Go to main navigation
Addis Abeba

Etiopien höll i söndags sin tredje bilfria dag. Invånare i huvudstaden Addis Abeba tog tillfället i akt att, bland annat, åka skateboard på de bilfria vägarna.

Foto: Eduardo Soteras / AFP

NYHET

Folkfest när gatorna i Addis Abeba tömdes på bilar

Etiopien har följt en rad andra länder och infört bilfria dagar för att främja folkhälsan och minska luftföroreningarna.

I söndags hölls Etiopiens tredje bilfria dag. Invånare i huvudstaden Addis Abeba tog sig ut på de breda gatorna för att spela fotboll, åka skateboard, gympa eller bara promenera. Addis Abeba-bor gympar på gatorna i huvudstaden. Foto: Eduardo Soteras / AFP

De bilfria dagarna hålls en söndag varje månad och organiseras av olika lokala organisationer och regeringen. Initiativet infördes av premiärminister Abiy Ahmeds regering, som tillträdde i april förra året. Syftet är att främja folkhälsan och minska luftföroreningarna från trafik.

Läs mer: En ny vår för Etiopiens kvinnor

Läs mer: Trött på bistånd – ”Vi kan själva skapa välstånd”

Fler bilfria städer

I Colombia stängs 12 mil väg av i huvudstaden Bogota varje vecka. Där började man med bilfria dagar redan 1974, och i dag finns över 32 mil cykelfiler i staden.

I Jakarta, Indonesien, har man haft bilfria söndagar i över tio år. Den indonesiska huvudstaden har stora trafikproblem med över 18 miljoner registrerade bilar. Men mellan klockan 6 och 11 varje söndagsförmiddag stängs stadens största trafikleder för bilar.

Läs mer: Utvecklingen färdas bäst på cykel

2016 anslöt sig ännu en stad till rörelsen för bilfria dagar: Kigali, huvudstad i Rwanda. En dag varje månad töms ett antal centrala gator på biltrafik mellan klockan 7 på morgonen fram till lunch.

Axel Kronholm