Go to main navigation
Fridays.png

Fredagen den 15 mars arrangeras den hittills största klimatstrejken med demonstrationer i över hundra länder. Bland annat i Brasilien, Nigeria, Namibia, Turkiet och Indien.

Foto: Karta: Fridays For Future, Fotografier: Privata

NYHET

Global klimatstrejk: "Vi behöver alla stå tillsammans"

Det som började utanför riksdagen i Stockholm har fått stor global spridning. Den 15 mars är klimatstrejken större än någonsin. OmVärlden har kollat läget med några av de tusentals människor som strejkar. 

När Greta Thunberg satte sig utanför Sveriges riksdag i slutet av förra sommaren var det nog få som förutspådde den rörelse som nu vuxit fram. 

Fredagen den 15 mars arrangeras den hittills största klimatstrejken, i skrivande stund har fler än 1500 evenemang i över hundra olika länder registrerats på rörelsens hemsida. 

OmVärlden kontaktade några av de personer som strejkar runt om i världen för att höra om deras engagemang och vilken respons de får.

Varför strejkar du för klimatet?

 

Namn: Angela Prusa och Bow Kilean Collins Prusa
Ålder: 35 år och 9 år
Plats: utanför stadshuset i Swakopmund, Namibia 

– Jag strejkar varje fredag tillsammans med min son eftersom jag har klimatångest och vill att regeringen och människor runtomkring mig ska agera. Jag bor i Namibia som redan har drabbats av en utbredd torka, den globala uppvärmningen har redan börjat påverka mig och mina barn. 

– Strejken i Namibia är liten då många inte vet om att den pågår, vi gör detta för att uppmärksamma problemet, särskilt eftersom vårt land är ett av de som kommer att drabbas värst av den globala uppvärmningen.

– En del människor har börjat bry sig men många har fortfarande ingen aning. Jag tror att det kan vara så att man inte vågar inte ta ställning men vi hoppas på att inspirera fler att vara med. Våra politiker lyssnar inte, men förhoppningsvis gör de det om vi för tillräckligt mycket liv. Vi behöver alla stå tillsammans och få politikerna att agera!

Namn: Aryadhar Gupta
Ålder: 13 år
Plats: Arravali Biodiverisity Park, Gurugram, Indien

–  Gurugram är en av världens mest förorenade städer och vi har stora problem med att hantera allt skräp. Och det gäller ju egentligen hela Indien. Många av världens mest förorenade städer finns här.

–  Vi brukar vara ungefär 10-15 barn varje fredag men den här gången är det över 800 människor som bekräftat att de ska vara med. Det kommer vara en fredlig demonstration, och det är viktigt att det är roligt! Vi kommer ha musik och folk kan doppa sin hand i färg och vara med och måla ett stort träd på ett tygskynke.

–  Än så länge är det ingen politiker vad jag vet som verkligen förstår att vi är mitt i en stor kris, men jag hoppas vi är med och gör skillnad så att det till slut blir något som inte bara går att sopa under mattan.

 

Namn: Fagbemi Michel
Ålder: 26
Plats: Tafawa Balewa Square, Lagos, Nigeria.

– Jag har väldigt mycket klimatångest på grund av all fakta som finns. Många ungdomar och barn här är inte medvetna om hur allvarligt det är. Jag och några vänner ville uppmärksamma krisen och arbetar nu för att fler unga ska bli en del av den här rörelsen. 

– Strejken här är så liten eftersom det är så få som är medvetna om att den pågår. Många har inte koll på klimatförändringarna eller att vi är mitt uppe i en kris. Och jag tycker att Nigeria saknar en ordentlig klimatpolitik.

 

Namn: Cana Işık
Ålder: 7 år
Plats: Village Café, Chiralı, Turkiet

– Jag har klimatångest ibland, och jag har fått allergiska reaktioner eftersom det blir varmare. Jag skolstrejkar i Turkiet med min mamma Elif och vill dela med mig av mina upplevelser av klimatförändringarna.

– Jag bor i en liten by där alla skolor har projekt där de målar om klimatkrisen. Jag hoppas att fler börjar samarbeta och gör någonting för barnen och framtiden. 

– Om politiker inte lyssnar på oss kommer vi fortsätta tills de gör det. Men jag hoppas att de lyssnar!

 

Namn: Bruno Lima
Ålder: 37 år
Plats: utanför stadshuset i São Paulo, Brasilien

– Min kamp mot klimatförändringarna började när jag var 18 år. Jag strejkar för att jag tror att det här är vår sista chans att rädda planeten. 

– Jag hade hoppats på mer från mitt land. Men sedan president Bolsonaro gick ut med att han inte tror på den globala uppvärmningen är en stor del av Brasiliens befolkning dumma nog att lyssna på honom. Jag är med och arrangerar klimatstrejk på tre olika skolor.

– För det mesta vill folket i Brasilien inte göra någonting. Många förväntar sig att politikerna är de som löser problemen så de låter det vara och gör ingenting. Men jag har inte förlorat hoppet!

 

Morrigan Hörnquist Malmberg, 13 år och praoelev på OmVärlden som själv skolstrejkar för klimatet varje fredag 

Louise Gårdemyr