Go to main navigation
April 7, 2019 - Los Angeles, California, U.S - Alex Morgan #13 of the U.S. Women's National Team signs autographs for fans after winning their friendly match with the National Team of Belgium on Sunday April 7, 2019 at Banc of California Stadium in Los Angeles, California. TT-bild

Alex Morgan i USA:s damlandslag ger autografer till fans efter att ha vunnit en vänskapsmatch mot Belgien i Los Angeles i april. Alex Morgan har tillsammans med resten av spelarna stämt USA för lönediskriminering.

Foto: JAVIER ROJAS/PI

nyhet

Fotbolls-VM skuggas av protester mot lönediskriminering

Inför fotbolls-VM har de regerande världsmästarna USA stämt sitt fotbollsförbund för lönediskriminering – och världens bästa kvinnliga fotbollsspelare, norska Ada Hegerberg, har valt att stanna hemma i protest mot ojämställda villkor.

Världens bästa fotbollsspelare på damsidan, Ada Hegerberg, kommer inte att synas i den norska landslagströjan på planen i sommarens världsmästerskap som inleds i Frankrike på fredag.

Den norska Lyon-stjärnan – som förra året var den första kvinna att vinna fotbollsvärldens finaste pris, Guldbollen, och i år avgjorde Champions League-finalen mot Barcelona med ett äkta hattrick – har hoppat av landslaget i protest mot att det norska fotbollsförbundet inte gör tillräckligt för att stötta damspelarna.

– Jag saknar att spela för mitt land, men inte för mitt förbund, säger anfallaren till Verdens Gang.

Samtidigt har världens bästa landslag, de regerande mästarna USA, i upptakten till VM stämt sitt fotbollsförbund för lönediskriminering. Att de 28 spelarna ur truppen – med namnkunniga stjärnor som Alex Morgan och Megan Rapinoe i spetsen – lämnade in stämningen på den internationella kvinnodagen den 8 mars i år var ingen slump.

– Vi kämpar för likvärdig ersättning men vi kämpar också för den större bilden som gäller jämställda investeringar på både herr- och damsidan, säger Megan Rapinoe till Reuters.

Enligt stämningen är diskriminering inom det amerikanska fotbollförbundet institutionaliserad och har existerat i åratal. Diskrimineringen påverkar inte bara lönekuvert – där spelarna menar att de får runt 40 procent av den ersättning som herrarna får – utan också vilka arenor och vilket underlag de spelar på, hur de tränar, vilken medicinsk personal de har tillgång till, vilken coachning de får och även hur de reser till matcher.

Även i Sverige har frågan om jämställda förutsättningar inom dam- och herrfotbollen varit uppe till debatt nyligen. Under fotbollsgalan höll diamantboll-vinnaren och mittbacken Nilla Fisher ett brandtal för ökad jämställdhet.

– Orättvisa gör ont. Hade jag stått här i dag som man, med den karriär jag haft, så hade jag aldrig mer behövt oroa mig ekonomiskt igen, inte mina barn heller, sa hon och fortsatte:

– Och alla ni pojkar och killar och framför allt alla män, det är dags att komma in i matchen nu. Jämställdhet gynnar oss alla men är något vi måste göra tillsammans.

Debatten i fotbollsvärlden rör också ersättningarna från de internationella fotbollsorganisationerna Fifa och Uefa. Nyligen framkom till exempel att det svenska herrlandslaget tilldelades en bonus på 80 miljoner kronor av Fifa när de kvalificerade sig till herr-VM. Damlandslaget fick däremot ingenting när de genomförde samma bedrift. Fifa kompenserar också de herrklubbar som bidrar med spelare till herr-VM medan damklubbarna fortfarande inte får någon ersättning alls.

Generellt är skillnaderna i löner och sponsorskontrakt fortfarande astronomiska mellan damer och herrar. En av världens bäst betalade manliga fotbollsspelare, brasilianaren Neymar, tjänar till exempel mer än alla damspelare i världens sju främsta damligor tillsammans.

Även i de svenska professionella ligorna är skillnaderna mycket stora. En manlig allsvensk spelare tjänar runt 70 000 kronor i månaden, jämfört med runt 10 000 kronor för sina kvinnliga motsvarigheter.

Mikael Färnbo