Go to main navigation
Vatten

Visste du att det går att samla in dimma? Som här på bilden, ett så kallad "Warka Tower" i Etiopien. Eller att det finns ätbara vattenpåsar? Vi listar fem uppfinningar med fokus på vatten.

Foto: Warka Water

LISTA

Fem smarta uppfinningar som kan lösa vattenkrisen

Världen behöver mer vatten. En ätbar vattenpåse, en robot som lagar läckor, eller förnybar energi som gör vatten av luft. Här är fem uppfinningar som kan stoppa vattenkrisen.

När torka gör att vattentillgången sinar kan en ny möjlighet att ta vara på luften istället. Här ett torn som kan fånga dimma. Foto: Warka Water

1. Luft = vatten

Det finns uppskattningsvis sex gånger så mycket vatten i atmosfären jämfört med i världens alla floder. Men det har länge varit svårt och dyrt att generera vatten från luft. De senaste åren har dock allt fler uppfinningar som fokuserar just på att framställa vatten av luft dykt upp. I de delar av världen som drabbas av allvarlig torka blir det allt svårare att borra nya brunnar för att hitta vatten och därför öppnas nya möjligheter upp att använda fukt och luft istället.

I en container gör till exempel ett företag “en regnskog i en låda”, det vill säga omvandlar fukt till vatten. Med hjälp av organiska energikällor som till exempel kokosnötsskal kan 2000 liter vatten per dygn utvinnas.

Majik Water i Kenya använder silica gel och solenergi för att omvandla luft till vatten. Det finns också flera exempel på satsningar som fångar in dimma för att sedan utvinna vatten - genom till exempel nät i Peru och Marocko eller via torn i Etiopien.

Läs mer: Dimmans dyra droppar i Nambia


Går det att ersätta plastmuggar och plastflaskor? Företagen Notpla har gjort ett försök med hjälp av brunalger och har tagit fram en ätbar vattenpåse. Foto: Notpla

2. Ätbara vattenpåsar

När det inte går att dricka vatten ur kranen är ofta det billigaste och enklaste alternativet att köpa vatten på flaska. Hälften av alla plastförpackningar i världen används ofta bara en gång och slängs sedan vilket har lett till stora samlingar av plast  i världens floder och hav. Allt fler länder förbjuder engångsplast och sätter upp tuffare återvinningsmål för plastflaskor. 

Ett företag i Storbritannien har satsat på att göra hållbara förpackningar av brunalger. Bland annat har de tagit fram en slags ätbar vattenpåse som bland annat används på löpartävlingar.


Appar revolutionerar många industrier. Här ett exempel på en app utvecklad som kan hålla koll på grundvattennivåer. Foto: Marvi

3. Appar som mäter vatten

Även om ett samhälle saknar vatten och elektricitet så äger invånarna ofta en mobiltelefon. I många länder är ett stort problem ovissheten i om det blir översvämning eller torka. I en app som hämtar data från väderstationer i Afrika kan användare knappa in information om sitt hustak och vattenbehov för att sedan få hjälp med hur de bäst kan samla vatten. 

Bönder i Indien har fått tillgång till en app som kan mäta och hålla koll på grundvattennivåer. Forskare på Western Sydney University har utvecklat appen som ett sätt att hantera vattentillgången i ett land som är hårt drabbat av vattenstress. 


Mycket vatten försvinner i gamla rör. Denna robot är framtagen för att hitta läckor i rörledningar. Foto: Watchtower Robotics

4. Robot som har koll på läckor

Varje dag förloras en stor del av världens rena vatten innan det ens har nått sin slutdestination. I en studie från Världsbanken som tittat på 44 utvecklingsländer uppskattas att 35 procent av vattnet som distribueras i rörsystem försvinner på vägen på grund av att systemet är skadat. Det globala genomsnittet är 20 procent. De senaste åren har dessutom antalet läckor ökat på grund av att vattensystemen är gamla.

En ny uppfinning prisades nyligen i Urban Water Challenge för sitt sätt att hitta dolda läckor i rörledningar ned hjälp av små robotar. Roboten kartlägger rörsystem under städer med hjälp av 3D-teknik. Prispengarna ska nu användas för att kartlägga rörsystemet i Da Nang, Vietnam. 


18-åriga Macinley Butsons uppfinning kan mäta hur mycket ultraviolett strålning som behövs för att rena vatten med sol. Foto: Watertank

5. Klistermärke som renar vatten

Under världsvattenveckan i Stockholm utses varje år en junior-pristagare som har tagit fram en smart vattenrelaterat uppfinning.

I år gick priset till australienska Macinley Butson som har uppfunnit ett sätt att rena vatten med hjälp av sol. Hon har tagit fram ett klistermärke med ultraviolett strålning som mäter hur mycket UV-ljus som behövs för att rena vatten med solenergi. 

Det finns många fler innovationer på gång från unga uppfinnare. Övriga deltagare, ett 30-tal från olika länder, presenterade nya sätt att rena vatten, tackla mikroplast i havet eller använda vågenergi. Se alla uppfinningarna här.

Läs mer: "Vi renar vatten med matrester"

Louise Gårdemyr