Go to main navigation
On 25 April 2019 in Colombia, Emanuel Briceño, 3, waits in line for lunch in a soccer field in La Parada, Cucuta, near the border with Venezuela where he lives with his mother and sister. His family is from Venezuela.

3-åriga Emanuel Briceño väntar på mat i Colombia nära gränsen till Venezuela där hans familj kommer från. Sedan år 2000 har barnadödligheten i världen nästintill halverats.

Foto: Santiago Arcos/Unicef

LISTA

Fem bra saker som hände i september

Barnadödligheten minskar, världen investerar mer i förnybar energi och valhajarna blir fler. Det är några av septembers hoppfulla nyheter.

1. Allt fler barn och kvinnor överlever 

Fler kvinnor och barn överlever i dag än någonsin tidigare enligt nya siffror från FN. Sedan år 2000 har barnadödligheten minskat med nästan hälften och mödradödligheten med över en tredjedel. Framförallt beror det på att fler får tillgång till en bra hälso- och sjukvård. 

Störst minskning av antalet barn som dör innan de fyllt fem år har skett i östra och sydöstra Asien, sedan 1990 har barnadödligheten minskat med 80 procent. Centrala och södra Asien har upplevt störst minskning av mödradödligheten – 60 procent.

Det finns dock stora ojämlikheter globalt. Afrika söder om Sahara och södra Asien står för 80 procent av den globala barna- och mödradödligheten. Exempelvis riskerar 1 av 37 kvinnor i Afrika söder om Sahara dö under graviditeten eller förlossningen. Att jämföra med 1 av 6 500 kvinnor i Europa.

Läs mer: Ökade klyftor oroar Bill Gates: ”Vi måste skynda på utvecklingen”

17-åriga "Matthew" befriades i september 2018 efter att ha tvingats vara barnsoldat i Sydsudan i två år. Foto: Unicef/Kate Holt

2. Barnsoldater befrias i Sydsudan

Ett tjugotal barn har befriats från beväpnade grupper i norra Sydsudan. En nationell kommission för avväpning och återintegrering kan nu tillsammans med FN:s fredsstyrka i Sydsudan UNMISS och Unicef börja arbetet med rehabilitering och att hitta barnens föräldrar.

– Jag ser fram emot att börja skolan igen, sa 16-åriga Peter Lual som var ett av de barn som befriats.

Trots att det enligt både internationell och sydsudanesisk lag är olagligt att rekrytera barn under 18 år ignoreras det av både regeringsstyrkor och oppostionella styrkor som fortsätter utnyttja barn som soldater. Tidigare i år kom parterna i konflikten, tillsammans med FN:s fredsbevarande styrkor, överens om en plan för att förhindra rekryteringen av barnsoldater. 

I september 2019 installerades solpaneler på FN-skrapan i New York. Foto: UN Photo

3. Mer investeringar i förnybar energi

Mellan 2010 och 2019 har de globala investeringarna i förnybar energi fyrdubblats, enligt en rapport från FN:s miljöprogram UNEP. Hälften av investeringarna har gått till solenergi som har ökat med mer än 26 gånger så mycket sedan år 2009. Från 25 gigawatt till närmare 700 gigawatt. 

Förnybar energi står i dag för 12,9 procent (2018) av den globala elektriciteten, en ökning från året innan med drygt en procent – något som drar ner koldioxidutstläppen från den globala energisektorn. 

Kina har de senaste åren varit den största investeraren i förnybar energi, därefter kommer USA och Japan. Men investeringarna sprids allt mer över världen. 29 länder investerade mer än en miljard dollar under 2018, jämfört med 21 länder 2016.

Läs mer: Sida får FN:s klimatpris ”Vi satsar storskaligt på småskalig el”

När valhajarna trivs är det en indikator på att ekosystemet i stort är i balans. Här en valhaj och dykare utanfor Donsol, Filippinerna. Foto: James Morgan/WWF 

4. Fler valhajar i Filippinerna

104 nya valhajar har identifierats vid Donsol i Filippinerna, rapporterar Världsnaturfonden (WWF). Valhajen, som är den största nu levande hajen, är rödlistad av internationella naturvårdsunionen (IUCN) och klassad som utrotningshotad. Överfiske, jakten efter hajarnas fenor som främst efterfrågas i maträtter och potenshöjande medel i Kina, samt massturism är några av hoten mot valhajen.

Under det första halvåret av 2019 kunde WWF i Filippinerna alltså räkna in 104 nya valhajar, att jämföra med endast 22 nya individer 2017-2018. 

Enligt WWF är en ökad förekomst och spridning av valhajar ett tecken på att ekosystemet är i balans. Där valhajar finns mår alltså haven bra. 

Människor letar efter återvinningsbara objekt att sälja vidare på en soptipp i Khlong Khwang, Nonthaburi i Thailand. 75 miljarder plastpåsar slängs varje år i landet. Foto: Thibaud Saintin/Flickr

5. Butiker i Thailand ska sluta med plastpåsar

Detaljhandlare och butiker i Thailand har lovat att sluta ge ut plastpåsar till sina kunder från och med januari nästa år. 43 företag har gått med i ett regeringsprogram som går ut på att minska plastskräpet i landet och uppmuntra allmänheten att använda andra alternativ, såsom tygkassar, när man handlar. 

– Bekvämligheten för kunderna kommer minska något för att förlänga livet för vår miljö, skrev Thailands miljöminister Varawut Silpa-archa på sin Facebook-sida. 

Två av de företag som gått med i programmet är Thailands största detaljhandel-företag Central Group samt CPALL Pcl som har hand om fler än 10 000 Seven Eleven-butiker runt om i Thailand. 

– Det här är en bra början, jag hoppas det är mer än ett PR-trick, sa Tara Buakamsri, landsdirektör för Greenpeace i Thailand, till Reuters.

Thailands regering har tidigare utlovat förbud av tre typer av plast innan året är slut; plastkulor (microbeads), plastkorkar och icke-biologiskt nedbrytbar plast, som till exempel PET-flaskor.

Läs mer: Här är länderna – och städerna – som stoppat plasten 

Louise Gårdemyr