
52-åriga Shaker Ali sitter på spillrorna till det som brukade en marknadsplats i Aden. Den humanitära situationen i Jemen beskrivs av FN som världens värsta.
Foto: UNHCR/Saleh Bahulais
Fred mellan Jemens regering och separatisterna i söder
Jemen har tagit ett steg närmare fred. Den jemenitiska regeringen och separatiströrelsen STC har skrivit under ett avtal om maktdelning.
I somras bytte den så kallade separatiströrelsen STC, som länge stridit tillsammans med Jemens regeringsstyrkor, sida. De ville skapa ett självständigt Sydjemen och då uppstod en ny frontlinje i kriget. Regeringen förlorade då kontrollen över den viktiga hamnstaden Aden och landet riskerades att splittras allt mer.
Den frontlinjen ska i och med det nya maktfördelnings-avtalet stängas och regeringen får åter kontrollen över Aden. I utbyte får separatisterna hälften av ministerposterna i en ny regering. Tiotusentals sydjemenitiska soldater börjar åter strida tillsammans med regeringsstyrkorna.
Uppgörelsen skedde på tisdagen i närvaro av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som ser avtalet som en ny era av stabilitet i Jemen.
Martin Griffiths, FN:s Jemensändebud, är också positiv till överenskommelsen.
”Undertecknandet av detta avtal är ett viktigt steg för vår gemensamma insats för att främja en fredlig lösning på konflikten i Jemen. Att lyssna på aktörerna i syd är av stor vikt för de politiska ansträngningarna för att nå fred i landet”, säger Martin Griffiths i ett uttalande.
Nu kvarstår alltså konflikten mellan huvudmotståndarna – den internationellt erkända regeringen och de Iran-stödda huthirebellerna.
OmVärlden har tidigare pratat med svenska Maria Velasco, senior rådgivare åt FN:s sändebud för Jemen, Martin Griffiths, som menar att ett ett stort hinder för fred är att Jemen blivit en krigsekonomi där många tjänar på konflikter.
– Det gör att viljan till fred inte riktigt finns där fullt ut, sa Maria Velasco men som ändå har sett ett större engagemang för att få ett slut på konflikten.
– Jag ser civilsamhällets starka engagemang – där finns en stor vilja till fred. Omvärlden har också fått upp ögonen för konflikten, det är inte en lika bortglömd längre.
Sverige stod som värd för fredsförhandlingar förra året, då undertecknades det så kallade Stockholmsavtalet, men sedan dess har mycket gått i stå. I en granskning av TV4-nyheterna har samtidigt svensk vapenexport kunnat kopplas till krigsbrott i Jemen.
Läs mer: Den svenska dubbelmoralen i Jemen – vapenexportör och fredsmäklare
Situationen för jemeniter har sedan krigets utbrott 2015 blivit allt värre. Tre fjärdedelar av landets befolkning på 29 miljoner är beroende av humanitär nödhjälp och FN rapporterar att nio miljoner människor är nära svält.
– Den humanitära situationen är väldigt svår, tillgången till sjukvård är bristfällig, utbildningsnivån har sjunkit och många lever på gränsen till svält. När jag började arbeta för tre år sedan så tänkte jag att den humanitära situationen inte kunde bli värre, men det har den dessvärre blivit, sa FN-rådgivaren Maria Velasco till OmVärlden i somras.
Läs mer: Jemen: Världens värsta humanitära kris har förvärrats
Louise Gårdemyr