 2015. Foto: WHO/S.Hawkey

2. Ebola-vaccin får godkänt av WHO 

Världshälsoorganisationen WHO godkände i mitten av november ett ebolavaccin för första gången. Ett stort steg då det kommer snabba på licensiering av vaccinet och tillgång till vaccinationsprogram i riskländer. Det är den snabbaste kvalificeringsprocessen någonsin som WHO har gjort.

Ebolavaccinet möter alltså nu WHO:s standard för kvalitet, säkerhet och effektivitet. Vaccinet kallas Ervebo och tas fram av läkemedelsföretaget Merck/MSD och har även godkänts av EU-kommissionen.

– Det är ett historiskt steg, (…). Vi kan nu förhindra och behandla ebola, sa WHO:s generaldirektör doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Den globala vaccinationsalliansen Gavi, som arbetar för ökad tillgång till vaccin i låginkomstländer, har enligt WHO:s rekommendationer nu satt igång ett nytt vaccinationsprogram för ebola.

I flera år har kvinnorättskämpar i Argentina tagit kampen för rätten till abort. Här en demonstration i Santa Fe 2018. Foto: Lara Va/Wikimedia Commons

3. Argentinas nya president lovar göra abort lagligt

I november fick Argentina en ny president, Alberto Fernández. Han har gått ut och lovat att börja arbetet med att legalisera abort när han tillträder i december. 

Hans löfte innebär att lägga fram ett lagförslag till Argentinas kongress, går det igenom kommer Argentina bli ett av de första länderna i Latinamerika att göra abort lagligt.

– Jag är en aktivist som ska sätta stopp för kriminaliseringen av abort, sa han i en intervju med Página/12 i november och poängterade att det borde handla om rätten till hälsa – inte om en debatt mellan konservativa och progressiva.

Kvinnorättsförsvarare i Argentina som länge har länge kämpat för att abort ska bli lagligt välkomnar den nya presidentens lovord.

Korallreven i Kenya håller på att återhämta sig tack vare lokala projekt. Foto: The Sands Kenya

4. Korallrev i Kenya får nytt liv

På en liten ö, Wasini Island, vid Kenyas sydöstra kust pågår ett projekt med att återställa korallrev. För tre år sedan var korallreven vid några områden längs Kenyas kust nästan helt förstörda – en följd av den globala uppvärmningen och överfiske. Det har påverkat de marina ekosystemen och de människor som försörjer sig på havet. 

Ett forskningscenter i Kenya har med stöd från UNDP börjat arbeta med den lokala befolkningen med att restaurera korallreven, bland annat genom att artificiellt odla koraller som sedan flyttas ut till de förstörda reven.

– Fisken har börjat komma tillbaka sedan vi startade projektet, säger Nasura Ali, en av 150 kvinnor på på Wasini Beach Management Unit, och det har också gynnat ekoturismen på ön.

2018 fick Denis Mukwege och Nadia Murad Nobels fredspris – nu startar de en fond för överlevare av sexuellt våld i krig. Foto: Niklas Elmehed/Nobel Media AB 

5. Nobelpris-vinnare startar fond för våldtäktsoffer

Denis Mukwege och Nadia Murad, mottagarna av Nobels fredspris 2018, har startat en fond som ska stötta de som blivit utsatta för våldtäkt i krig. Fonden, Global Survivors Fund, erbjuder ett skräddarsytt stöd för att hjälpa människor med återhämtning. Det kan handla om allt från sjukvård och ekonomiskt stöd till utbildning och bostad. Fonden kommer också att ge stöd till regeringar att sätta upp egna program för traumavård. 

Frankrike har bidragit med 6 miljoner euro och EU har gått in med 2 miljoner euro. De hoppas på att samla in uppemot 100 miljoner dollar till 2022.

– Fonden är unik, eftersom den har 100 procent fokus på överlevaren, sa Nadia Murad vid lanseringen.

Denis Mukwege och Nadia Murad fick Nobels fredspris för deras arbete med att bekämpa sexuellt våld som ett vapen i krig. 

Louise Gårdemyr