Go to main navigation
5866405966_75bf393d0b_b.jpg

Foto: Celeste Damiani / Flickr

nyhet

”Giftig” arbetsmiljö – hot mot Amnestys trovärdighet

Mobbning, offentlig förödmjukelse, diskriminering och andra härskartekniker har präglat arbetsmiljön på Amnestys huvudkontor i London, visar en rapport. Det som framkommit riskerar att skada Amnestys trovärdighet.

Efter att två medarbetare på Amnesty Internationals huvudkontor i London begick självmord med sex veckors mellanrum år 2018 beställdes en utredning av organisationens arbetsmiljö. Rapporten, som släpptes i veckan, innehåller förödande kritik mot organisationens ledning.

Arbetsmiljön beskrivs som ”giftig”. Mobbning, diskriminering, offentlig förödmjukelse och andra härskartekniker har varit vanligt förekommande. 39 procent av de anställda anser att de drabbats av psykiska eller fysiska hälsoproblem som en direkt följd av att arbeta för organisationen.

Rapportförfattarna skriver att huvudkontoret befinner sig i ett ”state of emergency” efter en omorganisering som syftar till att decentralisera verksamheten och flytta personal närmare de platser där man verkar.

De allvarliga slutsatserna i rapporten kan komma att underminera Amnestys trovärdighet som försvarare av mänskliga rättigheter runt om i världen, konstaterar författarna och skriver att ”Amnesty inte effektivt kan sträva efter att göra världen till en bättre plats samtidigt som man möjliggör en organisationskultur som är djupt rotad i hemlighetsmakeri, misstro, nepotism och andra typer av maktmissbruk”

Organisationens nya generalsekreterare Kumi Naidoo skriver i en kommentar att rapporten varit ”djupt oroande att läsa”.

– Ledningsgruppen bär ett gemensamt ansvar för det klimat som växt fram där medarbetare har känt, och fortfarande känner, sig undervärderade och utan stöd, och vi är uppriktigt ledsna. Men en ursäkt räcker inte, skriver han.

Amnesty ska nu ta fram ett åtgärdsprogram som presenteras i slutet av mars.

En tidigare rapport konstaterade att arbetsmiljön varit en bidragande orsak till ett av självmorden år 2018. Vid det andra självmordet konstaterades att Amnesty inte bar något ansvar.

Mikael Färnbo