Go to main navigation
mohammad bin salman.jpg

FN:s generalsekreterare António Guterres och Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman poserar efter att Saudi lovat donera pengar till FN:s humanitära insats i Jemen där bombningar av den Saudiska koalitionen dödat tusentals civila.

Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

nyhet

FN och saudiske kronprinsen anordnar ungdomsforum – ”stötande”

Påtryckningarna ökar nu mot FN att stoppa ett undomsforum som planeras i samarbete med en stiftelse som leds av Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman. Kritiker menar att evenemanget ger kronprinsen en arena för att rentvå sitt rykte.

Ett ungdomsforum ska enligt planerna genomföras den 23 september i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York. Forumet är ett samarbete mellan FN:s ungdomssändebud Jayathma Wickramanayake och Misk, som är en stiftelse för kultur och utbildning där Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman är ordförande.

Evenemanget, kallat Misk-OSGEY Youth Forum, fokuserar på unga människors entreprenörskap och hur världen ska nå de globala målen till år 2030.

Men evenemanget möter nu hård kritik, bland annat från Sunjeev Bery, som är ordförande för organisationen Freedom Forward, en grupp som arbetar för att USA ska sluta samarbeta med ickedemokratiska regimer.

”Bär ansvaret för tusentals jemenitiska barns död”

Enligt Sunjeev Bery riskerar samarbetet att stärka Mohammad bin Salman, vars rykte svärtades ner svårt i samband med mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

– Ingen – allra minst FN – bör samarbeta med MSB eller han privata stiftelse Misk. Saudiarabiens brutala kronprins bär ansvaret för tusentals jemenitiska barns död. Hans hantlangare har fängslat framstående kvinnoaktivister och de mördade Jamal Khashoggi, säger Sunjeev Bery till IPS.

Nyligen anklagade även Human Rights Watchs ordförande, Kenneth Roth, världsorganisationen för att bidra till att rentvå den saudiske kronprinsen. Och Mandeep Tiwana, som är generalsekreterare för paraplyorganisationen Civicus menar att det planerade forumet är “stötande”.

FN:s ungdomssändebuds kontor vill inte lämna några kommentarer medan FN:s språkrör Stephane Dujarric betonar att världsorganisationen vid flera tillfällen mycket tydligt har krävt att de ansvariga för mordet på Jamal Khashoggi ställs till svars.

Tio dagar innan årsdagen av mordet på Khashoggi

Evenemanget ska enligt planerna hållas i New York endast tio dagar innan den första årsdagen av mordet på Jamal Khashoggi. Han mördades den 2 oktober förra året av saudiska agenter, som dessutom styckade journalistens kropp, på landets konsulat i Istanbul.

Underrättelsetjänsten CIA misstänker att mordet utfördes på order av den saudiske kronprinsen. Den officiella saudiska versionen var till en början att journalisten hade lämnat konsulatet, men den ändrades senare då beskedet i stället blev att Jamal Khashoggi hade dödats i samband med en operation som gått fel, men att Mohammad bin Salman inte hade varit involverad.

Jamal Khashoggi var en USA-baserad saudisk journalist som ofta var kritisk mot regimen i hemlandet. Han mördades i samband med att han besökte konsulatet i Istanbul för att få dokument inför sitt giftermål.

I juni i år kom en rapport från FN-experten Agnes Callamard som slog fast att mordet var planerat och att det fanns bevis för att Mohammad bin Salman och flera andra högt uppsatta saudier var inblandade.

”Kronprinsen och hans våldsamma regering måste hållas ansvariga”

Vid sidan av mordet på Jamal Khashoggi har även kriget i Jemen skapat spänningar mellan FN och Saudiarabien på senare år. I Jemen leder Saudiarabien den militära koalition som strider mot hutirebellerna. Tiotusentals har dödats i den konflikten, som även har orsakat en enorm humanitär katastrof i landet.

– Kronprinsen och hans våldsamma regering måste hållas ansvariga för deras människorättsbrott. Men i stället ger omdömeslös FN-personal kronprinsen en PR-plattform medan han försöker dölja blodet från så många dödade jemenitiska barn, säger Sunjeev Bery.

James Reinl / IPS

Mikael Färnbo